„Chtěli jsme vysvětlení. Nepřišlo.“ Zklamání z Agrární komory. A vážné obvinění

14.08.2023 9:40 | Komentář

„Agrární komoru opouštějí první významné firmy, další se na to chystají,“ upozorňuje exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Jan Veleba. Rozebírá problémy v českém zemědělství a přikládá výzvu současnému prezidentovi komory Janu Doležalovi, s jehož prací prý nejsou její signatáři spokojeni. „Všichni bojujeme za budoucnost našeho českého zemědělství, výroby českých potravin, potravinové bezpečnosti a soběstačnosti, za produkční zemědělství, za budoucnost našich zaměstnanců, našich dětí, a tím i budoucnost naší země,“ píše se mimo jiné v této výzvě s apelem na celé vedení komory.

„Chtěli jsme vysvětlení. Nepřišlo.“ Zklamání z  Agrární komory. A vážné obvinění
Foto: David Hora
Popisek: Hostem dalšího setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově byl profesor Žaloudík

Vážení čtenáři Parlamentních listů,

až dnes, shodou okolností v den srpnového jednání naší nezávislé platformy KLUB 2019, dokončujeme reportáž, na kterou čekáte. Reportáž z mimořádně závažného jednání klubu z minulého měsíce, které proběhlo 17. července 2023 a kterou jsme vydali zde 30. 7. pod názvem „4,50 Kč za kilo brambor. Ne pro vás. A nemoci a obilí z Ukrajiny“, kterou si přečetlo přes 60 000 čtenářů! Dnes tedy dokončujeme červenec. Dnes až proto, že jsme čekali a nedočkali se. Čekali na jednání s prezidentem Agrární komory ČR Ing. Janem Doležalem, nechtěli jsme si zavřít cestu, respektive chtěli mu dát příležitost jednat a věci si vysvětlit.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
O co jde – členové klubu, ale i další osobnosti, kteří mají zájem o účast na našich jednáních a kteří nás kontaktují, dospěli k názoru, že prezident AK ČR pan Ing. Jan Doležal nehájí zájmy českých zemědělců, ale spíše vládní pětikoalice a že není mužem na svém místě. Situace je mimořádně vážná, na rozdíl od pana prezidenta AK ČR Ing. Doležala ji znám z terénu a velmi dlouho mě jako člověka, který věnoval oboru celý život, tíží. I proto jsem se rozhodl po pečlivé konzultaci s osobnostmi našeho resortu a klubu urgentním osobním dopisem požádat o jednání formou účasti na jednání Prezídia AK ČR (prezident AK plus 6 viceprezidentů) a stanovisko klubu, nespokojenost s politikou Agrární komory ČR, kterou reprezentuje její prezident, důrazně tlumočit.

Agrární komoru opouštějí, vypověděly členství, první významné firmy, další tento krajní krok zvažují, respektive se k tomu chystají. Je tedy třeba jednat, jednat urychleně bez ohledu na osobní antipatie či sympatie, neboť Agrární komora ČR, která byla před 30. lety zřízena spolu s Hospodářskou komorou ČR zákonem č. 301/1992 Sb. a je samosprávnou agrární organizací, právnickou osobou, která zastupuje zájmy svých členů. No a k zastupování zájmu členů rozhodně nepatří věty prezidenta Doležala – „Oceňujeme racionální přístup ministra během předsednictví České republiky v Radě EU, hledání kompromisů a schopnost sjednotit Radu EU vůči přehnaně ambiciózním návrhům Evropské komise v oblasti zemědělství.“ A pokračuje dál: „Jsme si nicméně vědomi, že ani ministr zemědělství neměl ve vládě jednoduchou pozici a byl vázán politickými rozhodnutími pětikoalice.“



Tak aby bylo jasno, dnes už bývalý ministr Nekula společně s vládou nechali přepracovat Strategický plán SZP pro roky 2023–2027 do podoby, která absolutně nerespektuje reálie českého zemědělství a je zlá pro podniky s výrobou potravin. A navíc se přihlásil k nesmyslnému Zelenému údělu (Greeen Deal), v jehož parametrech stará evropská patnáctka (nyní vlastně už čtrnáctka – bez Velké Británie), ale i východní země (Polsko) jsou daleko za námi (mají daleko vyšší spotřebu chemických prostředků a průmyslových hnojiv na hektar). Koncovka bude další snížení potravinové bezpečnosti a soběstačnosti ČR, uvolnění hospodářského prostoru pro další dovozy potravin, které dále prodlouží tak sledovanou uhlíkovou stopu, a devastaci české půdy, kde už nyní jsou dotované neobdělávané úhory plné právě odkvétajících ostrůvků až dvoumetrových bodláků, jejichž semena v chuchvalcích najdeme dnes úplně všude.

Konečně zásadní a neomluvitelný čin exministra Nekuly je souhlas s dovozem ukrajinského obilí, které všechny ostatní země EU zakázaly, protože v některých partiích byla prokázána kontaminace mykotoxiny. Nový ministr zemědělství (ministr pro zemědělce, jak sám sebe označil) Marek Výborný (KDU-ČSL) v této politice pokračuje a s prezidentem agrární komory si očividně rozumí.

Vážení čtenáři a podpůrci klasického českého zemědělství, na jehož počátku je dobře obdělaná půda, kvalitní plodiny na ní pěstované a vyspělý chov hospodářských zvířat s obrovskou národní tradicí, považujeme zvláště v této době za důležité naše zemědělství podpořit a mít na trhu kvalitní a cenově dostupné české potraviny. Nic takového se neděje, vládnoucí politici české zemědělství nepotřebují, provládní média v rámci programu „anti Babiš“ vytvořila pro další útlum našeho zemědělství příznivou situaci, společnost je rozdělena a naladěna proti nám.



Sečteno a podtrženo, přejdu k věci. 25. července 2023 jsem s vědomím a souhlasem osobností, členů našeho KLUBU 2019, odeslal shora uvedený dopis s žádostí zúčastnit se jednání prezídia a na místě pozici prezidenta AK ČR, oficiálního představitele, a pozici moji, respektive platformy KLUB 2019 za přítomnosti viceprezidentů konfrontovat. Oficiální odpověď pana prezidenta Doležala jsem obdržel až 7. srpna 2023 po neúspěšných pokusech přece jenom nejdříve jednat (předjednat) v nejužším možném kruhu. Pozvánka pana prezidenta je na 6. září 2023...

Tolik pro vysvětlení úvod před následující výzvou, kterou podepsaly významné osobnosti našeho stavu a osobnosti z oboru energetiky, medicíny, politiky. Jmenujme například profesora Jana Žaloudíka, exprezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska, energetické experty Ivana Noveského a Vladimíra Štěpána, zemědělského odborníka Miroslava Baštu, herce Ivana Vyskočila a Jaroslavu Obermaierovou a další. Svůj podpis jsem samozřejmě připojil i já. V případě potřeby další zveřejníme, stejně tak jako můj dopis, který jsem ve svém profesním životě, počítaje od nástupu do praxe na podzim 1971 až po současnost, psal poprvé.

Dovolte, abych zakončil citátem, který se týká všech, nejenom mé generace, která už nebude nikam kandidovat a „nesbírá laciné politické body a neupřednostňuje zájem osobní před zájmem organizace“, jak se mohli dočíst členové AK ČR v celé republice.

Je to citát augustiniánského kněze a pedagoga Juana Provecho (provinciál opatství na Starém Brně a ředitel mateřské, základní školy a gymnázia sv. Augustina na Malé Straně v Praze:

„Nikdo nemůže říct, že náš život je v nějakém okamžiku hotový – takový pocit může trvat jeden dva dny a pak se zas otevře nová cesta, nové hledání. Jsme poutníci. Jsme na cestě. Můžeme se zastavit, odpočinout, ale zítra ráno musíme jít dál.“ 

Jan Veleba
exprezident Agrární komory ČR a bývalý senátor
člen Klubu 2019

 

Obdělaný pozemek sousedící s úhorem přes cestu. Foto: Jan Veleba



PL přikládají kompletní text výzvy:

 

Výzva prezidentovi Agrární komory Janu Doležalovi

K sepsání této výzvy nás žene trvale se zhoršující situace v zemědělství, a hlavně nespokojenost s prací prezidenta Agrární komory Jana Doležala.

Pane prezidente Agrární komory, Jane Doležale, vždy jsme se domnívali a považovali za standard, že představitel této organizace musí být jasným a důrazným reprezentantem všech, které Agrární komora zastupuje. Platíme příspěvky, ze kterých komora žije a Vaším úkolem je hájit zájmy nás všech. Jedním z hlavních úkolů prezidenta by mělo být stmelování a propojování nás členů, abychom byli názorově konzistentní, vysvětlovat a bojovat za naše zájmy v médiích, s ministrem, s premiérem a dalšími představiteli státu, a to na všech možných frontách a všemi způsoby.

Na volebním sněmu v Olomouci jsme byli ovšem svědkem toho, že jste, dle našeho názoru, vazalem ministra Nekuly a ministerstva. Jasněji nežli svým chováním a počtem pochval k ministrovi jste nám to snad víc nemohl dokázat. Podřízené poklonkování a oslavné pochvaly ministra, který rozbil během dvou měsíců celou dohodnutou SZP, na které naši vyjednavači krváceli více než 3 roky, nežli došlo ke kompromisu, bylo jasnou ukázkou.

Zástupci zemědělské veřejnosti dodrželi slovo, i poté, co jste na sněmu vystoupil jako loajální zástupce ministra a zvolili Vás do čela Agrární komory ČR. Byl jste jediným kandidátem. A všichni jsme očekávali, že se silným mandátem, který jste od nás dostal, změníte svůj přístup.

Vaše vystoupení mělo jasně ministrovi říci, že i on má bojovat za rezort, jehož je představitelem. Že nemůže být protivníkem rozhodující většiny zemědělců, ale jejich podporovatelem, že na českém zemědělství mu záleží více nežli na ministerské židli. Za zemědělství musí bojovat a obhájit svůj rozpočet tak, aby náš stát znovu docílil takové potravinové bezpečnosti, jakou jsme měli v dřívějších letech.

Agrární komora sdružuje většinu zemědělců a její prezident musí být respektovaným partnerem pro ministra a jeho ministerstvo, nikoliv „prosebníkem“ čekajícím jen na příspěvek na činnost, a tím i svoji mzdu. S tímto přístupem toho moc nevybojujeme. Možná i z tohoto důvodu, byl tak rychle změněn dokument z tříletého vyjednávání o SZP. Vážený pane prezidente, Vaší povinností bylo již minulého ministra zemědělství nutit, aby hotový dokument odeslal do Bruselu. Proč jste to neudělal, proč jste čekal? Dělal jste si zřejmě kampaň, jezdil sem a tam a jak se zdá, zapomněl na úkoly, které se měly plnit a které byly pro české zemědělství naprosto prioritní. Díky tomuto Vašemu přístupu současná vláda mohla rozhodující dokumenty změnit v náš neprospěch.

Ze sněmu lze pochvalu vyslovit snad jen viceprezidentovi Agrární komory a předsedovi Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků Jiřímu Milkovi a pak také předsedovi Zemědělského svazu Martinovi Pýchovi za jejich slova směrem k MZe. Je jedno, že ministr Zdeněk Nekula tato slova neunesl, tak kritická nebyla. Důležité ovšem bylo je vyslovit, nebát se a ukázat, že budeme kritizovat, že nebudeme loutky v rukou pánů ministrů. Na to máme právo, jedná se o naše živobytí, o naše zaměstnance, o naše děti a naši budoucnost. Když tu nebudeme my, k čemu bude ministerstvo s ministrem a armádou úředníků, pro koho budou pracovat, když bude české zemědělství zničeno.

Pane prezidente Doležale, pokud se Agrární komoře, kterou vedete, nepodaří změnit tuto její současnou politiku, toto vnímání, bude nás čekat velká prohra.

Jsme přesvědčeni, že tato naše kritika je oprávněná. Cílem je, aby se představitelé Agrární komory, s Vámi v čele, zastavili a udělali sebereflexi, každý sám za sebe.

Můžete chválit ministry, ale za kladné kroky, nemůžete chválit za poškozování zemědělství a resortu.

Vyzýváme Vás, abyste svoje metody práce přehodnotil a bojoval za nás, naše potřeby, za české zemědělství. Není čas na ustupování a hlavně, není čas, ztrácet čas. Pokud nechcete řešit zemědělskou problematiku, nebo jí nerozumíte, doporučujeme vám z této funkce odstoupit.

Tuto výzvu berte jako naši otevřenou nespokojenost s Vaší prací a celkovým projevem politiky Agrární komory ČR. 

Začněte konat! Volejte nás do protestních akcí, pokud to bude třeba, pište, využívejte média, stmelujte nás, komunikujte a pak můžete počítat i s naší podporou.

Všichni bojujeme za budoucnost našeho českého zemědělství, výroby českých potravin, potravinové bezpečnosti a soběstačnosti, za produkční zemědělství, za budoucnost našich zaměstnanců, našich dětí, a tím i budoucnost naší země.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odvolat Doležala, zakázat dovoz ukrajinských jedů, posílit soběstačnost ve výrobě potravin. Odstoupit od sebevražedného Green Dealu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 14.08.2023 10:26:52
Zemědělci v Holandsku to dokázali a neposluhují zelené politice vlády.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…