„Cvičíte své příští protivníky!“ Češi znovu rozdělení a ve varu. Ukrajinští vojáci už trénují v ČR

05.12.2022 22:26 | Ze sítí

Ukrajinští vojáci už jsou na Libavě na plánovaném cvičení, o víkendu o tom informovala Armáda ČR na sociální síti. V diskusích se ozývají výrazně protichůdné názory. „Cvičíte své příští protivníky,“ bouří se někteří lidé, zatímco jiní české armádě děkují.

„Cvičíte své příští protivníky!“ Češi znovu rozdělení a ve varu. Ukrajinští vojáci už trénují v ČR
Foto: Facebook Armády ČR
Popisek: Ukrajinští vojáci cvičí ve vojenském újezdu Libavá pod vedením Armády ČR

Parlament tento týden schválil výcvik až 4 000 ukrajinských vojáků, jejichž země čelí ruské agresi, v České republice. Jak informuje Armáda ČR, výcvik probíhá v prostoru Libavá, bude se týkat mechanizovaných jednotek i speciálních profesí. „Dnes učíme my je, příště oni nás. Ukrajinští vojáci už makají bok po boku našich instruktorů. V rámci celoevropského úsilí je cvičíme, jak efektivně bránit své území a suverenitu země,“ uvádí česká armáda.

V příspěvku zveřejnila snímky z výcviku ukrajinských vojáků.

 

Čechy tato výcviková mise rozdělila na dva názorové tábory.

„Válka nepřinese ani změnu režimu k lepšímu, prosperitu, natož obnovu. Jen zbytečnou válku, smrt a násilí,“ píše David Martínek a vzkázal armádě, že dělá to, co Američané v Afghánistánu. „Dnes patrně možná vyzbrojujete a cvičíte své příští protivníky. Měli byste to mít na paměti,“ připomíná, že sebevražednou ukrajinskou politiku dnes určují „militární a paramilitární jednotky, žoldáci všeho druhu“.

„Ceny všeho letí nahoru, drahota dominuje ČR, dražší potraviny atd. než v Německu, nejsou peníze na důchody, a my cvičíme UA za naše peníze. Je tohle normální? Tohle je fakt komedie s top hercem Zelenským v hlavní roli,“ rozčiluje se další diskutér, který upozornil, že není proruský.

„Za mne obrovská škoda, že k něčemu takovému vůbec dochází. Kdyby neexistovali nenažranci, kteří bohužel ‚vládnou‘ tomuhle světu a promyšleně štvou lidi proti sobě, tak si můžete – kdo tomu fandí – chodit pro radost zastřílet někam do terčů. Takže tohle plácání po ramenou za ‚dobře‘ odvedenou práci mě teda vůbec nebere,“ uvádí Petr Dvořák.

„A teď jsme teprve v prdeli,“ zhodnotil Lukáš Sejkora.

Naopak jiní ve cvičení ukrajinských vojáků vidí cestu k rychlejšímu ukončení války na Ukrajině.

„Super! Jsem rád, že jsme se vydali touhle cestou a pomůžeme zastavit šílence Putlera a jeho hordu. Každý řádně vycvičený voják znamená větší naději na brzké ukončení války. Děkuji Armádě České republiky za skvělou práci,“ sdílí svůj názor další uživatel.

„To se nám tu zase urodilo ‚mírových štváčů‘ a ‚samimámemálo‘ spoluobčanů. Za mě 100 % tomu, co AČR pro Ukrajinu dělá,“ reaguje Radim Lána.

„Dobrá práce. Snad jim ten měsíc dá větší šanci vrátit se v pořádku domů a vyčistit svoji zemi od Rusů,“ napsal Tomáš Jetelina.

„Napsal bych zdejším vlastencům, jen počkejte, až se budete za armádu schovávat, ale doufám, že k tomu nikdy nedojde. Skvělá práce Armády České republiky jako vždy!“ tleská Martin Valášek.

„Ukrajinští vojáci jsou již v ČR ve vojenském prostoru Libavá na plánovaném cvičení,“ řekl Řehka podle iDNES.

Podle ředitele komunikace Ministerstva obrany Davida Jareše jsou vojáci v Česku na součinnostním cvičení, které v listopadu schválil kabinet. „Pomáhali chystat kontinuální výcvik, jenž nyní začíná v souladu s mandátem, který prošel Parlamentem ČR,“ uvedl.

Do konce příštího roku by se mělo podle vládního podkladu uskutečnit pět čtyřtýdenních turnusů, každého by se mohlo zúčastnit až 800 ukrajinských vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinská armáda tady byla v roce 1968, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 06.12.2022 9:44:25

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…