„Dědek Zeman se chystá do pekla. Sráči!“ Po 28. říjnu bouchnul internet. Víte, co dělal známý Pirát?

29.10.2019 7:54

Nebyl by to Miloš Zeman, kdyby jeho slova nepřitáhla řadu kritiků hodnotících, co řekl, co neřekl a co říkat neměl. Včerejší předávání státních vyznamenání navíc některé lidi iritovalo i volbou vyznamenaných. Vadilo vyznamenání pro Václava Klause i Jana Schneidera. A objevilo se obvinění, že když Jaromír Jágr přebírá poctu od Miloše Zemana v této společnosti, tak de facto kolaboruje. Ozvali se i nepozvaní.

„Dědek Zeman se chystá do pekla. Sráči!“ Po 28. říjnu bouchnul internet. Víte, co dělal známý Pirát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu dne 28.10.2019

Výročí založení Československé republiky je za námi, spolu s projevem prezidenta Miloše Zemana a vyznamenáními pro význačné osobnosti. Vyznamenání už stihla vyvolat pozdvižení, když byla oznámena, nicméně někteří si své komentáře k události nechali až na samotnou slavnostní příležitost.

Anketa

Vnímáte zdraví prezidenta Zemana jako problém?

19%
81%
hlasovalo: 12735 lidí

Jednak šlo o pozvánky na udílení, které ani tento rok nebyly poslány všem politickým činitelům. Což okomentoval jednak předseda ODS Petr Fiala. „Prý byla slavnost na Hradě pozitivní událostí a prý někdo kdesi rozděluje společnost... Myslím, že rozdělování společnosti začíná na Hradě při rozesílání pozvánek,“ napsal na Twitteru.

A dále třeba Jakub Michálek, v poslední době velmi propíraný místopředseda Pirátů. „Docela by mě zajímalo, podle jakého klíče zve prezident hosty na státní svátek na Hrad. Ne že by mi na tom přehnaně záleželo. Na vyznamenání jsem letos pozván nebyl, výročí a volný den jsem oslavil relaxací, návštěvou filmu Parazit, dopsáním odborného článku a večeří s přáteli,“ popsal svůj večer nepozvaný Michálek.

Nejmladší poslanec TOP 09 Dominik Feri už před časem „hledal“ svou pozvánku. A s humorem vzal i udílení. „Tak to bylo nedorozumění, a nakonec jsem se i tenhle rok ceremoniálu rád zúčastnil,“ napsal a odkázal na svůj účes připomínající rostlinu v pozadí.

Anketa

Existoval v Československu doopravdy jeden československý národ?

56%
44%
hlasovalo: 7691 lidí

Obřad hodnotil též Libor Rouček, bývalý poslanec Evropského parlamentu za ČSSD. „V životě jsem zažil spoustu státních svátků. V Rakousku i v Německu, ve Francii i v Británii, v Americe i v Austrálii. V žádné zemi jsem však neviděl při slavnostních ceremoniálech tolik zasmušilých tváří a v projevech necítil tolik negativní energie jako dnes v té naší. Atmosféra na Hradě smutnější než na pohřbech. A to již ani nemluvím, že k oslavě státního svátku nebyli přizváni zástupci opozice či že mezi vyznamenanými byla jen hrstka žen! Nebo že nepadlo jediné slovo o významu české státnosti, postavení naší země ve světě či pohledu do budoucnosti. Smutné!“

Projev prezidenta nebyl po chuti i některým dalším. Například radnímu pro ČT Zdeňku Šarapatkovi. „...ani slovo ke 101. výročí republiky. Ani slovo o její historii. Ani slovo o uplynulém roce. Ani slovo k budoucnosti. Ani slovo o jejích problémech a úspěších,“ vyčítal prezidentovi témata, která dle něj nebyla zmíněna. A projev zhodnotil jako pouhou samolibou improvizaci o metálech a repete zloby o komentátorech a sociálních sítích. Výročí podle něj bylo „28. 10. 2019: Zeman sobě“.

Projev naopak ocenil pedagog a ekonom Radim Valenčík. „Měli by prozkoumat jeho duševní zdraví. Vše z hlavy! Tolik si pamatovat – to není prezidentovi dovoleno,“ odtušil.

Kritika přišla i na výběr vyznamenaných. Ozval se například kritik Jan Rejžek: „Tak jsem si dal ze záznamu včerejší ceremoniál k 28. říjnu. Ubohost na entou. Zeman dává medaili Klausovi, estébákovi Smutnému, Zímovi a vdově po usvědčeném agentovi StB Zilkovi. Horší už to nebude.“

Se svou troškou do mlýna přišel i dramaturg a producent Jan Jetmar. „Vařil Miloš kašičku, na zeleném rendlíčku. Tomu dal za spolupráci s StB, tomu dal za boj proti komunismu, tomu dal za proputinovský srbský nacionalismus, tomu za záchranu života. Někomu dal za jeho adoraci, Jágrovi za čínskou propagaci. Baťovi za budování státu, Klausovi za jeho zboření. Slušní lidé s exoty a sráči pohromadě. A na ostatní nezbylo nic. Zřejmě se dědek chystá do pekla, a tak to hraje na všechny strany. To mu ale nepomůže!“ vzkazuje. A poznamenal: „Dilema pro slušné lidi vzít si metál spolu se šmejdy muselo být hrozné...“

 

Byly zde i připomínky ke konkrétním jménům, například k vítězi z Nagana Jaromíru Jágrovi. „Ten, který nosil na dresu číslo 68 jako symbol okupace, ten, který umí oslovit davy a pomoci svrhnout tuhle estébáckou, proruskou hrůzovládu, teď servilně přijímá státní vyznamenání a kolaboruje. Je mi za něj stydno. Skvělý sportovec, ale mizerný člověk,“ vyjádřil se o Jágrovi bývalý moderátor ČT Jan Hrubeš.

Vadil i bezpečnostní analytik a signatář Charty 77 Jan Schneider. Konkrétně Filipu Titlbachovi z Rádia Wave a Deníku N. „Prezident republiky uděluje medaili za opakované šíření nepravd bezpečnostnímu analytikovi Janu Schneiderovi,“ tvrdil redaktor ČRo.

Vyznamenání štábního praporčíka Tomáše Procházky, který padl v Afghánistánu a jehož vyznamenání přebíral kromě jeho otce i jeho služební pes Doky, ocenil mediální expert Petr Štěpánek. „Svět, ve kterém vyznamenání in memoriam pro zabitého vojáka přebírá i jeho služební pes, je pořád ještě aspoň trochu v pořádku,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…