„Děláte z nás národ fízlů!“ křičel u Jílkové Kubera na Pilného oblečeného v tričku Účtenkovka

26.10.2017 22:52

Na obrazovky České televize se s pořadem Máte slovo vrátila moderátorka Michaela Jílková. Do studia dorazil ministr financí Ivan Pilný, který hájil loterii na slosování účtenek – Účtenkovku. Hned na úvod si šéf resortu posteskl, že každá blondýna může zjistit, že je o tři měsíce starší než prezident Zeman. Pak se ke slovu dostali senátor Jaroslav Kubera (ODS) i další odpůrci Účtenkovky a začalo to jiskřit.

„Děláte z nás národ fízlů!“ křičel u Jílkové Kubera na Pilného oblečeného v tričku Účtenkovka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Kubera

Před kamerami České televize proti sobě stanuli prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková, končící ministr financí za hnutí ANO Ivan Pilný, který dorazil do studia v tričku s nápisem Účtenkovka přes celou hruď, senátor Jaroslav Kubera (ODS), majitelka trafik v Ústí nad Orlicí Ivana Snítilová, lékárnice Libuše Vondroušová a šéfkuchař z Prahy Martin Slavomil Kohout. Debatovali spolu o Účtenkovce.

„V tuto chvíli už téměř půl milionu občanů hraje účtenkovou loterii Ministerstva financí ČR, v níž můžete vyhrát, aniž zaplatíte byť jedinou korunu za los, až milion korun,“ oznámila hned na úvod moderátorka.

Martin Slavomil Kohout podepsal petici proti účtenkové loterii a požaduje její okamžité zrušení. Třeba proto, že každý člověk může z účtenky zjistit rodné číslo obchodníka. Pilný tuto námitku ihned smetl ze stolu. Na fakturách musí své rodné číslo uvádět každý podnikatel v tzv. DIČ – datové identifikační číslo. „Mně taky vadí, že každá blondýnka může zjistit, že jsem o tři měsíce starší než pan prezident,“ podotkl Pilný.   

Kubera se přihlásil u protilehlého stolečku o slovo a hned vypálil. „Bezdomovci budou sbírat ty účtenky, aby vyhráli. Co bude dělat bezdomovec. A ten bezdomovec si musí zřídit účet,“ podotkl. To ale platí jen v případě, že občan vyhraje 270 tisíc nebo více. I tak ale prý hrozí, že tato data budou zneužita. Nad tímto argumentem však kroutila hlavou Nováková. Lidé prý dnes dobrovolně předávají celou řadu citlivých údajů třeba na sociálních sítích a nedělají si z toho hlavu, ale v případě Účtenkovky je to problém.

Člověk, který chce zaregistrovat účtenku, podle ministra Pilného nemusí předávat citlivé údaje. Tedy až na e-mailovou adresu. Skrze e-mail se člověk může dozvědět, zda jeho účtenka vyhrála.

Snítilová poté na Pilného zaútočila z trochu jiné strany. „Já podnikám už 27 let a nikdy jsem nezažila takový hon na živnostníky, jako je teď,“ obořila se na Pilného. „Já mám naštěstí zákazníky, kteří s tím zásadně nesouhlasí a účtenky hned házejí do koše. Ten zákazník mně říká: proč mi to tisknete, vždyť tady máte všude ceny. Mně by teda zajímalo, kolik ta Účtenkovka stojí, jestli by nebylo lepší dát ty peníze někam jinam,“ pokračovala paní Snítilová.

Vyšlo najevo, že Účtenkovka bude stát celkem asi 80 milionů korun ročně. „Včetně těch triček, co máte, nebo to máte za svý?“ ptal se Kubera Pilného.  

Ministr tuto narážku obešel a zdůraznil, že EET a Účtenkovka napomůžou výběru daní. Brzy však schytal další ránu. Z publika se ozval občan, který podal podnět na policii, neboť se domnívá, že Účtenkovka je podvod, protože do slosování nelze zařadit všechny účtenky, takže soutěž je ve svém důsledku diskriminační. Prý kvůli tomu dokonce psal i samotnému ministrovi Pilnému. Kontaktovat provozovatele účtenky je prý poměrně složité, protože se dovoláte na automat.

O slovo se přihlásila také obchodnice, která upozornila, že ji vydávání účtenek notně zdržuje. Přesto to ale dělá, aby ji snad nějaký příliš aktivní občan nešel udat na finanční úřad.

O slovo se přihlásila také paní Vondroušová. „Většina lidí, ať už jsou mladý, nebo starý, v tom není moc velkej rozdíl, tak tu účtenku nechce,“ podotkla lékárnice. Z publika také zaznělo, že lidé, kteří chtějí v této soutěži hrát, si mnohdy nic nekupují, jen vybírají účtenky z košů.

Tady se okrádá stát. V tom my tady žijeme, rozčiloval se Babišův poslanec – pekař

Ministr Pilný se však ve studiu dočkal také zastání. Na jeho stranu se postavil pekař Jiří Bláha, který se v říjnových volbách stal poslancem za hnutí ANO Andreje Babiše v Libereckém kraji. Podle Bláhy je to prý často tak, že mnoho kuchařů pracuje načerno, a tím okrádá stát. „V tomhle žijeme. My si budeme pořád lhát, že se nekrade, ale všichni to vědí,“ rozohňoval se pekař a cukrář Bláha.

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

Kubera okamžitě přešel do protiútoku a rozčiloval se nad tím, jak se prý všude v Česku krade, ale někteří lidé si jaksi vůbec nevšimli, že jednomu podnikajícímu poslanci a bývalému ministrovi financí z hnutí ANO významně narostl podnikatelský majetek za dobu, co je politikem.

Pilný se poté vrátil k Účtenkovce a znovu ji hájil. A opět se dočkal zastání. Z publika se ozvali občané, kteří podle vlastních slov hrají Účtenkovku s chutí a rádi.

O slovo se také přihlásila dáma, která se pořádně obula do senátora Kubery. „Můžete mi říct, který váš exministr vybíral daně?“ ptala se. „Všichni ministři financí vybírali daně,“ odpovídal okamžitě Kubera. „Já jsem žádnýho takovýho neviděla,“ rozčilovala se dál paní. „U nás ve Švýcarsku nám dá pekař účtenku na třicet rohlíků,“ pokračovala.   

Děláte z nás národ fízlů, rozkřikl se Kubera

Jenže pak přišel další protiargument. Normálně vybírání účtenek kontrolují úředníci, ale v České republice jsou občané tlačeni k tomu, aby nahrazovali úředníky. „Děláte z nás národ fízlů,“ zakřičel Kubera. A dočkal se hromového potlesku a jásotu.

Pilný si přesto trval na tom, že Účtenkovka je výhodná, protože občany učí brát si účtenky za jakýkoli nákup, ať už si koupíte televizi, rádio, salám nebo rohlík. Fakt, že se do soutěže zapojil takřka půl milionu lidí, ukazuje, že se to státu daří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…