„Demisi, demisi, demisi!“ Křik a pískot na Václaváku. Proti Fialovi přišly desítky tisíc lidí

03.09.2022 14:14 | Reportáž

Na Václavském náměstí v Praze odstartovala před druhou hodinou odpoledne mohutná akce. Tisíce lidí z plných plic požadují demisi vlády. A to byl teprve začátek. Tisíce hlasů toho požadují ještě mnohem víc. Podle informací policie bylo kolem 14. hodiny na místě až 50 tisíc lidí, o půl hodiny později odhad navýšila dokonce na 70 tisíc.

„Demisi, demisi, demisi!“ Křik a pískot na Václaváku. Proti Fialovi přišly desítky tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě.

Před druhou hodinou odpoledne odstartovala na Václavském náměstí v Praze protestní akce nazvaná Česká republika na 1. místě. Název se shoduje s předvolebním heslem hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Mezi podporovateli akce jsou také poslanec SPD Jiří Kobza, europoslanec SPD generál Hynek Blaško a další poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Václavské náměstí se začalo zaplňovat už po poledni. V čase začátku demonstrace ve 14:00 se na místě podle Policie ČR nacházelo asi 50 tisíc lidí. O půl hodiny později svůj odhad navýšila na 70 tisíc lidí.

Na internetu uvedli pořadatelé akci stručně.

„My, občané s různými názory, politici z ‚konkurenčních‘ politických stran a hnutí i aktivisté z různých spolků a organizací jsme došli k názoru, že nadešel nejvyšší čas se SPOJIT a společně bojovat o budoucnost naší země!“

Demonstrace

Celá akce začala voláním několika tisící účastníků „Demisi! Demisi, Demisi“ a „Už je to tady, už je to tady, už je to tady“.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
A začala trochu nešťastně. Hned ve dvě hodiny odpoledne museli zasahovat zdravotníci. „Prosím, ustupte zdravotníkům, jde o život,“ zaznělo z pódia.

Poté už přišlo oficiální zahájení demonstrace provázené potleskem, pískotem, řehtáním řehtaček a přáním, aby lidé neustupovali zlu. Hned po tomto přání došlo na zpěv české hymny.

Videozáznam z demonstrace na sociální sítě umístil také zakladatel Zdravého fóra Jan Tománek. Podle něho se vůbec nepotvrdily informace kritiků demonstrace, kteří už předem uváděli, že protestu se nebudou účastnit běžní občané, ale "náckové" a "extremisté".

Sllovo má dostat také předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová a kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála.

Prostor by měl dostat také bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek nebo experti na energetiku Vladimír Štěpán a Ivan Noveský, kteří volají po uzavření kontraktů na dodávky plynu s Ruskou federací napřímo. Bez EU.

Současně by se podle organizátorů mělo Česko vyvázat ze svých závazků v OSN, v EU či v NATO a ve Světové zdravotnické organizaci.

Na akci se objevil také lídr hnutí PRO 2022 (Právo, Respekt, Odbornost) právník Jindřich Rajchl a právnička Jana Zwyrtek Hamplová 

Cíl akce je jasný. Dosáhnout konce vlády současného kabinetu Petra Fialy, který řídí koaliční vládu ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…