„Depresivní.“ Nejen technika. Podle experta Ukrajina už nemá ani lidi

20.03.2023 14:50 | Ze sítí

Ukrajina prý má dva zásadní problémy. Na jedné straně nedostatek moderní vojenské techniky, ale na straně druhé nedostatek co nejlépe vycvičených vojáků. Politický geograf Jan Kofroň upozornil, že Západ mnohem širší debatu klade o dodávkách techniky a to podle politického geografa Jana Kofroně není v pořádku.

„Depresivní.“ Nejen technika. Podle experta Ukrajina už nemá ani lidi
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí
Politický geograf Jan Kofroň poukázal na jeden paradox, který se podle něj ukazuje ve válce na Ukrajině, Neřeší se ani tak profesionalita vojáků, ale spíše dodávky co nejmodernější techniky.

„Paradox. Když se profesionalizovala naše armáda, významným argumentem byla lepší vycvičenost profesionálů. Zajímavé je, že když dnes diskutujeme vyhlídky Ukrajiny, řeší se obvykle technika. Kvalita přípravy vojáků je tématizována spíše okrajově,“ napsal na twitteru. „Přitom v horizontu (minimálně) roku nedodáme Ukrajině tolik moderních zbraní, aby se stala silnější než Rusko – ve smyslu počtu kusů techniky (i když zohledníme technologický diferenciál). Takže cesta, jak Rusy zatlačit zpět, musí stát víc na schopnostech než počtech,“ pokračoval Kofroň.

Politický geograf Kofroň promlouvá

Faktem však také je, že jak v České republice, tak v Německu i v dalších zemích, ČTK už před vánocemi 2022 upozornila, že skončil výcvik první rotace ukrajinských vojáků v Česku.

„Česká republika stojí za vámi. Pro české vojáky i pro občany České republiky jste hrdinové,“ řekla Černochová při setkání s ukrajinskými vojáky. „Válečný zločinec Putin musí být poražen,“ zdůraznila.

Výcvik ukrajinských vojáků schválila vláda a Parlament na podzim 2022.

Kofroň se přesto domnívá, že pro výcvik vojáků ke třeba toho udělat víc.

„V tomhle kontextu je trochu depresivní, že těch zpráv o málo vycvičených ukrajinských ‚nováčcích‘ není úplně málo. Jasně, (menší) část sil dostává výcvik v zahraničí. Jenže ten zbytek armády bude prostě hrát svou roli též,“ uvedl politický geograf. „Ano, ztráty Ukrajinců nebyly malé, a tak musejí hledat cesty, jak rychle mezery zaplnit – určitý pokles kvality je nevyhnutelný. Jenže už nejsme v loňském květnu, kdy bylo pochopitelné, že část nově vzniklých útvarů nemohla mít hodnotnější výcvik a bylo třeba jimi zalepit frontu,“ pokračoval.

Politický geograf Kofroň promlouvá

Kofroň považuje za velký problém, že se k ukrajinské námořní pěchotě a k dalším ukrajinským speciálním silám dostávají lidé bez dostatečného výcviku. Kofroň v této souvislosti znovu zopakoval, že pokud má Ukrajina zvítězit, dokáže to spíše s kvalitou své armády, než s počtem mužů a žen ve zbrani.

„Zatímco v oblasti výzbroje jsou objektivní limity a nelze si dělat naděje, že se to rychle změní, zajištění kvalitního výcviku (pro všechny) by přece jen mělo být proveditelné. Od západních států to ale možná bude chtít trochu víc asertivity směrem k ukrajinské voj. byrokracii,“ uzavřel Kofroň.

Politický geograf Kofroň promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vždyť to není možné na Novinkách píšou jak dávají Rusům nakládačku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse118milda53 , 20.03.2023 16:07:29
No jestli ten co to psal nekoukal na nějaké scifi.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…