„Distancování od Blažka“ Veselo na Pirátském fóru. A Chvilky svolávají akci

22.08.2023 22:16

Setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s exporadcem prezidenta a lobbistou Martinem Nejedlým zažehlo velké rozepře mezi členy Pirátské strany. Na jejich fóru se objevily návrhy ohledně Blažkovy budoucnosti, týkaly se návrhu na odejetí z vládní pětikoalice, pakliže by ministr Blažek dál zůstal v kabinetu. Především návrh na opuštění koalice vadilo. Někdo ty šíbry z ODS hlídat musí, ozývá se z řad Pirátů, za šíbry byli označení i členové hnutí STAN.

„Distancování od Blažka“ Veselo na Pirátském fóru. A Chvilky svolávají akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Nejžhavější diskuse se mezi Piráty rozhořela na vnitrostranickém fóru pod návrhem, jestli by měli v případě setrvání Blažka v ministerská funkci z vlády odejít. Navrhovatel tohoto znění usnesení, kterým byl Pavel Tauer, jej zdůvodnil slovy, že tento návrh znamená „distancování se od dlouhotrvajících, neprůhledných a Českou republiku poškozujících praktik Pavla Blažka, které pak díky koalici dopadají nepřímo i na Pirátskou stranu“.

Rezolutně tuto možnost odmítl šéf Pirátské strany Ivan Bartoš. „Úplně nerozumím, proč zde stavíte něco, k čemu se ještě nesešla ani koaliční K5. Nechápu logiku, že někdo udělá průšvih a odejde ten, kdo ho neudělal,“ nevidí důvod pro odchod Pirátů z vlády, když za kroky ministra Blažka nenesou odpovědnost.

V diskusi svůj postoj vyjádřil rovněž někdejší poslanec Mikuláš Ferjenčík, a sice, že schopní ministři by odcházet neměli. „Podle mého názoru mají z vlády odcházet ministři, kteří jí dělají ostudu, ne ministři, kteří odvádějí dobrou práci. Pirátští ministři podle mě patří do té druhé kategorie,“ uvedl.

Setrvání Pirátů kromě něj hájili i Piráti Jakub Michálek a europoslanec Marcel Kolaja, ten podobnou diskusi o krocích Pirátů odsoudil. „Vykecat veřejně, co budeme nebo nebudeme dělat, když se něco stane nebo nestane, považuji za poněkud netaktické,“ rozhořčil se.

Ferjenčík pak v dalším příspěvku na vnitrostranickém fóru sepsal hned několik důvodu, proč je důležité, aby Piráti byli stále součástí vládní pětikoalice. Podle něj totiž strana voličům slíbila, že bude plnit svůj program. „Voličům jsme slíbili v kampani, že budeme plnit svůj program. Někdo ty šíbry z ODS hlídat musí, protože chceme, aby měli ve vládě normální lidi zastání a STAN i ODS mají obyčejný lidi úplně u zadnice, ve vládě je potřeba aspoň někdo, kdo myslí na budoucnost,“ zdůraznil.

Na svém Facebooku pak Ferjenčík označil hnutí STAN za šíbry. „Ivan Bartoš, Honza Lipavský, Michal Šalomoun a spousta další odvádějí s vysokým nasazením dobrou práci, proto jsem rád, že jsme je mohli do vlády poslat. Hodně lidí nám předhazuje hesla ,Odvaha dělat, co je správné' a .Pusťte nás na ně'. Věřte mi, že šíbři z ODS a STAN by byli hodně rádi, kdybychom jim sami vyklidili pole,“ napsal v narážce na situaci, kdy zástupci hnutí Starostové a nezávislí porušovali před volbami koaliční dohodu s Piráty a kvůli kroužkování oblíbených tváří hnutí STAN vypadlo několik pirátských členů z kandidátek.

Rovněž ministr zahraničí Jan Lipavský krotil vášně mezi členy Pirátské strany, podle něj by měla personální důsledky vyvodit ODS.

Ministr Pavel Blažek minulý týden zveřejnil informaci, že se při bouřce, která zasáhla Prahu ve středu, nacházel v restauraci s podnikatelem a poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým. „Byla obrovská bouřka, já bydlím tady za rohem a tady jsme se potkali. To je všechno,“ vysvětloval zvídavým reportérům ze Seznam Zpráv. Ti na místo dorazili údajně proto, že je na toto setkání upozornil jeden ze čtenářů.

Schůzku ministra Blažka s lobbistou Nejedlým budou řešit zástupci strany na společném jednání. Proti Blažkovi chystá také hnutí Milion chvilek pro demokracii na středu demonstraci. Důvodem je zmíněná schůzka s Martinem Nejedlým. Demonstrující budou požadovat odvolání Blažka z funkce.

„Teď musíme dát společně najevo, že nám přešlapy ministra spravedlnosti nejsou jedno. Nejde o protest proti celé vládě. Cílem je ukázat Petru Fialovi, že občanská společnost stojí za tím, aby nedůvěryhodného Pavla Blažka odvolal. A nehazardoval tak zbytečně s důvěrou občanů v politickou reprezentací,“ napsalo hnutí na sociální síti Facebook.

Pod vlivem Blažkova vysvětlení, že se v restauraci schoval před deštěm pak pro akci vymysleli vtipný název  „Poslední kapka Pavla Blažka“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Piráti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 23.08.2023 9:07:15
Nechápu, kdo může takové obludárium volit.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…