„Divoké hordy“ ve Francii. Hoří budovy, v Marseille vyrabovali obchod se zbraněmi

01.07.2023 15:44

Také páteční noc se ve Francii neobešla bez násilí. Demonstranti v noci ve francouzských městech opět útočili na bezpečnostní složky, zapalovali auta, rabovali obchody a poškozovali cizí majetek. Vůbec nejvyhrocenější měla být situace v Marseille, kde násilníci vyrabovali množství obchodů, včetně prodejny zbraní, a zapálili hned několik budov. Došlo i na střelbu a útoky výbušninami. Zadrženo mělo být jen za noc přes 1 300 lidí po celé zemi. Policisté hovoří o „divokých hordách“.

„Divoké hordy“ ve Francii. Hoří budovy, v Marseille vyrabovali obchod se zbraněmi
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26114 lidí
Noc, na kterou Francie nasadila až 45 000 policistů a četníků s lehkými obrněnými vozidly, měla být oproti té předchozí klidnější, přesto server France 24 poznamenává, že navzdory přítomnosti bezpečnostních složek došlo v pátek večer ve městech Lyon, Marseille a Grenoble k rabování, při němž skupiny výtržníků v kuklách plenily obchody a násilní demonstranti také zapalovali auta a odpadkové koše.

Nejvyhrocenější má být situace v přístavním Marseille, které se opět stalo dějištěm bojů s policisty a centrum i čtvrti na severu města byly postiženy rabováním. Kolem druhé hodiny ranní marseillská policie oznámila, že přes noc zatkla 88 často maskovaných mladých lidí, kteří rabovali místní obchody či se o to pokoušeli. Násilníci měli také zapálit jeden ze supermarketů.

Televize Sky News s odvoláním na tamní policii informovala, že lupiči ve městě vnikli také do obchodu se zbraněmi ve městě a utekli s několika loveckými puškami. S jednou ze zbraní byla nedaleko zadržena jedna osoba, uvedli policisté.

Starosta města Benoit Payan vyzval o pomoc stát a pořádkové síly a poznamenal, že je situace ve městě spojená s výtržnostmi a rabováním „nepřijatelná“. Francouzský ministr vnitra oznámil, že do města byly k potlačení nepokojů vyslány další „významné posily“.

K rabování a střetům mezi protestujícími v kuklách a policií došlo také v některých částech Grenoblu, Saint-Étienne a Lyonu. V pařížském regionu opět také výtržníci zapalovali auta a v Nanterre bylo zatčeno devět lidí, kteří měli u sebe kanystry a zápalné lahve. V Saint-Denis bylo požárem zasaženo administrativní centrum a ve Val-d'Oise vzplála po útoku radnice Persan-Beaumont a stanice městské policie.

Server France 24 také informoval, že francouzská policie jen během čtvrté noci nepokojů zadržela více než 1 300 lidí po celé zemi.

Hlášena byla také střelba z brokovnic a kalašnikovů a snímky ze sociálních sítí ukazují výbuch, který otřásl starou přístavní oblastí Marseille. Městské úřady uvedly, že příčinu vyšetřují, ale nevěří, že by došlo k nějakým obětem.

K výbuchu došlo také podle britského The Guardian u pošty v Lyonu, kde explodovalo výbušné zařízení.

Násilné nepokoje, které zmítají Francií již pátým dnem, spustila smrt sedmnáctiletého mladíka Nahela M. alžírského a marockého původu. Toho v úterý ráno zastřelil policista při řízení vozu poté, co odmítl uposlechnout výzvy hlídky a snažil se policistům ujet.

Policisté upozorňují, že jsou do násilností často zapojeni nezletilí a hovoří o výtržnících jakožto o „divokých hordách“. „Tváří v tvář těmto divokým hordám nestačí žádat o pořádek, je potřeba ho nastolit!“ píše se v prohlášení odborů UNSA Police a Alliance Police Nationale s tím, že jde o „diktát násilné menšiny“.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Darmanin v hlavním večerním zpravodajství televize TF1 v pátek uvedl, že průměrný věk více než 900 lidí, kteří byli v noci na včerejšek zatčeni, je 17 let. Některým násilníkům prý bylo jen 13 let.

Po sociálních sítích se šíří video, kde protestující výtržníci zdemolovali mimo jiného také památník holocaustu v Paříži. „To je nehorázné. Kdo nerespektuje památku druhých, nezaslouží si úctu ostatních,“ okomentoval událost izraelský novinář Hananya Naftali.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…