Drsné reakce na odsouzení Slávka Popelky: Smečka zemských škůdců, darebáci, milenecký pár z vlády

22.01.2014 11:34 | Zprávy

Věčný bojovník proti systému Slávek Popelka si v úterý vyslechl u soudu rozsudek: Vinen. A za to mu byl stanoven podmíněný trest, proti kterému se ihned odvolal. Jak sám říká, vidí v tom i pozitivum - věří, že to možná nakonec pomůže k tomu, aby se vše, proti čemu vystupuje, zrychlilo a změnilo.

 Drsné reakce na odsouzení Slávka Popelky: Smečka zemských škůdců, darebáci, milenecký pár z vlády
Foto: Martin Kovář
Popisek: Demonstrace Holešovské výzvy na Václavském náměstí

Slávek Popelka, který vešel do širšího povědomí veřejnosti předloni díky Holešovské výzvě a na ni navazujícím snahám o organizování protestů různého charakteru, byl odsouzen za trestný čin útoku na veřejného činitele s použitím auta jako zbraně, kterého se dopustil při jedné z loňských jarních demonstrací před Úřadem vlády.

„Necítím se vinen, proto jsem se okamžitě odvolal. Přesto si myslím, že tento rozsudek může urychlit změnu, protože si lidé mohou opět více uvědomit, co se tady děje a že to takto už dál nejde,“ řekl ParlamentnímListům.cz Popelka.

„Odměna“ (8 měsíců podmíněně s odkladem na 18 měsíců), kterou u soudu vyfasoval, pochopitelně vyvolala odpor u lidí, kteří Popelku podporují v jeho aktivitách – a nutno dodat, že byli opět celému soudnímu jednání svědky přímo v soudní síni. Podle nich je zcela nepodstatné, na kolik byl odsouzen, ale to, že byl uznán vinným. A tak se od nich ještě v průběhu úterního dne objevilo i na stránkách ParlamentníchListů.cz několik názorů.

Například Josef Reiman připomněl, že 10. dubna 2013 (kdy se událost odehrála, pozn. red.) byla demonstrace před Úřadem vlády prý povolena. To je sporné už jen proto, že právě před tímto úřadem jsou podmínky k veřejnému shromažďování výrazně odlišné od ostatních míst. Nicméně pravdou je, že tam byl většinou maximálně cca třicítkou lidí vyjadřován protest proti aroganci moci praktikované bývalou vládou. Možná není ani třeba v této souvislosti připomínat heslo: Stydím se za vládu a prezidenta ČR a chci jejich demisi.

Šlo o to, aby nebyl známý „milostný pár" na Úřadu vlády rušen? Zeptal se aktivista

„Úřad vlády vtipně zajistil, aby policie umístila zátarasy před úřad tak, aby chodník byl neprůchozí. Pro demonstranty tak zbyla k protestům vozovka, případně protější chodník tak, aby vládu, případně známý milostný pár svým pokřikem nerušili. Demonstranti přesto stáli s vlajkami a transparenty ve vozovce. Vozidla ze směru do Holešovic je jen těsně míjela. Pro dokreslení atmosféry objížděl pan Popelka blok domů souvisejících s Úřadem vlády bílou dodávkou, na které byly umístěny státní vlajky a z reproduktoru zněla státní hymna spolu s chorály. Několik policistů udržovalo status quo tím, že demonstranty posílalo z vozovky na protější chodník a řídilo tak veřejnou dopravu. Pan Popelka ve snaze zviditelnit demonstrující zastavil svoje ozvučené auto před Úřadem vlády a snažil se vyvolat pozornost zasedající vlády a jejích úředníků. Dosud tedy nikoho neohrožoval,“ popisuje Reiman to, jak vnímá skutečnosti, které vyvrcholily až výše uvedeným rozsudkem soudu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…