„Drž hubu a seď.“ Zahnaly 20 migrantů. Drsné Slovenky

17.10.2023 13:41

Německá spolková policie zadržela o víkendu 250 uprchlíků z Turecka, Sýrie i Ruska. Mnohé z nich z rakouské pohraniční oblasti propašovali převaděči, jiní cestovali bez dokladů vlakem. Asi 100 jich bylo vráceno zpět do Rakouska a předáno policii. Mezi nimi i nezletilé osoby. To na Slovensku u maďarských hranic zneškodnily dvě Slovenky 20 migrantů vlastními silami. Po povelech „Drž hubu a seď!“ užily drsné metody k tomu, aby dotyčné zahnaly zpět do Maďarska. Video zákroku se šíří a řeší to policie.

„Drž hubu a seď.“ Zahnaly 20 migrantů. Drsné Slovenky
Foto: Repro TN.cz
Popisek: Migranti zadržení na dálnici D5

Během víkendu 14. a 15. října spolková policie v německém Rosenheimu zadržela přibližně 250 uprchlíků bez potřebných dokladů. Byly mezi nimi skupiny lidí, které do Německa přijely ve vlacích z Rakouska nebo je převaděči propašovali v pohraniční oblasti s Rakouskem.

Rosenheimská policie přivezla všech 250 migrantů na „zpracovatelskou ulici“ inspekce. Tam byli uprchlíci podrobeni výslechu pohraniční policie.

Asi 100 uprchlíků bylo vráceno zpět do Rakouska a předáno rakouské policii, zbývajících 150 jich bylo převezeno do přijímacího střediska Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky, informoval server Rosenheim24.

Mezi uprchlíky byli také lidé, které jejich převaděči jednoduše ponechali v zalesněné pohraniční oblasti, jako například 14 státních příslušníků Sýrie a Turecka. Ti byli v sobotu ráno opuštěni u silnice B304 u Amerangu. Nalézaly se mezi nimi i nezletilé osoby.

Bavorská policie pak zadržela 23 migrantů z Turecka a Sýrie v oblasti Bernau-Ashau. Kvůli skupině 17 migrantů, která šla pěšky po kolejích, musela být v sobotu v podvečer také krátce uzavřena železniční trať Salcburk–Mnichov, neboť nebylo jisté, zda se po kolejích nepohybují další lidé. Trať prohledával i policejní vrtulník.

Spolková policejní inspekce v Rosenheimu je toho názoru, že všech 23 uprchlíků bylo do Německa nelegálně převezeno převaděčem na korbě nákladního auta.

Velké skupiny uprchlíků byly během víkendu nalezeny i v osobních vlacích. Na nádraží v Rosenheimu bylo zadrženo 22 státních příslušníků Ruska, Sýrie a Turecka bez vstupních dokladů. V nočním vlaku ze Salcburku se pak nacházelo dalších 13 tureckých státních příslušníků, v regionálním vlaku z Kufsteinu jich cestovalo dalších 13. Pro obě tyto skupiny cesta v Rosenheimu skončila, vlak museli opustit, informoval deník Bild.

O zadržených uprchlících informuje i Policie České republiky. Dodávka s 20 uprchlíky v sobotu večer havarovala na křižovatce Hněvkovského–Kaštanova v Brně. Dva z nich z místa odvezli záchranáři, zbylých 18 bylo nalezeno v terénu policejními hlídkami.

„Všech 20 migrantů, kteří cestovali v dodávce, jejíž řidič havaroval v sobotu před 20. hodinou v křižovatce Hněvkovského–Kaštanova v Brně, bylo po kontrole propuštěno z nemocnic. Po provedených procesních úkonech bude rozhodnuto o dalším postupu,“ uvedla Policie ČR na sociální síti X. Zraněna a odvezena do nemocnice byla i řidička vozu: „Přímo z místa byly do nemocnic odvezeny 3 osoby s lehčími zraněními, včetně řidičky vozu, do které dodávka narazila.“

Brněnský deník upozornil, že dalších 14 uprchlíků ze Sýrie policisté odhalili v sobotu u Buchlovic na Uherskohradišťsku. Řidič vozu začal s migranty policii ujíždět, auto se podařilo zastavit až na jihu Moravy. Nasazen byl i policejní vrtulník.

Situace s uprchlíky se vyhrocuje i na Slovensku. Na jižním Slovensku skupinu 20 migrantů zadržely ženy se psy a vyhrožovaly jim paralyzéry. Vyžádaly si od uprchlíků doklady a poslaly je zpět do Maďarska, uvedla RTVS. Video koluje na internetu, momentálně se jím zabývá policie a apeluje na lidi, aby nebrali spravedlnost do vlastních rukou. Může se jednat o trestný čin omezování osobní svobody. „Co bys chtěl? Drž hubu a seď!“ křičí například žena na videu na migranty.

Žena hrozící migrantům paralyzérem. Zdroj: reprofoto RTVS

Podle politologů za radikálním chováním stojí i nedávno ukončená volební kampaň. „Kampaň častokrát vyústí v radikální nebo populistickou rétoriku,“ zmínil profesor Jaroslav Ušiak z Fakulty politologie a mezinárodních vztahů Univerzity Mateja Bela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bravo holky ze Slovenska. Máte můj obdiv a sympatie., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHalifax , 17.10.2023 16:54:16

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…