„Evropo, opusť Brusel! My očkujeme a jsme v pohodě.“ Nigel Farage ještě přidal

29.04.2021 11:53

Velká Británie má převážně naočkováno, zatímco EU zaostává. A britský zastánce brexitu Nigel Farage si toho všímá a považuje to za jasný důkaz toho, že národní vlády jednají lépe než nikomu neodpovědní byrokraté. Eurokomisařka prý v nákupu vakcín nadělala guláš. „Toto je pro Evropskou unii začátek konce,“ tvrdí v rozhovoru pro server Breitbart.

„Evropo, opusť Brusel! My očkujeme a jsme v pohodě.“ Nigel Farage ještě přidal
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý britský europoslanec Nigel Farage

EU v očkování zaostává za Spojenými státy a Velkou Británií. Zatímco na ostrovech už první dávku dostalo skoro 34 milionů lidí, což je více než polovina, v EU je to v průměru 26,6 %. Toho si všímá i bývalý europoslanec Nigel Farage, velký stoupenec brexitu. Prohlašuje to za důsledek toho, že Británie se může rozhodovat samostatně, bez bruselských byrokratů.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí
„Jeden z argumentů proti brexitu byl, že nejsme dost velcí, dost dobří, abychom dělali velká rozhodnutí, co se týče obchodu a třeba i pandemie. Říkalo se, že o pandemii se postará nikým nevolená Evropská komise,“ začal Farage v rozhovoru pro server Breitbart. A pokračoval: „Když jsme EU opustili, tak jsme si ustanovili vlastní vedení pro očkování a hádejte. Dopadlo to skvěle a je to efektivní.“ Naočkováno je prý 60 % dospělé populace a v rizikové skupině jsou naočkováni všichni.

Následně se Farage obořil na komisařku pro zdravotnictví, Stellu Kyriakidesovou. Je prý „nevolenou byrokratkou, psycholožkou bez praktických životních zkušeností z Kypru“. Navíc ji nejde odvolat, nikdo pro ni nehlasoval a z očkování a zajišťování vakcín dle Farage udělala „úplný a totální guláš“.

Eurokomisařka Kyriakidesová v europarlamentu

Dle bývalého europoslance si toho obyvatelé Británie všimli, a tak si říkají: „Víte co? Jsme na tom líp, když si vládneme sami skrze zvolenou vládu než abychom tato rozhodnutí nechávali na někom jiném.“

Nigel Farage tento vývoj předpokládal, tedy že se ukáže, že rozhodnutí EU opustit bylo správné a že se ukáže, jak je evropská byrokracie těžkopádná a nekompetentní. „Jestli nás tato krize něco naučila, pak že nejlepší rozhodnutí dělají národní vlády v zájmu svých národů. Proto říkám, že Evropa musí opustit Evropskou unii. Všichni, kdo věří, že nejlepší rozhodnutí dělají národní vlády, které jsou zodpovědné svému elektorátu, to musí říct nahlas. Koneckonců, když jde o život, není to naše povinnost?“ řekl v lednu.

Probruselský tisk dle Breitbartu nejdříve pohrdavě prohlašoval, že Velká Británie kvůli brexitu bude mít vakcín méně a budou dražší, protože se rozhodla postupovat samostatně a ne ve spolupráci s EU. „V úplném rozporu s těmito očekáváními fanaticky proevropský Tony Blair teď tvrdí, že EU si vede tak špatně, protože Británie z bloku odešla a už nemá pozitivní vliv na činitele v Bruselu,“ píše Breitbart.

Farage označuje tuto krizi za první prasklinu ve víře v Evropskou unii po brexitu, která nakonec povede k tomu, že se blok rozpadne. „Toto je pro Evropskou unii začátek konce,“ pravil.

Politik si také přeje, aby se Velká Británie již otevřela. „Dnes na covid zemřel jeden člověk. Je určitě čas otevřít, lidé nemohou žít ve strachu věčně,“ řekl už 19. dubna. Politoval také královnu, která byla na pohřbu prince Philipa osamocená. „Tahle covidová opatření jsou nelidská,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…