„F*ck Biden, Allahu akbar.“ Co provedli před Bílým domem odpůrci Izraele, v ČR neukázali

05.11.2023 19:23

Americký Washington se stal o víkendu terčem řádění propalestinských demonstrantů, kteří americké hlavní město zaplavili nápisy vyzývajícími ke „smrti Izraele“ a oslavujícími palestinské „mučedníky“. Během masového protestu, který většina českých médií přehlédla, se vandalové vrhli i na nejznámější americké monumenty a jejich běsnění neušla ani socha Benjamina Franklina, jenž skončil mimo jiné zahalený arabským šátkem. Přítomní se nakonec za pokřiků „Alláhu akbar“ a „F*ck Joe Biden“ pokusili vtrhnout i na plot Bílého domu.

„F*ck Biden, Allahu akbar.“ Co provedli před Bílým domem odpůrci Izraele, v ČR neukázali
Foto: Repro Twitter @WesleyHuntTX
Popisek: Propalestinská demonstrace ve Washintonu

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Americké hlavní město se stalo terčem vandalismu v noci ze soboty na neděli, kdy v něm probíhala propalestinská demonstrace, které se podle agentury Reuters zúčastnily tisíce demonstrantů a požadovaly, aby USA zajistila konec izraelské operace v Pásmu Gazy i přesto, že jsou tam teroristy z palestinské ozbrojené skupiny Hamás stále drženy stovky izraelských zajatců.

Tisíce demonstrantů se v sobotu sešly ve Washingtonu, aby požadovaly příměří v Gaze, kde od útoku palestinských islamistů z Hamásu zahynuly při izraelské ofenzivě tisíce lidí, a aby odsoudily politiku prezidenta Joea Bidena vůči této válce.

CNN informovala, že příchozí zaplnili washingtonské náměstí Freedom Plaza, které se nachází nedaleko Bílého domu, a Iman Abid-Thompsonová z americké Kampaně za práva Palestinců této televizi sdělila, že přítomní chtějí, aby „nastala změna“, a ukazovala na masovou účast, jež podle ní dokazuje, že se v Americe rozrostla podpora Palestinců. „Nyní se z toho stala volba morálky. Buď se rozhodnete promluvit a podpořit Palestince, nebo se rozhodnete podpořit genocidu,“ řekla CNN.

Stanice také připojila, že do hlavního města svážely Američany z celé země autobusy, které zorganizovaly „místní komunitní skupiny“ a „progresivní organizace“.

Na akci vystoupil mezi řečníky rovněž rapper Macklemore, proslavený písní „Thrift Shop“, který prohlásil, že sice „neví všechno“, ale „ví dost na to, aby věděl, že je to genocida“.

Britský Daily Mail popsal, že během protestu však ani zdaleka nedošlo pouze k podpoře Palestinců z Pásma Gazy, ale během tisícových protestů došlo i k „několika znepokojivým antisemitským incidentům“.

„Po milionech se vrátíme,“ skandoval dav podle serveru a přítomní aktivisté nesli i cedule podporující útok Hamásu. „Odpor je oprávněný, když jsou lidé okupováni,“ stálo například na jedné z nich.

Protestující obviňovali USA z údajného umožnění válečných zločinů a mnozí se inspirovali protesty Black Lives Matter, a vidět tak byly nápis „Palestinian Lives Matter“.

Stejně jako na mnoha jiných propalestinských demonstracích – včetně těch v Praze – zaznívalo i zde volání po kompletním zničení Izraele. Server The Jerusalem Post informoval, že zaznívaly mimo jiné pokřiky, že „Palestina bude svobodná od řeky k moři“, což je slogan, který běžně používají palestinské teroristické skupiny k označení absolutního zničení státu Izrael a odstranění nebo vyvraždění všech Židů z oblasti mezi řekou Jordán a Středozemním mořem.

Došlo i na vandalství, a na washingtonských ulicích se tak po propalestinské akci objevují hesla oslavující „mučedníky“ či nápisy „Smrt Izraeli“. 

Řádění se nevyhnuly ani známé americké monumenty, na něž propalestinští protestující lezli a následně je postříkali barvou. Sochy amerických osobností přelepovali palestinskými vlajkami a pod arabským šátkem kefíja, který bývá spojován s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem, skončil i monument Benjamina Franklina.

Přítomní nakonec zaútočili i na bránu Bílého domu, kterou se někteří snažili i překonat. Dav se před prezidentským sídlem seřadil za pokřiku „F*ck Joe Biden“ a začal lomcovat bránou jednoho ze vchodů.

Americká televize Fox pak upozornila, že se část lidí snažila na bránu vylézt, což se pár lidem částečně podařilo, a přítomní směrem k Bílému domu mávali palestinskými vlajkami a křičeli „Alláhu akbar“ a „Svobodná, svobodná Palestina“.

Plot se sice demonstrantům nepodařilo zcela překonat, jak však mnohá média následně informovala, řádění propalestinských demonstrantů odnesla brána u Bílého domu, kterou vandalové poničili rudou barvou. Podobně dopadly i mnohé další monumenty ve Washingtonu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak je to, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedezolátka , 05.11.2023 20:28:10
kdo seje vítr, sklízí bouři, Amíci? Měli ten plot přelézt a dát domácím z Bílého domu výprask na holou za to rozdmýchávání konfliktů s milióny mrtvých po celém světě. Tohle není ani o Izraeli, ani o Palestině. To je o utrpení nevinných lidí na obou stranách konfliktu vinou psychopatů, kterým odmítám tleskat.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…