„Fialo, nejsme Rusáci, odstup.“ Zemědělci ani nic říkat nemuseli. Viděl to každý okolo

19.02.2024 14:15 | Reportáž

„Fialo! Nejsme Rusáci! Odstup“, „Zastavme greendealovou šikanu“ či výtky k nekvalitním potravinám z dovozu – právě takové názory zaznívaly během protestu zemědělců na pražské magistrále, a přestože se přítomní zemědělci netajili, že nemají příliš mnoho důvodů k dobré náladě, ta mezi nimi i přesto uprostřed improvizovaných shromaždišť mezi svodidly panovala. Potěšeni však na rozdíl od nich nebyli mnozí Pražáci. Právě od nich totiž nemálo zaznívalo, že by jim sice nevadilo, že zemědělci protestují, ale nedokážou se smířit s tím, jak. „Ať protestujou, ale ať tím neotravujou lidi,“ shodovali se kolemjdoucí Pražané.

„Fialo, nejsme Rusáci, odstup.“ Zemědělci ani nic říkat nemuseli. Viděl to každý okolo
Foto: Radek Kotas
Popisek: Protest zemědělců na pražské magistrále

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Možnost říci důvody, které přítomné osobně vedly k účasti na protestu, většina lidí na místě odmítla a shromáždění zemědělci buďto odkazovali na veřejná prohlášení, či odpovídali jen velmi krátce. Mnozí ze zemědělců pak zůstávali zavřeni v kabinách svých strojů. „To bychom snad ani nechtěli,“ odpovídají muži, bavící se v hloučku vedle své techniky, na náš dotaz, zdali se chtějí podělit se svými důvody. Podobně reagují také mnozí další.
 
Někteří přesto dokážou odkázat na některý z problémů, který trápí je samotné nejvíce. Zaznívá kritika vládní politiky, názory o nedostatečné podpoře zemědělců v Česku či také odkazy na protesty v dalších evropských metropolích a kritika zelené politiky Evropské unie. 
 
Někteří zmiňují i přístup českých obchodníků a ozývá se také jméno prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy. „Prouzo, nelži o nás,“ stojí přímo na jednom z vozů na magistrále, na němž je Prouza vyobrazen coby loutka obchodních řetězců. 
 
 
Sám Prouza se k dnešnímu protestu zemědělců vyjádřil s tím, že jde o „dezolátskou akci“. 
 
„V Praze na náměstí se za ruku vezmou agrobaron, rudý odborář a profesionální dezinformátor... Zní to jako začátek vtipu, ale je to smutná realita Česka a ukázka toho, koho štve, že vláda před dvěma lety aspoň o pár milimetrů posunula dotace od holdingů k rodinným farmám,“ uvedl také Prouza s tím, že dle něj jsou protesty zemědělců „v podstatě akcemi na podporu zdražování jídla“. „Tihle křiklouni neumí konkurovat, a tak se rozhodli otrávit život všem ostatním,“ vyjádřil se. 
 
„Partička bláznů, kterou pro vlastní zájmy využívá figurka Dufek, bohužel dělá ostudu všem zemědělcům, kteří se umějí prosadit,“ dodal Prouza směrem k nespokojeným zemědělcům, kteří se o něm také vyjadřovali v nepříliš pochvalném duchu. 
Také výtky k vládě a ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL), jehož mnozí přítomní nazývali „teologem“, se objevovaly také na přívěsech strojů. Někteří pak napřímo odmítali nařčení, že by měli cokoliv společného s proruskou scénou. „Fialo! Nejsme Rusáci! Demisi! Odstup!“ vzkázali českému premiérovi zemědělci v centru Prahy.
 
 
„Za lepší vládu, za spravedlivější dotace EU!“ žádali další zemědělci prostřednictvím nápisů na svém valníku. „Zastavme greendealovou šikanu. Nedávat bonitní půdu do klidu, živí nás!“ uváděl nápis jen kousek vedle. 
 
 
 
„Podporujte nás, živíme tuto zemi! Přestaňte s námi vorat!“ hlásal nápis, který narážel na výtky, jež přítomní stručně rovněž zmiňovali. 
 
 
Kromě výtek k situaci zemědělců se občas objevily stížnosti také vůči některým dovezeným potravinám. „Stop dovozu nekvalitních potravin. Jsme popelnice světa!“ nesl nápis jeden z traktorů nedaleko Státní opery. 
 
 

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Mnozí Pražané z probíhajícího protestu zemědělců nebyli příliš nadšeni. Většině sice nevadilo, že se zemědělci rozhodli projevit svou nespokojenost, ale hůře mnozí obyvatelé Prahy již nesli to, jakým způsobem byl protest veden. „Ať protestujou, ale ať tím neotravujou lidi. Někteří třeba potřebují jet na vyšetření…“ nesouhlasí s formou protestu muži jedoucí tramvají od Hlavního nádraží směrem na Žižkov. 
 
Koho naopak vyloženě protest zemědělců těšil, byly děti, které se v české metropoli tak blízko k traktoru dostanou jen výjimečně. Bylo patrné, že radost mají z protestu také maminky a tatínci malých dětí, jelikož se nemuseli dlouze zaobírat přemýšlením, čím své ratolesti zabaví. Kolona traktorů, cisteren a zemědělské techniky malé kolemjdoucí přímo fascinovala a někteří rodiče s dětmi vydrželi dlouhé minuty za svodidly magistrály u Muzea. „Podíváme se pořádně na ty traktory! Jo?“ pronesla pak k evidentně natěšenému dítku jedna z maminek u Masarykova nádraží, načež společně zamířili hledat výhled na stojící techniku.
 
 
Dobrá atmosféra pak panovala mnohdy i uprostřed magistrály, kde si mezi svodidly zemědělci vyměňovali ochutnávky svých produktů či se jen tak bavili u rozestavěných stolů.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Demise vlády., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 19.02.2024 15:31:24
Tolik těžkooděnců? To mi připadá jak v listopadu 1989. Fiala a spol mají asi velký strach, když povolali tolik policistů. Stále si neuvědomují, že by měli sloužit občanům země a ne proti nim bojovat. V této zemi jim nikdo nevěří.

|  30 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …