„Fuj, maso. Pryč.“ V EU plánují sahat vám do ledničky

23.10.2023 12:12 | Komentář

Je maso v EU „fuj“? Agrární komora ČR upozorňuje, že skupina europoslanců volá po omezení produkce a spotřeby masa z hospodářských zvířat a podle zemědělců to je hodně špatný nápad. Každopádně, například v Dánsku už probíhá školení kuchařů ve vzdělávacích zařízeních, aby maso omezovali. Čím dál více se též objevují úvahy o rozšíření „pěstovaného“ masa, které nepochází ze zvířat. V Německu je omezení konzumace masa už delší dobu tématem v rámci tzv. Green Dealu. Snaha sahat občanům do ledničky a ovlivnit jejich stravovací návyky se stupňuje.

„Fuj, maso. Pryč.“ V EU plánují sahat vám do ledničky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

Server Seznam Zprávy už na jaře tohoto roku napsal, že se EU snaží snížit produkci a spotřebu masa výhodnějším zdaněním jiných produktů. Především ovoce a zeleniny. Tímto směrem kráčí evropská strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“ (v originále Farm to Fork).

WHO upozorňuje, že konzumace vepřového s sebou nese nemalá zdravotní rizika, především tučnost, obezitu, vznik karcinogenních látek při teplotách nad 200 stupňů Celsia. U hovězího masa je podle EU třeba kalkulovat s produkcí skleníkových plynů a s globálním oteplováním. Server doplňuje, že je otázka, jakým způsobem bude těchto cílů dosaženo. Jednou z možností je, že tyto ekologické zátěže budou promítnuty do navýšení ceny masa.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Server Euractiv už v roce 2021 napsal, že EU vydá miliardy korun na kampaň varující před spotřebou masa jako potenciálním zdrojem onkologického onemocnění.

 Už na propagaci zemědělsko-potravinářských produktů pro rok 2022 vyčlenila Evropská unie 185,9 milionu eur (více než 4,6 miliardy korun), přičemž peníze měly jít i na kampaň upozorňující na udržitelnost životního prostředí a na zdravý životní styl.

Agrární komora ČR proto bije na poplach. A zdůrazňuje, že evropské zemědělství je mnohdy mnohem ekologičtější než např. v Latinské Americe.

„Přestaneme chovat hospodářská zvířata a jíst maso? Skupina europoslanců totiž navrhuje změnu k Proteinovému plánu EU. Vymysleli ‚geniální‘ nápad a požadují ve státech EU omezení produkce i spotřeby masa z hospodářských zvířat. Tomuto návrhu rozhodně říkáme NE! Evropská produkce totiž v dopadu na životní prostředí vychází mnohem příznivěji než například produkce masa v Latinské Americe, kde chovatelé nemusejí splňovat přísné normy jako v Evropě. Chov skotu je nejen v Česku, ale i v ostatních evropských zemích tradiční záležitostí, velká část odchovu navíc probíhá na pastvinách. Masný skot je u nás často chován i v rámci ekologického zemědělství. Je nutné, aby živočišná výroba zůstala v rovnováze s rostlinnou, protože půda hnůj hospodářských zvířat potřebuje. Jen tak v ní bude všechno, co v ní má být. Žížaly, červi, larvy atd. Věříme, že nakonec zvítězí zdravý rozum,“ napsal členové Agrární komory ČR na facebooku.

Agrární komora promlouvá

Zdá se, že v EU chce v této věci zajít dál především Dánsko, které zveřejnilo akční plán přechodu na potravinový systém, jehož ústředním bodem je maximální podpora veganského životního stylu.

 

„Plán ministerstva pro výživu, zemědělství a rybolov Dánska zahrnoval školení kuchařů ve veřejných i soukromých kuchyních na přípravu veganských jídel a větší zaměření na rostlinnou stravu ve školách a vzdělávacím systému. Nastiňuje také iniciativy na rozšíření vývozu místně vyrobeného veganského jídla prostřednictvím ambasád a více investuje do výzkumu a vývoje pro tento sektor,“ napsal k tématu server Green Queen.

Podobnou cestou se podle serveru vydává částečně Německo, Švýcarsko, ale např. i Spojené státy.

„V USA 1400 starostů ratifikovalo v srpnu rezoluci na podporu přechodu k rostlinné stravě s cílem řešit chronická onemocnění, změnu klimatu a náklady na národní zdravotní péči. Mezitím na Tchaj-wanu zákon Climate Change Response Act z roku 2023 prosazuje nízkouhlíkovou dietu zaměřenou na rostliny s cílem bojovat s klimatickou krizí a dosáhnout čisté nuly do roku 2050. V Číně se ministerstvo zemědělství a záležitostí venkova zaměřilo na budoucí potravinářské technologie, jako kultivované maso poprvé v rámci svého pětiletého zemědělského plánu v lednu 2022,“ napsal server.

Jednou z možností, jak životní prostředí šetřit, je pěstovat umělé maso. Maso vzniklé v laboratoři. Kupříkladu singapurské úřady už v roce 2020 povolily prodej kuřecího masa vypěstovaného ze svalových buněk v bioreaktorech. „Světovou premiéru si kuře ‚ze zkumavky‘ z produkce americké firmy Eat Just odbylo pod označením GOOD Meat Cultured Chicken v luxusní singapurské restauraci 1880. Za třiadvacet dolarů mohli hosté ochutnat umělé maso upravené na tři různé způsoby,“ napsal k tématu server Lidovky.cz.

Už v roce 2013 byl světu představen první hamburger ze zkumavky. „Plátek masa slepený z laboratorně vypěstovaných svalových vláken skotu vyšel na 300 000 dolarů. Od té doby ale maso ‚ze zkumavky‘ výrazně zlevnilo,“ napsal server.

Maso ze zkumavky bude ekologičtější už proto, že počty skotu na planetě představují velkou zátěž pro životní prostředí. Ze všech savců připadá podle serveru Lidovky.cz na domácí zvířata 60 procent živé váhy všech savců na planetě. Lidé představují 36 procent a volně žijící savci jen 4 procenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem pro obnovení RVHP a Varšavské smlouvy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 23.10.2023 13:30:42
To je jediná správná volba.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…