„Hanba.“ Kauza David Svoboda znovu otevřena

05.04.2023 15:15 | Ze sítí

Jeden z iniciátorů výzvy Mír a spravedlnost, Matěj Stropnický, se ve svém podcastu vyjádřil ke kauze olympionika Davida Svobody. „Chci vyjádřit Davidu Svobodovi jménem iniciativy Mír a spravedlnost plnou solidaritu a aspoň tímto komentářem upozornit na to, jak hanebně se česká vláda včetně prezidenta republiky vměšuje do záležitostí olympijského výboru s cílem vnést i do olympismu svou válečnou agendu, ačkoliv je to v přímém rozporu s olympijskou myšlenkou,“ poznamenal Stropnický.

„Hanba.“ Kauza David Svoboda znovu otevřena
Foto: Repro Facebook
Popisek: David Svoboda

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34689 lidí
„Nejprve si zrekapitulujme, které události Davida Svobodu do centra dění postavily. V úterý doporučil MOV národním federacím, tedy i té české, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží. O jejich případné účasti na olympijských hrách nerozhodl, vyjádřil se, že se rozhodne až později. Na to bezprostředně poté ve středu z Jeseníku reagovala česká vláda ústy premiéra Petra Fialy a vyjádřila se, že návrat ruských i běloruských sportovců i nadále odmítá. Načež byl ve středu večer hostem pořadu Studio ČT24 olympionik, moderní pětibojař David Svoboda, tehdy ještě jako předseda komise sportovců ČOV. Řekl, že jeho postoj k účasti Rusů a Bělorusů je neutrální, ale rozhodně není pro odmítnutí jejich návratu. Mezinárodní olympijský výbor doporučuje jejich návrat, protože dobře ví, že není možné jejich účast zakázat a neporušit tím v podstatě všechny dokumenty, ke kterým se zavázal. Konec citace, řekl Svoboda doslova,“ začal Stropnický svůj komentář.

„Ostatně dodal, že jak všichni víme, první obětí každého konfliktu je pravda. To ještě nevěděl, že další obětí konfliktu na Ukrajině bude právě on sám. Ve svých vyjádřeních v průběhu pořadu narážel na to, aniž ovšem byl prostor olympijskou chartu citovat. Narážel na jednotlivá ustanovení vlastně základních principů olympismu, o která se opírají vlastně ta stanoviska, která jsou v něčem protichůdná,“ sdělil Stropnický. 

„Těch principů olympismu je několik, ten druhý se týká toho, že základní myšlenkou olympismu je samozřejmě mírové soužití národů. A na základě tohoto principu (cílem olympismu je zapojit sport do služby harmonického rozvoje lidstva s cílem vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti) vztaženého k míru se vlastně argumentuje ve prospěch vyřazení ruské a běloruské národní federace z mezinárodních soutěží, případně i účastí těchto federací na olympiádách. Ovšem olympijská charta má ve svých základních principech také článek 4: Provozování sportu je lidským právem. Každý jednotlivec musí mít možnost provozovat sport bez jakékoliv diskriminace a v olympijském duchu, jenž vyžaduje vzájemné porozumění v duchu přátelství, solidarity a fair play. Tento bod se také netýká národních federací a jejich účasti v mezinárodních sportovních soutěží, ale týká se účastí jednotlivých sportovců, přičemž ten článek zapovídá diskriminaci jednotlivců, kteří by byli vyřazováni, ačkoliv třeba nevyjádřili žádný konkrétní politický názor, který by byl v rozporu s tím článkem 2 o tom mírovém soužití,“ sdělil Stropnický.

„Moderátorka České televize poté, co proběhla tato základní argumentace, zmínila, že ČOV inicioval vznik nezávislé expertní skupiny, která má najít právní podklady, jimiž by se legálně zabránilo účasti sportovců z Ruska a Běloruska na olympiádě. Podotýkám, že paní moderátorka nejmenovala, kdo tuto nezávislou expertní skupinu tvoří. Svoboda na to opáčil, že ČOV ovšem nehlasoval o tom, že odmítá účast Rusů a Bělorusů na olympiádě a že je to jen stanovisko předsedy a místopředsedy. Teď to začíná být opravdu zajímavé. Pojďme se podívat na to, kdo tedy tuto nezávislou expertní skupinu zřízenou teprve letos v březnu z iniciativy ČOV, respektive jeho vedení, tvoří. Má šest členů a jejím předsedou je Michael Žantovský, někdejší předseda ODA, bývalý velvyslanec v USA, v Británii a Izraeli, v letech 2012–2019 předseda správní rady Aspen Institutu Prague, od roku 2019 čestný předseda Aspen Institute Central Europe. Je to tedy rozhodně politik. Dalším členem, a je to jediný sportovec vůbec, který se objevuje v této skupině, Kateřina Emmons, a dalšími členy jsou: Marek Procházka, právník, rovněž člen správní rady Aspen Institutu, Jiří Růžička, senátor za TOP 09, Martin Smolek, vrchní ředitel právní sekce Ministerstva zahraničních věcí, a představte si, Petr Kolář, blízký spolupracovník Petra Pavla,“ podotkl Stropnický, že tolik asi k nezávislosti expertní skupiny. 

„Je otázkou, jestli vznik a samotná existence této skupiny v tomto konkrétním složení není v rozporu s článkem 5 základních principů olympismu. Znovu si tedy přece jen ocitujme olympijskou chartu: Vzhledem k tomu, že sport se uskutečňuje v rámci společnosti, sportovní organizace spadající do olympijského hnutí uplatňují politickou neutralitu. Mají autonomní práva a povinnosti, tedy možnost svobodně vytvářet a kontrolovat pravidla sportu, určovat strukturu a správu vlastních organizací. Dále mají právo svobodných voleb bez jakéhokoliv vnějšího vlivu a odpovědnost za uplatňování zásad dobré správy. Konec citace článku 5,“ dodal Stropnický. 

„Po odvysílání pořadu, kde David Svoboda byl, se ovšem strhla lavina mediálních útoků na jeho osobu, a dál už příběh znáte. Krátce poté se účastnil jednání na koberečku u ministryně obrany Jany Černochové z ODS a po jeho skončení se předsednictví komise českých sportovců při ČOV David Svoboda vzdal. Následně oznámil, že souhlasí, že absolvuje s ministryní Černochovou cestu, v rámci níž dojde k jeho převýchově na Ukrajině. Chci vyjádřit Davidu Svobodovi jménem iniciativy Mír a spravedlnost plnou solidaritu a aspoň tímto komentářem upozornit na to, jak hanebně se česká vláda včetně prezidenta republiky vměšuje do záležitostí olympijského výboru s cílem vnést i do olympismu svou válečnou agendu, ačkoliv je to v přímém rozporu s olympijskou myšlenkou. Olympionik David Svoboda je další obětí této štvavé válečné kampaně,“ zakončil Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

H.u.e, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 05.04.2023 18:08:20
Nezávislá expertní skupina složená ze samých válečných štváčů ve službách USA bude zkoumat jak obejít olympijská pravidla! Hanba,hnus!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…