Hasiči o víkendu přejdou v Českém Švýcarsku do útoku

30.07.2022 6:25

Hasiči budou chtít v Českém Švýcarsku o víkendu přejít z požární obrany do požárního útoku, a omezit tak rozsah zasažené plochy. Z celého Česka proto povolají další jednotky, nasazeno bude dalších 250 až 280 profesionálních i dobrovolných hasičů. Zasahovat začnou v sobotu v 07:00, řekl ČTK generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

 Hasiči o víkendu přejdou v Českém Švýcarsku do útoku
Foto: Youtube Týdeník Policie
Popisek: Hasiči u požáru v Českém Švýcarsku

Hasiči chtějí využít očekávaného víkendového deště, podle předpovědi ale bude pršet jen slabě. O situaci v Českém Švýcarsku Vlček na zámku v Lánech informoval prezidenta Miloše Zemana. Prezident zasahujícím hasičům poděkoval.

Zeman se podle Vlčka zajímal o postup hasebních prací i o nasazení sil a prostředků. Řekl, že vyjádřil poděkování profesionálním i dobrovolným hasičům, ale i dalším složkám včetně policistů, armády, zdravotníků nebo lesní správě. Zmínil i pomoc ze zahraničí.

Vlček poznamenal, že satelitní snímky potvrdily dosavadní odhady hasičů, zasaženo je území o rozloze 1060 hektarů.

Současná situace není podle něj kvůli pokračujícím vysokým teplotám příznivá. S očekávaným víkendovým deštěm ale chtějí hasiči připravit „frontální útok“, během kterého začnou plochu zasaženého území zmenšovat. „Upíráme se k tomu, že zítra (v sobotu) i za pomoci předpokládaných srážek bychom se mohli dostat k tomu, že bychom z takzvané požární obrany přešli do požárního útoku, tak abychom opravdu zatlačili požár tam, kde my potřebujeme, a finálně ho zlikvidovali,“ řekl.

Velení zásahu proto povolá další síly z celé České republiky, aby neomezilo síly hasičů v Ústeckém kraji pro běžnou činnost. Do Českého Švýcarska by podle Vlčka mělo být staženo dalších asi 250 až 280 hasičů, a to i z dobrovolných jednotek.

Podle předpovědi modelu Aladin, o kterém informovala Česká televize, je v Hřensku nejpravděpodobnější déšť v sobotu kolem poledne. V sobotu odpoledne by mělo u místa požáru spadnout dva až pět milimetrů srážek, tedy litrů vody na metr čtvereční, v extrémním případě do deseti milimetrů. Páteční bouřky při svém postupu k severovýchodu slábnou a vypadá to, že Hřensko minou, uvedla ČT.

Vlček se Zemanem mluvil i o možnostech, jak podobným požárům do budoucna zabránit. Šéf hasičů zmínil, že pro podobné požáry je potřeba další technika včetně hasicích letadel. Je podle něj otázka, zda by mělo jít o víceúčelové stroje nebo o čistě hasičská letadla. Zmínil i možnost uzavření smluv se soukromníky a pronajímání těchto letadel ve chvíli, kdy by je stát potřeboval. Řešení je ale potřeba nalézt rychle, uvedl. Poukázal také na plánované nákupy větších helikoptér policií a armádou. Stroje by tak mohly nést větší bambi vaky.

Šéf hasičů zmínil, že pokud ochranáři vyhlásí tzv. bezzásahovou zónu, musí v ní z pohledu hasičů být zřízeny dostatečné komunikace, zajištěna voda na hašení nebo vytvořeny protipožární předěly.

Vlček se vyjádřil i k otázce lepšího odměňování dobrovolných hasičů. Byl by rád, pokud by se pro ně podařilo vytvořit podobné podmínky, jako má aktivní záloha armády. „Jsem přesvědčen o tom, že ti dobrovolní hasiči si to zaslouží. Dnes a denně to dokazují,“ řekl.

V Českém Švýcarsku je nasazeno kolem 450 hasičů, k dispozici mají desítky kusů techniky. Speciální techniku ze svých pohotovostních zásob vyslala i Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Podle předsedy SSHR Pavla Švagra bylo do pátku nasazeno 14 kusů, a to například kontejnery pro dálkovou přepravu vody, hadicové kontejnery, mobilní čerpací stanice nebo kontejner nouzového přežití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…