„Havrlant. Je to Havrlant?“ Moravec dostal tip a tlačil na Prymulu ve studiu, aby potvrdil, co se údajně řešilo na noční schůzce

25.10.2020 13:10

Černý pátek pro premiéra Babiše. Moderátor Václav Moravec odstartoval další ostrou politickou debatu. Seděl proti němu ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula, který sdělil, že je připraven rychle rezignovat. Kroutil ale hlavou nad „masmediální kampaní“.

„Havrlant. Je to Havrlant?“ Moravec dostal tip a tlačil na Prymulu ve studiu, aby potvrdil, co se údajně řešilo na noční schůzce
Foto: Hns
Popisek: Roman Prymula a Jaroslav Faltýnek, ilustrační koláž

Hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl končící ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula.

Prymula připravil premiéru Babišovi těžké páteční chvíle.

„Černý pátek, tím se stal pátek 23. října pro premiéra Andreje Babiše (ANO), když deník Blesk zachytil ministra zdravotnictví Romana Prymulu a Jaroslava Faltýnka na schůzce v restauraci,“ odstartoval Moravec debatu.

„Já nemohu říci. Já jsem hodnotil celou tu situaci během víkendu, a když bych ji měl popsat, tak já jsem se necítil odpovědný za tu část odbornou. Proto jsem říkal, že je třeba dotáhnout ta opatření do konce. Tu politickou odpovědnost, tu cítím, protože to opravdu vyvolalo obrovskou vlnu nevole, takže já jsem připraven rezignovat, ale musí tady být nástupce, protože my se v době dvou až tří týdnů řítíme do velkých problémů,“ upozornil Prymula.

Pár slovy okomentoval i samotnou návštěvu v restauraci.

„Byl jsem lehce v šoku. Celá ta schůzka byla pro mě trochu absurdní. To, co se z toho udělalo. My jsme na ministerstvu od 6 do 22 hodin a já jsem dostal pozvání na tuto schůzku. Bylo jasné, že na ministerstvu to nejde, protože zaměstnanci ministerstva také někdy musí jít domů. Ve Sněmovně by to také nešlo, tam by se asi nedostal ředitel (Fakultní nemocnice Ostrava Jiří) Havrlant,“ uvedl Prymula.

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí
Lidí ze svého okolí se ptal, kde vlastně je, a dozvěděl se, že v prostorách vyšehradské kapituly.  

„Připadá mi to opravdu absurdní. Zejména ta masmediální hra. To, co se děje masmediálně, tak já opravdu nechápu. Kvůli tomu jsem ochoten rezignovat, protože aby se toho chopili odpírači roušek. To nelze. ... Ale nechápu, jaká masmediální hra se tady hraje. Já nechci, aby to bylo dodržováno s mojí osobou, protože ta opatření se musí dodržovat,“ zdůraznil Prymula.

Ministr má pocit, že je již delší čas pod velkým tlakem, a to pod velkým tlakem médií, která např. informují o tom, že dcera ministra Prymuly dostala zakázku od ministerstva zdravotnictví. Prymula zdůraznil, že o tomto bylo rozhodnuto ještě předtím, než se stal ministrem.

Poté prohlásil, že nikdy nechtěl být ministrem příliš dlouho. „Já jsem to bral tak, že moje mise je vyřešení této epidemie. Mým cílem nikdy nebylo být ministrem dlouhodobě,“ řekl Prymula.

Moravec pozornost věnoval i obměně Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Prymula navrhl rekonstrukci rady, ale prozatím nebylo nic napevno dojednáno. Vláda se prý touto otázkou bude zabývat později.

Moravec položil na stůl úvahu, že by příštím ředitelem VZP mohl být právě Jiří Havrlant. Prymula však takovouto spekulaci odmítl a zdůrazňoval, že se spolu bavili v restauraci o plošném testování v Moravskoslezském kraji.

„Já si myslím, že jsem využil čas a prostor, když tam ten ředitel byl. To je otázka velmi složitá. Když se podíváme na Slovensko, tak zmanažovat plošné testování není nic jednoduchého. Je to velmi složitá věc. Já neříkám, že jsme s panem Faltýnkem řešili plošné testování, s ním jsme řešili spíš masmediální výstupy, ale plošné testování jsem řešil s panem Havrlantem,“ sdělil ministr.

Poté zkritizoval jak vládu, které je členem, tak opozici.

„Z koronaviru se tady stalo obrovské politikum, a tak jak ho v první vlně využívala vládní koalice, tak ho teď využívá opozice. A bohužel si za rukojmí berou občany této země. Ale teď by všechny strany měly táhnout za jeden provaz. Bohužel tady je rozpolcená i společnost. Je to nastaveno i tím, že někteří tzv. odborníci tady nastolili pocit, že se nic neděje, a někteří to tvrdí dosud. Je jen štěstí, že Česká republika má tak robustní zdravotnický systém,“ pravil ministr.

Podle jeho názoru se nevyhneme prodloužení nouzového stavu. Zásadní podle Prymuly bude, zda zaberou již přijatá opatření. Pokud se ukáže, že nezabírají, bude namístě je zpřísnit. „Ale je otázka, jestli má smysl opatření zpřísňovat, když je lidé stejně nedodržují,“ upozornil ministr. „Ta opatření, pokud nedojde k poklesu už v úterý, tak si myslím, že je namístě to další zpřísnění těch opatření,“ dodal varovně.

Vláda prý sleduje narůstající počty těžkých průběhů nemoci, což je především u starších občanů. Pokud narůstají počty pozitivních v tomto segmentu, bohužel dál porostou počty hospitalizovaných a bohužel i zemřelých. Jestli se to má změnit, podle Prymuly musí co nejvíce firem zavést pro své pracovníky home office, práci z domova.

Na jaře řada firem přerušila svůj provoz dobrovolně, to teď nevidíme, a proto prý možná nezbude, než vydat nějaký příkaz a ponechat v chodu jen kritickou infrastrukturu. Za této situace by pak většina lidí seděla doma.  

Jako ministr prý připravil dlouhodobou strategii, ale musel ji změnit.

„Ta dlouhodobá strategie existuje, ale my jsme tam připravovali mírnější opatření, a teď je zjevné, že je třeba přijmout přísnější opatření,“ konstatoval Prymula.

Než se rozloučil s diváky, řekl, že nikdy nechtěl být příčinou nějaké politické krize, proto je připraven odejít hned, jakmile bude znám jeho nástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…