„Hezky jste se to naučila nazpaměť, tak teď já!“ V ČT se strhla neuvěřitelná rvačka Maláčové s Pekarovou. Moravec musel zasahovat

09.05.2021 14:31

V první hodině nedělních Otázek Václava Moravce proti sobě zasedly tři dámy – předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Jejich setkání místy připomínalo pověstnou dívčí válku. Moravec měl chvílemi plné ruce práce, aby političky ukrotil. Pekarová udeřila opravdu tvrdě na Jana Hamáčka. „To je jak v 50. letech,“ smála se Maláčová Pekarové.

„Hezky jste se to naučila nazpaměť, tak teď já!“ V ČT se strhla neuvěřitelná rvačka Maláčové s Pekarovou. Moravec musel zasahovat
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ještě než začala samotná debata, Moravec položil na stůl další průzkum agentury Kantar. Průzkum, podle kterého by teď hnutí ANO ve volbách skončilo až třetí. Volební peloton momentálně vede koalice Pirátů a STAN s 27 procenty. Druhá je pravicová koalice ODS, lidovců a TOP 09 se ziskem 21,5 procenta hlasů, třetí je hnutí ANO se ziskem 21 procent a čtvrté je hnutí SPD Tomia Okamury se ziskem 12 procent.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

Jako poslední by do Sněmovny pronikli komunisté se ziskem 5 procent.

Sociální demokracie už by zůstala mimo Sněmovnu se 4 procenty hlasů. 3,5 procenta by získala koalice vedená Trikolórou. Přísaha Roberta Šlachty má 2,5 procenta hlasů.

Po přepočtu hlasů na mandáty by to znamenalo, že Piráti by získali přes 70 křesel a pravicová koalice Spolu přes 40 křesel ve Sněmovně, takže společně by měli většinu poslaneckých křesel.

Poté Moravec otevřel debatu kauzou Jana Hamáčka. A začaly se dít věci.

„Víme už zcela jistě, že lhal, že se jednalo o kamufláž, to potvrdilo hned několik zdrojů, a nevidí to jen ten, kdo to nechce vidět a slyšet. Nevyvrátil to nikdo. Z hlediska toho, co chtěl Hamáček dělat v Moskvě, to nevíme. Možná to nemá trestněprávní rovinu, ale morálně to je neomluvitelné,“ pravila šéfka TOP 09.

„To je jak v 50. letech. Tady je národní tribunál,“ smála se Maláčová.

„Já bych to ráda dopověděla,“ ozvala se Pekarová Adamová. „Já jsem pana Hamáčka neoznačila za vlastizrádce, já jsem řekla, že jeho chování bylo vlastizrádného charakteru a na tom nemám co měnit,“ zdůraznila politička.  

„Vy jste obvinila prvního místopředsedu vlády z vlastizrady na základě vylhaného článku, a teď couváte. Vy jste Jana Hamáčka obvinila z toho nejhoršího zločinu, jaký může politik spáchat, aniž byste předložila jediný důkaz. Já myslím, že je na čase omluvit se Janu Hamáčkovi,“ vyzvala Maláčová Pekarovou.

Poté Pekarové vyčetla, že nemá odvahu přiznat chybu a omluvit se za výroky, které jsou podle Maláčové výrazně za hranou.


(Screen: ČT24)

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14813 lidí
Když se dostala ke slovu Richterová, zdůraznila, že v tomto sporu stojí kdesi uprostřed. Hamáčka by prý neobviňovala z vlastizrádného chování, ale zároveň se domnívá, že Jan Hamáček má co vysvětlovat. 

„Já jsem v týdnu řekla paní Pekarové Adamové, že pravicová koalice nemá program, tak se točí na těchto věcech. Já si myslím, že tato věc je uzavřená. Stojím pevně za Janem Hamáčkem. Ta reakce státu byla důrazná,“ uvedla Maláčová s odkazem na vykázání 18 ruských diplomatů – špionů z Česka.

Pekarovou Adamovou však nepřesvědčila. Šéfka TOP 09 zopakovala, že Jan Hamáček má co vysvětlovat. Podle Pekarové se také znovu ukázalo, že tady hraje jistou roli také Hrad, který spolu s vládou tlačil na to, aby se k dostavbě Dukovan dostal ruský Rosatom. 

„Hezky jste se to naučila nazpaměť, tak teď já,“ ozvala se Maláčová.

Vyčetla Pekarové Adamové, že věří článku novináře Janka Kroupy, který podle ní notně zkomplikoval život i dnešní české eurokomisařce Věře Jourové.

„Vy jste znevěrohodnila sama sebe a vaše slova nemají význam,“ šila do Pekarové Maláčová.

„Jak tady sleduju tu přestřelku, tak si myslím, že si musíme přiznat, že váš stranický kolega prostě lhal a nechtěl přiznat, že cestu do Ruska opravdu plánoval,“ upozornila Richterová.

„Já vám říkám, že neznám férovějšího chlapa, než je Jan Hamáček. V politice mají rozhodovat činy, a ne slova opozice, i když já chápu, že vy jako opozice to máte těžké,“ bránila svého šéfa Maláčová.

Richterová poté konstatovala, že vláda opravdu chtěla do dostavby Dukovan dostat ruský Rosatom a podobně jako Maďarsko nechat téct do Ruska miliardy, aniž by se vůbec začalo se stavbou, což je podle ní absolutně nezodpovědné.

„To je velmi vážné obvinění, paní poslankyně. Máte pro to důkazy?“ ptala se Maláčová.

Richterová kontrovala, že toto by Česku ze strany Ruska opravdu hrozilo. K tomuto názoru dopěla poté, co sbírala k dostavbě Dukovan informace.    

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí
Moravec nato přehodil výhybku k možnému sesazení Pavla Zemana z postu nejvyššího státního zástupce, a tady se dámy vzácně shodly, že by nebylo dobré Pavla Zemana odvolávat.

Moravec poté položil na stůl ještě jeden průzkum. Průzkum, který ukázal, že většina voličů byla proti odvolání Jana Blatného z postu ministra zdravotnictví. Odvolání Blatného přivítali voliči Tomia Okamury, ale většina voličů pravicové opozice, a zrovna tak voliči ANO a ČSSD, nepovažovali vyhazov Blatného za dobrý nápad. Totéž platilo o vyhazovu Tomáše Petříčka z vlády.

Maláčová konstatovala, že Petříček měl z postu ministra odejít sám, když na sjezdu ČSSD prohrál. „Politicky jsme se rozešli,“ poznamenala na konto Tomáše Petříčka Maláčová.

Richterová konstatovala, že si měl Hamáček odpustit vyřizování vnitrostranických účtů a v této krizi měl ponechat Petříčka na ministerstvu zahraničí, protože Tomáš Petříček už měl kontakty a zkušenosti. „Tímto krokem poškodil Jan Hamáček zájmy nás všech,“ zhodnotila vyhazov Petříčka z vlády Richterová.

U Blatného ocenila, že se snažil epidemii řídit na základě dat a snažil se poslancům vysvětlovat, proč je třeba udělat to či ono.

Pekarová Adamová připomněla, že na vyhazov Petříčka a Blatného dlouhodobě tlačil prezident Miloš Zeman. A oba pánové nakonec opravdu vyhozeni byli. 

Maláčová uznala, že čtvrtý ministr zdravotnictví za posledních 12 měsíců není pro řešení pandemie nejlepší. Jedním dechem však varovala před příliš rychlým rozvolňováním protikoronavirových opatření. Obává se, aby nedošlo k opakování situace loňského léta, kdy lidé houfně odhodili roušky, a pak na podzim přišla koronavirová katastrofa.

Předsedkyně TOP 09 okamžitě Maláčové připomněla, že po přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Česko jeden z nejvyšších počtů covidových úmrtí, a Pekarová Adamová má za to, že to jednoznačně padá na vrub koaliční vlády ANO a ČSSD.

Vláda by podle ní spolu s kvalitním testováním a ponecháním roušky vevnitř měla myslet na návrat žáků a studentů do škol, a to nikoli rotačně. Pod podmínkou toho, že koronavirové testy budou kvalitní. Takové, jaké dokázali sehnat např. starostové pravicové koalice Spolu, jako je starosta na Praze 3 pan Ptáček.

Jenže vedle toho nesmí vláda zapomínat na chudobu, která hrozí části českých občanů kvůli koronavirové krizi.

Tak to vidí Pekarová Adamová.

Richterová konstatovala, že vláda sice mluví o tom, že je pro ni návrat dětí do škol prioritou, ale praxe je často jiná.

„Rodiny s dětmi byly hozeny přes palubu. Nedošlo ani k aktualizaci pandemického plánu,“ zlobila se Richterová.

Maláčová se bránila, že vláda připravuje nejen letní školní doučování pro ty, kteří to budou potřebovat, ale připravuje také programy pomoci pro seniory, jejichž psychické zdraví bylo v pandemii poškozeno.

Richterová a Pekarová se shodly v tom, že na seniory je třeba myslet, jenže jen v kontextu toho, v jak katastrofálním stavu je státní rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …