„Hrajou si své hry.“ Nohavica mluví: Ukrajina a další postup

20.03.2022 22:24

Zpěvák Jaromír Nohavica poskytl rozhovor RadioUniversum.cz již 9. února. Poté, co přišel 24. únor a útok na Ukrajinu, došlo k doplnění rozhovoru o to, jaké aktuální pocity Nohavica má. „Chtěl bych věřit, že lidé pochopí, že je lepší sednout si k jednomu stolu než stoly po sobě házet,“ uvedl. Moderátorka Martina Kociánová se ptala třeba na to, co nyní zpěvák může dělat. „Co můžu? Udělat charitativní koncert. Můžu ve svém bytě ubytovat jednu ukrajinskou rodinu. Můžu poslat peníze na konto Člověk v tísni. A co víc? Prostě dál zpívat a psát. A budu,“ uvedl Nohavica.

„Hrajou si své hry.“ Nohavica mluví: Ukrajina a další postup
Foto: 4press.cz
Popisek: Jaromír Nohavica

Jarek Nohavica v minulosti přijal Puškinovu cenu z rukou prezidenta Vladimira Putina. Vrátit ji nechce, protože si jí považuje a podle svých slov ji získal za to, že přebásnil Vysockého a Okudžavu, nikoliv za politické postoje.  „Člověk si žije svůj život a myslí si, že už všechno zažil. A najednou: bum – covid. A bác – válka na Ukrajině. Takže nakonec jenom ty písně jakoby zůstávají nad tím vším a vracejí se jako vlaštovky. To je důležité,“ řekl Nohavica hovořící mimo jiné o písni Pánové nahoře, kterou zpíval již v 80. letech.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

„Já jsem písničkář a chci svými písněmi spojovat. Kdybych to řekl obrazně: trošku zpívat u jednoho stolu. A chtěl bych věřit, že lidé pochopí, že je lepší sednout si k jednomu stolu než stoly po sobě házet. To je všecko,“ poznamenal nyní Nohavica, kterému však kvůli jeho ceně někde ruší koncerty.

„Chci věřit tomu, že lidé nakonec pochopí, že si ke stolu sednout musejí. Já v to věřím, a ti, kteří budou chtít pochopit, mě pochopí. A ti, kteří nebudou chtít pochopit, tak nikdy nepřesvědčíš. Někteří lidé si ke stolu nesednou, přijdou do hospody, podívají se a otočí a vyjdou z hospody ven. S těmi je těžko domluva,“ zmínil Nohavica, jenž věří, že se politici domluví. „Pro náš svět jiná cesta není,“ uvedl Nohavica.

Celý rozsáhlý rozhovor s Nohavicou ZDE

Kociánovou překvapilo, že na streamovaném Nohavicově koncertě nezazněla píseň Plebs blues. „Nezazpíval jsem ji jedině proto, že se tam nevešla. Už se tam nevešla. Ale včera a předevčírem, když jsem měl koncert, tak už jsem ji samozřejmě zpíval, protože to je opravdu pořád stejně o tom, o čem v této písni zpívám. Jak jsi to vyzdvihla, prostě politici nahoře hrají svoje hry bez ohledu na nás, plebs,“ podotkl Nohavica.

Ten v současné době dle svého tvrzení ubytoval ukrajinskou rodinu. A co ještě dalšího může podle svých slov dělat? „Charitativní koncert. Můžu poslat peníze na konto Člověk v tísni. A co víc? Prostě dál zpívat a psát. A budu,“ řekl Nohavica. 

„Já své názory neměním tak, že bych s tebou začátkem února udělal rozhovor a koncem února ti ho proškrtal. Naopak, na tento rozhovor se těším a sám si rád poslechnu, co jsem tam všechno řekl, a připomenu si těch pár týdnů, během kterých se mnohé změnilo. Ale to, co mám v sobě, to zůstalo stejné,“ poznamenal pak k vlastnímu rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…