„Hromadná znásilnění v Německu. A Istanbulská úmluva jim nepomohla.“ Pře v ČR pokračují

28.01.2024 9:20 | Monitoring

Senát Parlamentu ČR v týdnu těsnou většinou odmítl ratifikovat tzv. Istanbulskou úmluvu. Dohady mezi jejími odpůrci a příznivci se nyní přesunuly na sociální sítě. Senátor Zdeněk Hraba vyvrací, že úmluva pomáhá ženám, a veřejnost upozorňuje na lživé argumenty, jež zaznívají pro její přijetí. Proti němu vystoupila poslankyně Barbora Urbanová (STAN), která zdůrazňuje „push“ potenciál oné Istanbulské úmluvy.

„Hromadná znásilnění v Německu. A Istanbulská úmluva jim nepomohla.“ Pře v ČR pokračují
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Čeští senátoři neschválili Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a domácímu násilí – pro souhlas s ratifikací bylo 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Debatu o ní vedli až do nočních hodin.

Senátor Zdeněk Hraba, jenž hlasoval proti ratifikaci Istanbulské úmluvy, varoval, že s jejím přijetím v sousedních zemích počet případů sexuálního násilí vzrostl: „Tvrzení, že ‚Istanbulská úmluva pomáhá ženám‘, je lež, kterou lze jednoduše vyvrátit. Ve Francii, kde Úmluvu ratifikovali mezi prvními, se za posledních 10 let ztrojnásobil počet případů sexuálního násilí, v Německu se počet znásilnění a sexuálních útoků zvýšil od roku 2011 o 60 %, v Dánsku zaznamenali téměř čtyřnásobný nárůst,“ upozornil člen horní parlamentní komory.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Stanařská poslankyně Barbora Urbanová oponovala, že případů sexuálního násilí v těchto zemích přibylo, jelikož se konečně začaly díky úmluvě oznamovat. „Nebo se ty věci začaly oznamovat, že?“ napsala Hrabovi.

Senátor její tezi obratem vyvrátil: „Ale houby. Hromadná znásilněni v Německu prostě nebyla, a najednou jsou. Žádný zázrak jménem Istanbulská úmluva nepomohl. Na tématu Istanbulské úmluvy se neshodneme, v pořádku, ale prosím – nehrajte tady tu trapnou hru na to, že v ní jde o nějaké ‚dobro‘. Jde jen o peníze (Čl. 8 IÚ). Proč by asi jinak byl na její schválení takový ohromný (kontraproduktivní) nátlak? Proč by jinak nestačilo přijmout naši zákonnou úpravu?“ reagoval Hraba.

Urbanová se domnívá, že mnohdy nejde o zákony, ale o systém. Metodiky, peníze nasměrované tam, kam mají. „Však víte, že říkám, že by tomu systému dala pozitivní push. Bylo by ale fajn netvářit se, že někdo tvrdí, že má zabránit růstu té kriminality – to ovlivňuje až moc externalit. Má pomáhat obětem.“

Hraba zopakoval, že si nemyslí, že je pro to Istanbulská úmluva dobrý prostředek. Pomoci by podle něj mohlo avizované školení soudců nebo i to, že by se prostě o tématu více mluvilo. Zmínil například redefinici znásilnění v návrhu zákona o domácím násilí.

Podobně kriticky vystoupila poslankyně Urbanová vůči senátorce Daniele Kovářová, která stejně jako její senátorský kolega Hraba hlasoval proti ratifikaci předmětné Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. I Daniela Kovářová argumentuje, že Istanbulská úmluva není jen o domácím násilí. „Oni to asi myslí dobře, jenom se nechali nalákat na tu vějičku názvu, že jde o úmluvu proti domácímu násilí. Nechali se přesvědčit tím, že je to úmluva jenom o domácím násilí,“ uvedla Kovářová v Událostech, komentářích na adresu senátorů, kteří pro ratifikaci úmluvy zvedli ruku.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57764 lidí
Senátory, kteří úmluvu podpořili včetně šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), nazvala „dobrotrusy“: „Předcházející předseda Senátu takovým lidem říkal dobrotrusové, lidem, kteří jsou přesvědčení, že přinášejí dobro ratifikací takové úmluvy, že skončí násilí. Stačí se podívat do států, které úmluvy ratifikovaly, do Francie, Belgie, Švédska, tam ani po ratifikaci útoky na ženy neklesly, naopak od ratifikace jejich počty vzrostly,“ zdůraznila senátorka Daniela Kovářová, jež dlouhodobě poukazuje na to, že ústředním bodem úmluvy není ochrana žen, ale „gender ideologie“.

Urbanová nedávno v pořadu 360° na CNN Prima News tlačila na přijetí istanbulské úmluvy, mj. v reakci na nedávný případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. „Snažíme se vynalézt kolo, které už dávno někdo pojmenoval,“ poznamenala, a že Istanbulská úmluva „by v tomto směru mnoho práce ulehčila a urychlila“.

Ačkoli do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR přišel návrh zákona o „redefinici znásilnění“, podle Urbanové je celý proces příliš pomalý.

Poslankyně Karla Maříková (SPD) v pořadu uvedla, že Istanbulská úmluva je zbytečná a upozornila, že případ znásilněné dívky a rozsudek soudu by neměl být zneužit pro přijetí Istanbulské úmluvy. „Ta je spíše pro jiné země, my si můžeme legislativu upravit tak, aby byla dostatečná,“ navrhla.

Podle kritiků jde v Istanbulské úmluvě o gender ideologii a jejím cílem je zničit tradiční rodinu. Aktuálně podle většiny senátorů je ratifikace Istanbulské úmluvy zbytečná, neboť dostačující je česká legislativa, kterou lze případně poupravit.

Senát Parlamentu ČR může o Istanbulské úmluvě hlasovat kdykoliv znovu, pokud si takový bod zařadí na program schůze. Zároveň může po podzimních volbách dojít ke změně poměru sil mezi odpůrci a příznivci předmětné úmluvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Urbanové je přesně vidět, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 28.01.2024 10:12:39
ta neznalost a ubohost tvora který se náhodou dostal do Senátu. Neumí se ani vyjádřit česky, neumí číst a z toho co prosazuje si přečte jenom název !!! Prostě aktivistická hlupěna jako téměř vše co STAN vyprodukoval.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …