„Invaze imigrantů! Ten plaz bez koulí.“ V USA to vře. Pokus o impeachment. Zapojeni Židé

10.02.2024 9:26 | Analýza

„Chyťte a vypusťte.“ Do USA proudí přes 10 tisíc nelegálních migrantů denně; federální úřady je hned po zadržení vypouštějí do amerických měst. Ve Sněmovně reprezentantů tento týden neuspěla ústavní žaloba na ministra vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase, který je podle opozičních republikánů zodpovědný za řízenou „invazi“ do země. Vytýkají mu neochotu zajistit hranice a vymáhat platné federální zákony. Mnozí navíc připomínají, že Mayorkas byl před svým jmenováním do funkce členem správní rady Hebrejské společnosti pro pomoc imigrantům (HIAS), která pomáhá organizovat přesun migrantů přes americkou jižní hranici. Tato nezisková organizace, která bývá kritiky označována za „oficiální cestovní agenturu amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti“, také pomáhá blízkovýchodním migrantům prchajícím do Evropy přes řecký ostrov Lesbos. 17 židovských organizací ve společném prohlášení označilo pokus o odvolání Mayorkase za projev narůstajícího antisemitismu.

„Invaze imigrantů! Ten plaz bez koulí.“ V USA to vře. Pokus o impeachment. Zapojeni Židé
Foto: z internetu
Popisek: nově příchozí migranti na americké jižní hranici

Počty nově příchozích nelegálních přistěhovalců do Spojených států v poslední době trhají rekordy. Zatímco v roce 2020 na území USA protiprávně pobývalo cca 10,5 milionu nelegálních imigrantů, nyní se jejich počet podle některých odhadů až zdvojnásobil na 20 milionů. Jižní hranicí s Mexikem denně projde na sever přes 10 tisíc nelegálních migrantů, přičemž se nejedná zdaleka jen o lidi pocházející z Latinské Ameriky; mezi nově příchozími jsou například i občané různých afrických zemí. Databáze Celní a pohraniční stráže USA (CBP) za poslední tři roky evidovala 8,9 milionu „setkání“ s nelegálními migranty, což je pojem, pod který jsou řazeny situace, kdy je přistěhovalec zadržen při pokusu o protiprávní překročení hranice či bezprostředně poté. Zdroje CBP však navíc odhadují, že dalších 1,7 milionu nelegálních migrantů zcela uniklo odhalení.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Současný prezident USA Joe Biden se nikdy netajil svou podporou masové migrace. „Je to největší zdroj naší síly, je to největší zdroj toho, kým jsme a čím se staneme," řekl v roce 2015 ještě jako viceprezident během summitu o potírání násilného extremismu. „Začalo to už na konci 17. století. Neustálý, neutuchající proud přistěhovalectví, ne v malých pramíncích, ale ve velkém množství,“ liboval si tehdy Biden. „Lidé jako já, kteří jsou běloši evropského původu, budou poprvé v roce 2017 ve Spojených státech amerických v absolutní menšině,“ předvídal. „Méně než 50 % lidí v Americe od té doby a dále bude bílého evropského původu,“ pochvaloval si. „To není nic špatného, je to zdroj naší síly.“

Po svém zvolení do prezidentského úřadu v roce 2020 Joe Biden jmenoval ministrem vnitřní bezpečnosti, jenž je zodpovědný za ochranu federálních hranic, právníka Alejandra Mayorkase, potomka židovských emigrantů z Kuby, kteří z ostrovního státu uprchli po Castrově revoluci v roce 1959. Mayorkas na ministerstvu vnitřní bezpečnosti působil již v minulosti; v době Obamovy administrativy byl jako ředitel Úřadu pro občanství a přistěhovalectví (USCIS) hlavním architektem amnestijního programu DACA, který umožnil 700 tisícům nelegálních migrantů setrvat v zemi v rozporu s federálními zákony.

Po nástupu Mayorkase do ministerské funkce se krize na americké jižní hranici začala rozrůstat do historicky bezprecedentních rozměrů. V červnu roku 2021 Mayorkas zrušil program „Zůstaňte v Mexiku“ zavedený předešlým prezidentem Donaldem Trumpem, který nařizoval žadatelům o azyl setrvat v době svého azylového řízení na území Mexika. Pod tímto programem byli migranti zadržení na jižní hranici vraceni zpět, aby nejprve vyčkali na vyřízení své žádosti, než jim bude umožněno se usadit ve Spojených státech. Trump tuto politiku zdůvodňoval cílem zamezit podvodným žádostem o azyl a rovněž snahou odrazovat migranty od pokusů o nelegální překročení amerických hranic. Demokrati však program odsuzovali jako nehumánní, neboť jeho důsledkem bylo, že migranti na vyřízení svých žádostí o azyl čekali ve stanových táborech v Mexiku, kde podle kritiků panovaly humanitárně nepříznivé podmínky. Ačkoliv se pohraniční republikánské státy snažily Mayorkasovi zabránit ve zrušení Trumpova migračního programu, Nejvyšší soud nakonec dal v létě roku 2022 nové administrativě za pravdu a politika „Zůstaňte v Mexiku“ se stala minulostí.

Server Associated Press vysvětluje, že zatímco v dobách dřívějších se nelegální přistěhovalci snažili pohraničníkům unikat, dnes se jim na hranici dobrovolně odevzdávají, aby se tak dostali pod ochranu amerických úřadů. Takové počínání migrantů je z jejich pohledu zcela logické; po zadržení drtivou většinu z nich nečeká deportace ani pobyt za mřížemi, nýbrž vypuštění do USA v rámci současné Mayorkasovy politiky označované jako „chyťte a vypusťte". Sám Mayorkas letos v lednu přiznal, že 85 % nelegálních migrantů zadržených při pokusu o překročení hranice je následně vypuštěno do USA. Na rozhodnutí soudu se pak mnohdy čeká i šest nebo více let, což je dostatečně dlouhá doba na to, aby se přistěhovalec v zemi patřičně zabydlel.

Kritici Bidenovy a Mayorkasovy politiky otevřených hranic namítají, že spolu s desetitisícovými zástupy nelegálních přistěhovalců proudí do země narkotika, prostituce a nebezpečné gangy. Podle zprávy sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Pohraniční stráž za fiskální rok 2023 zadržela 27.293 liber smrtící drogy fentanyl, což je množství, které by teoreticky bylo schopno zabít přes 6 miliard lidí. Zpráva ministerstva spravedlnosti z roku 2021 zase odhalila, že 64 % federálních zatčení v roce 2018 se týkalo osob bez amerického občanství, přestože v té době tvořily pouze 7 % celkové populace.

„V letošním roce zadržela Pohraniční stráž přes 160 osob bez dokladů s vazbami na gangy. Tyto gangy (Paisas, MS-13, atd.) jsou zapojeny do vražd, vydírání, obchodu s drogami, zbraněmi a lidmi a prostituce. To je hrozba pro naši bezpečnost, a proto potřebujeme příslušníky hlídkující na hranici,“ napsal náčelník Pohraniční stráže Jason Owens tuto středu na sociální síti X.

Výše zmíněný gang MS-13, jehož členové se řídí mottem „mata, viola, controla", což v překladu ze španělštiny znamená „zabíjet, znásilňovat, ovládat", je známý svými brutálními metodami, mezi něž patří usekávání rukou, stínání hlav mačetami, upalování a rozčtvrcování. V roce 2022 Amerikou otřásla vražda dvacetileté Kayly Hamiltonové z Marylandu, kterou znásilnil a ubodal šestnáctiletý člen MS-13, který o tři měsíce předtím přišel do USA skrz jižní hranici, ačkoliv měl kriminální minulost a na těle viditelná tetování svého gangu. Matka zavražděné dívky se nyní soudí s ministerstvem vnitřní bezpečnosti o 100 milionů dolarů. Ještě v roce 2021 Mayorkas ujišťoval americké občany slovy: „Hranice je uzavřena. Hranice je bezpečná.“

Migrantům putujícím z Latinské Ameriky do Spojených států v nelegálním překročení hranice pomáhá řada neziskových organizací, jako je například Hebrejská společnost pro pomoc imigrantům (HIAS), která bývá kritiky označována za „oficiální cestovní agenturu“ amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti. Americký novinář a někdejší válečný zpravodaj Michael Yon na sociální síti X popisuje stanoviště HIAS umístěná podél migračních tras sahajících až do oblasti pásu Darién na hranici Kolumbie a Panamy, kde je putujícím migrantům poskytována všemožná podpora, od materiální pomoci až po logistické a právní rady. HIAS dokonce migrantům poskytuje mapy ve španělském jazyce, které jim mají pomoct dojít až na americké území. Tyto aktivity HIAS, usnadňující masový přesun nelegálních migrantů přes jižní hranici do USA, paradoxně zčásti financuje americký daňový poplatník; nezisková organizace v roce 2022 získala od amerických federálních úřadů finanční příspěvky v hodnotě přesahující 82 milionů dolarů.

Nutno dodat, že HIAS se ve svých aktivitách na podporu migrantů neomezuje pouze na západní hemisféru. Prostřednictvím své pobočky HIAS Řecko působí také například v oblasti Středozemního moře, kde poskytuje materiální a právní pomoc žadatelům o azyl putujícím ze zemí Blízkého východu a Afriky do Evropy. „HIAS Řecko hraje zásadní roli při pomoci uprchlíkům získat legální status, což je první krok na cestě k získání kontroly a stability v jejich životech. V současné době HIAS Řecko pomáhá uprchlíkům a žadatelům o azyl hlavně na Lesbosu, menší počet případů řeší také v Aténách. Přibližně 70 procent klientů HIAS Řecko pochází z Afghánistánu, mezi dalšími skupinami jsou Syřané, Iráčané a několik národností z celé Asie a Afriky,“ chlubí se nezisková organizace ve své výroční zprávě z roku 2023.

Současný ministr vnitřní bezpečnosti USA Alejandro Mayorkas byl před svým jmenováním do funkce členem správní rady HIAS. Málokoho tedy překvapí, že během vrcholící migrační krize Mayorkas nejen, že odmítá zajistit jižní hranici, ale dokonce nařídil federálním pohraničníkům, aby začali odstraňovat ostnaté dráty, které tam předtím ve snaze zastavit nekontrolovaný proud nelegálních migrantů nechal instalovat republikánský guvernér pohraničního státu Texas Greg Abbott v rámci operace Lone Star. Odstraňování zábran bránících migrantům v nelegálním překročení jižní hranice nakonec požehnal Nejvyšší soud, který ve svém rozhodnutí z konce letošního ledna texaským úřadům nařídil, aby umožnily federálním složkám provést demontáž hraničních zátarasů. Texas se však rozhodnutí odmítl podvolit, a naopak vyslal k hranicím svou národní gardu, což dále vyostřilo konflikt jižanského státu s Bidenovou administrativou a dokonce na sítích vyvolalo spekulace o možné občanské válce.

Republikánští kongresmani mezitím navrhli na Mayorkase podat ústavní žalobu pro hrubé porušení zákonných povinností v souvislosti s kritickou situací na jižní hranici, kterou podle nich odpovědný ministr nezvládá. Podání ústavní žaloby, tzv. impeachment, které představuje první krok v procesu odvolání federálního úředníka, podle americké ústavy vyžaduje souhlas prosté většiny ve Sněmovně reprezentantů. V případě úspěchu pak návrh postupuje do Senátu, kde s obžalovaným úředníkem probíhá slyšení. K odvolání z funkce je třeba souhlasu dvou třetin senátorů. Rozhodně se nejedná o rutinní záležitost amerického politického života; historicky poslední impeachment člena federálního kabinetu proběhl v roce 1876, kdy Sněmovna reprezentantů podala ústavní žalobu na ministra války Williama Belknapa, který však krátce na to sám rezignoval.

Podle republikánů, kteří připravili návrh na impeachment ministra vnitřní bezpečnosti Mayorkase, však tento razantní a neobvyklý krok ospravedlňuje bezprecedentní závažnost situace. „Ministr Mayorkas svévolně odmítá dodržovat již platné imigrační zákony, které mají chránit americký lid, a jediné, co nabízí, jsou lži a polovičaté omluvy,“ prohlásil republikánský kongresman Barry Moore z Alabamy. „Američané už toho mají dost. Mayorkas pozval na naši jižní hranici invazi, která vedla k téměř 10 milionům nelegálních setkání, k více než 85.000 dětí migrantů ztracených naší vládou, a úmrtí na předávkování fentanylem se za poslední tři roky zčtyřnásobila, protože drogy proudí přes naši jižní hranici. Je načase, aby se za svá selhání zodpovídal,“ dodal zákonodárce. „Nemyslím si, že by někdy existoval ministr, který by tak okatě, otevřeně, úmyslně a bez výčitek svědomí dělal pravý opak toho, co po něm žádá federální zákon," řekl v úterý novinářům předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson za Republikánskou stranu. Sám Mayorkas naopak označil návrh za nepodložený a politicky motivovaný.

Ačkoliv má Republikánská strana ve Sněmovně reprezentantů většinu, ústavní žaloba na ministra Mayorkase nakonec těsně neuspěla, a to kvůli čtyřem republikánským zákonodárcům, kteří hlasovali společně s demokraty proti návrhu. Výsledek hlasování tak dopadl 214 : 216. Republikánští kongresmani se však již nechali slyšet, že další pokus o impeachment zkusí znovu příští úterý. I kdyby ten ale uspěl, získat následně potřebnou dvoutřetinovou většinu pro Mayorkasovo odvolání v demokraty ovládaném Senátu bude pro republikány podstatně těžší. Jedná se tedy spíše o symbolické gesto.

Proti snahám o odvolání Mayorkase se tento týden krátce před hlasováním ostře postavilo 17 židovských organizací, které ministrovi vyjádřily podporu ve společném prohlášení, pod něž se kromě samotné HIAS podepsala také například Židovská rada pro veřejné záležitosti, Národní rada židovských žen či Rabínské shromáždění. „Jako židovské organizace, které se potýkají s reálnými důsledky rostoucí nenávisti a extremismu, jsme hluboce znepokojeni tím, že snaha o odvolání ministra vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase povede k další normalizaci nebezpečných antisemitských, bělošských supremacistických a protiimigrantských konspiračních teorií,“ píše se ve vyjádření. „Prohlášení upozorňuje na nebezpečnost slov ‚invaze‘ a ‚nahrazení‘, která používají členové Sněmovny reprezentantů zapojení do řízení proti ministru Mayorkasovi. Jedná se o rétoriku konspirační teorie ‚velkého nahrazení‘, podle níž Židé upřednostňují liberální imigrační zákony, aby ‚nahradili‘ rodilé občany,“ vysvětluje HIAS. „Zastánci impeachmentu v Kongresu obviňují Mayorkase z úmyslného vyvolání invaze imigrantů. To přímo vychází z teorie ‚velkého nahrazení‘, která vysvětluje demografické změny jako spiknutí proti bělochům, často podněcované Židy, aby podkopali nadvládu bělochů a uzurpovali si moc,“ píše časopis Time.

Jako antisemitská byla kritizována také slova republikánské zákonodárkyně Marjorie Taylor Greenové, která Mayorkase, jenž je židovského původu, nazvala „plazem bez koulí“. Tento komentář Greenové dokonce odsoudil i Bílý dům.

Terčem antisemitských útoků se pro svůj židovský původ stávají i další členové Bidenovy administrativy: ministr zahraničních věcí Antony Blinken, ministr spravedlnosti Merrick Garland, ministryně financí Janet Yellenová, šéf kanceláře Bílého domu Jeff Zients, ředitelka centrály tajných služeb Avril Hainesová, první náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová, bývalý ředitel CIA David S. Cohen a další. Na antisemitské útoky proti židovským členům Bidenova kabinetu upozorňuje organizace StopAntisemitism na sociální síti X.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Invaze migrantů za pár let USA zničí , a to je vlastně dobře., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipeso , 10.02.2024 9:47:27

|  12 |  1

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …