„Já jsem Tchajwanec“. Vystrčil dostal od ministra tričko

25.07.2023 21:13

Tričko se svým portrétem a nápisem „Já jsem Tchajwanec“ v Praze jako dar obdržel předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) od ministra tchajwanské Národní rozvojové rady Kung Ming-sina. Sešli se asi na hodinovém jednání. Setkání se zúčastnili také další členové vedení Senátu a někteří další senátoři. V pondělí se s ním setkala i předsedkyně druhé sněmovní komory Markéta Pekarová Adamová.

„Já jsem Tchajwanec“. Vystrčil dostal od ministra tričko
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miloš Vystrčil

„Po téměř dvou letech jsem v Senátu opět přivítal ministra a zároveň předsedu Národní rozvojové rady Kung Ming-sina, který přiletěl novou přímou linkou z Tchaj-peje. Diskutovali jsme o již rozběhnuté spolupráci ČR a Tchaj-wanu v oblastech vzdělání, vědy, výzkumu a byznysu a nových společných projektech, které chystáme do budoucna,“ napsal Vystrčil na svém twitteru ke společnému setkání.

 

 

Nápis na tričku, které šéf Senátu od ministra tchajwanské Národní rozvojové rady obdržel, odráží Vystrčilova slova z jeho návštěvy Tchaj-wanu v roce 2020, kdy mu předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun udělil medaili za parlamentní diplomacii a Vystrčil pak parafrázoval výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho „Ich bin ein Berliner“, a tamním poslancům česky i mandarínsky řekl „Já jsem Tchajwanec“.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Tchajwanský ministr naopak od předsedy Senátu obdržel darem skleněného zajíce. Vystrčil to vysvětlil tím, že tchajwanský ministr je podle čínského horoskopu narozen ve znamení zajíce a zároveň letošní lunární rok je rovněž ve znamení zajíce. Zajíc je v čínské mytologii zosobněním klidu, vyrovnanosti a intuice, ale také nerozhodnosti a tajemnosti. Jako takový přeje rodinným vztahům a rozvíjení zálib, má nadání pro tvořivou činnost, stranou ale nenechává ani odpočinek.

Tričko jako dar obdržel při své nedávné návštěvě Prahy také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dala mu ho předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Byl na něm text v angličtině, podle kterého je Rusko teroristický stát. Vystrčil tehdy Zelenskému daroval symbolický klíč od Senátu.

Podle tiskové tajemnice Senátu Lady Faldynové se dnešní jednání týkalo například podpory ekonomické a investiční spolupráce včetně odstraňování případných byrokratických překážek. Dalším z témat byla spolupráce ve vzdělávání a výzkumu nebo strategické vize v životním prostředí, například mobilita studentů v klíčových technologiích nebo praxe v boji s dezinformacemi.

Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. V posledních letech ale zintenzivnilo svou podporu Tchaj-wanu. Ostrov v minulosti navštívilo několik českých politiků včetně Vystrčila a Pekarové Adamové. Vystrčil tak učinil i přes silný nesouhlas Číny, tehdejšího prezidenta Miloše Zemana i expremiéra Andreje Babiše (ANO). Stal se prvním předsedou některého ze Senátů, který za poslední více než čtyři desítky let vystoupil v tchajwanském parlamentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak to, že senátní Tchajwanec nemá nad sebou fotku Pávka?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.07.2023 8:40:36
Toho obhájce liberálně demokratických hodnot. Dalajlámu má, jakousi perokresbu Havla, ale Pávka ne. Skandál!

|  7 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …