„Já nevím, co si za to kupujete, možná jaguáry!“ U Jílkové se sešli rozzlobení občané. Zástupce firmy, která se stará o vodu, byl pod těžkou palbou

13.04.2017 23:00

Moderátorka Michaela Jílková otevřela v pořadu Máte slovo velmi výbušné téma. Nastolila debatu o cenách vody. A začaly se dít věci...

„Já nevím, co si za to kupujete, možná jaguáry!“ U Jílkové se sešli rozzlobení občané. Zástupce firmy, která se stará o vodu, byl pod těžkou palbou
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

„Šetříme s vodou tolik, že nás Světová zdravotnická organizace varuje, že se my Češi pohybujeme na hranici hygienického minima... Je správné, že se v dnešním světě na vodě vydělává? Nebo je to normální a nejde to jinak?“ položila hned na úvod několik otázek moderátorka Michaela Jílková.

Cena vody je sociálně únosná, věří bývalý europoslanec Oldřich Vlasák

O cenách vody proto před kamerami České televize diskutovali místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Oldřich Vlasák, bývalý europoslanec za ODS, ředitel rozvojových aktivit v oblasti VODA společnosti Veolia Ondřej Beneš, Evžen Zavadil z ministerstva životního prostředí, bývalý ekonomický náměstek českobudějovického primátora Zdeněk Čáp, předseda předst. Vodovodů a kanalizací Havlíčkův Brod Pavel Policar, místopředseda sdružení Občané za svá práva Aleš Moravec, provozovatel portálu o vodě Petr Havel, občan Zlína Pavel Sekula.

„Je potřeba říct, že v ČR si každý může svobodně určit telefonního operátora a může si vybrat model auta, ale nemůže si vybrat, od koho bude brát vodu. V tomto sektoru je třeba přísná regulace a ta v Česku velmi chybí. Lidé se nemají bát spláchnout, aby to měli z čeho zaplatit. Zisk v této oblasti má být, ale má být přiměřený,“ udeřil hned na úvod Bartošek.

Vlasák oponoval, že v 90. letech měly obce své kanalizace v rukou, ale zjistily, že je to velmi nákladné, a tak nechávají soutěžit provozovatele systémů. A za peníze získané ze soutěží se sítě modernizují. Moderátorka Jílková však Vlasákovi oponovala, že česká voda je relativně drahá. „V roce 2015 byla cena vody o šest korun vyšší, než byl průměr EU,“ prohlásila. Vlasák jí ihned oponoval. „To takto nelze porovnávat. Já si myslím, že ta cena je sociálně únosná,“ řekl.

V tu chvíli se ozvala velmi rozezlená dáma z publika. „Já vám něco řeknu. Voda, vzduch a dřevo má patřit občanům, má patřit státu a není to určeno k tomu, abyste hrabali vy. Vy si snad myslíte, že jsme blbí a neumíme si to spočítat,“ rozohnila se v reakci na Vlasákova slova.


ReproFoto: ČT

To je naprostý zločin!

Bartošek divákům prozradil, že voda patří státu, ale tu vodu je třeba čistit a dále upravovat a tyto úpravy už dělají soukromé společnosti.

Z každé koruny na cenách vody jde státu 41 procent. Spadají sem všechny možné poplatky pro stát, ne jen DPH. Toto ukazuje, že stát je významným hráčem v oblasti vody. Kromě toho je třeba říci, že cena vody je regulovaná, podle jednoho z občanů v publiku činí zisky asi sedm až osm procent. „Ročně odcházejí na cenách vody do zahraničí asi dvě miliardy,“ podotkl pán.   

Evžen Zavadil z ministerstva pro životní prostředí podotkl, že řada poplatků se vztahuje na všechna podnikání a poplatky státu na vodu posléze tvoří finanční složku, která se později vrací do vody.

V tu chvíli už to nevydržel pan Sekula ze Zlína a vybuchl. „Považuji za naprostý zločin to, co se tady s vodou provedlo. Zajímavé je, jak se tady pan Vlasák shoduje se zahraničními koncerny a mává tady nepravdivými čísly. Ty zisky, které se dovedou do zahraničí, z toho nedostane nikdo nic, jen soukromé osoby v zahraničí,“ zuřil.

Čáp oponoval, že v 90. letech lidé platili za vodu, která se ztrácela v systému trubek. Dnes mají České Budějovice z vody zisk, který reinvestují do systému. Místopředseda sněmovny dal Čápovi jasně za pravdu. „Ty trubky byly děravé a my je musíme opravit, což stojí peníze,“ konstatoval Bartošek.


Pavel Sekula ze Zlína. (ReproFoto: ČT)

Vy si za to kupujete jaguáry!

V jednu chvíli pozvedl hlas pan Aleš Moravec sedící v publiku. „Vám z Prahy odchází na 500 milionů ročně. Já nevím, co si za to kupujete, možná jaguáry,“ křičel Moravec. Beneš se okamžitě bránil, že peníze, které jdou do zahraničí, často jsou na balenou vodu. Z publika se však okamžitě ozval křik, že to lidi nezajímá. Zajímá je, kolik musejí platit za vodu. Zisky jako takové, o kterých se mluví, prý činí pět procent ceny.

Hněv občanů ovšem narůstal: „Já tady poslouchám jen samý kšefty, prachy, prachy a prachy. Voda je strategická surovina. My v tom případě nepotřebujeme gripeny ani nic jiného, protože když nám vodu zavřou, tak tu nedokážeme nic. Vždyť bez vody neupečete ani chleba,“ křičela dáma z publika ze všech sil. Dotkla se také tématu evropských dotací, které jsou určeny na výstavbu čističek. „Proč by Evropská unie měla podporovat nějaké soukromníky,“ rozohňovala se.  

Další rozzuřený občan si vzal mikrofon a vypálil, že před třemi roky platil za kubík vody na chatě v jižních Čechách 367 korun, zatímco za minulého režimu voda stála 80 haléřů. To je krása, to je nádhernej stát,“ ozvalo se v reakci před kamerami.

Ke slovu se znovu dostal také Vlasák, který připomněl, že cenu vody z 80 procent činí pevné náklady, s nimiž se nedá příliš hýbat. Musely se investovat peníze především do zvyšování kvality vody. Tím Vlasák znovu zvedl ze židle pana Moravce. „To jsou naprostý lži. Copak ta voda byla před dvaceti lety špatná? Je mi 77, celej život ji piju a nic mi není! To, co říkáte, to jsou naprosté lži,“ pálil host do Vlasáka.

Čáp však dával Vlasákovi za pravdu. Lidé chtějí mít čistou vodu a chtějí ji mít 24 hodin denně 365 dní v roce, a to zkrátka něco stojí. Vlasák dodal, že cenu vody zvyšuje i skutečnost, že čističky čistí i vodu, kterou by čistit nemusely. Pokud by měly organizace jako České dráhy povinnost zadržovat vodu tak, aby všechna dešťová voda neodtékala do čističek, cena vody by se mohla snížit.

Hosty to však neuklidnilo. „Vy tady mluvíte o kvalitě vody, ale mně dneska vypnuli vodu, protože nám opravovali stoupačky. Tak jsem si napustila bílou vanu vody, a když jsem ji později vypustila, tak na té bílé vaně byl hnědý povlak, to je ta vaše čistá voda!“ hřímala další dáma v publiku.  

Vlasák poznamenal, že šlo pravděpodobně o nějakou poruchu, která mohla souviset se zmiňovanou opravou.

Bartošek v pořadu pochválil vládu. „Lidé chtějí mít lacinou vodu, ale starostové chtějí mít peníze na to, aby mohli opravovat trubky. Já jsem rád, že tato vláda a ministerstvo zemědělství vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) vytvořily přehled cen. Občan se na něj může podívat a může jít za starostou a říct: starosto, proč u nás voda stojí tolik?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…