„Já se o tom nehodlám bavit“. Rychetský vypěnil. Schytal to prý už i na Ústavním soudě

14.04.2023 10:40 | Ze sítí

Na plénu nejvyšší české soudní instituce zazněla kritika politických komentářů šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského. Překročily únosnou mez, uvedl místopředseda soudu Jaroslava Fenyk. Rychetský to v novém rozhovoru pro Lidovky.cz odmítl. Svoboda projevu má podle něj přednost před zdrženlivostí v projevech ohledně politické soutěže. „Už i ústavní právníci se bojí ozvat,“ zní reakce na internetu.

„Já se o tom nehodlám bavit“. Rychetský vypěnil. Schytal to prý už i na Ústavním soudě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský koncem loňského roku veřejně promluvil o tom, že si nepřeje, aby v čele státu stanul bývalý agent StB. Narážel tak na prezidentského kandidáta Andreje Babiše, který na Slovensku vede táhlý spor o svou evidenci ve svazcích někdejší tajné policie.

Jelikož se názor Rychetského objevil v  médiích právě během horké fáze kampaně a nešlo o jediný výrok k politickému dění v tuzemsku, řešilo se jeho chování na půdě Ústavního soudu. Výtky zde zazněly od místopředsedy soudu Jaroslava Fenyka, podle kterého překročily Rychetského výroky únosnou mez.

Lidovky se proto dotazovaly Rychetského na výsledky jednání Ústavního soudu ohledně jeho politických komentářů v médiích. Uvedl nejdříve, že soudní instituce by se něčím podobným vůbec zabývala: „Ničím podobným se plénum nezabývalo, takže to vám nemohu sdělit,“ uvedl.

Když redaktor Martin Shabu, který rozhovor vedl, uvedl, že mu místopředseda Jaroslav Fenyk sdělil, že na plénu přednesl, že by rád tuto záležitost řešil a že se tím plénum z jeho podnětu zabývalo, tuto skutečnost Rychetský připustil: „On to tam skutečně přednesl, ale plénum se tím nezabývalo.“

„Tomu nerozumím. Znamená to, že na to nikdo nereagoval? Takhle tomu mám rozumět?“ doptal se novinář. „Přesně tak,“ odvětil Rychetský.

Shabu připomněl, že v roce 2016 Ústavní soud ve sporu, který vedl Kamil Kydalka, řekl, že soudce má sice svobodu projevu, ale musí být zdrženlivý v projevech týkajících se politické soutěže, zejména veřejného hodnocení jednotlivých kandidátů či volebních stran a uskupení.

To Rychetský podle svých slov dodržel a ještě k tomu doplnil: „To je střet dvou hodnot. Svoboda projevu má v mém případě podle mého názoru přednost.“

Otázka, zda na rozdíl od pana Kydalky dostál vymezení limitu svobody projevu soudce, jej ale vytočila. „Prosím vás, já se o tom vůbec nehodlám s nikým bavit. Prostě svoboda projevu je svoboda, které si velice vážím, a soudce ji má, samozřejmě ne ve věcech, které rozhoduje. Poté, co rozhodne, je dokonce běžné, že má právo své rozhodnutí také odůvodňovat,“ prohlásil Rychetský.

Na sociálních sítích Rychetského slova rozpoutala bouřlivé diskuse. Svůj kritický názor připojil ke kauze například právník Tomáš Tyl: „Hustý! Takže jak ve Skřiváncích na niti: ‚Pan prokurátor může mluvit o štěstí, že neskončil před soudruhem prokurátorem‘.“

Hm, tak to má pan soudce Fenyk štěstí, že letos končí, protože takhle se dotknout soudruha soudce, to by se mu mohlo zle vymstít! Pane Bože, kam jsme to dospěli, když už i Ústavní soudci se bojí ozvat?!“ zhrozil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žádnej , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 14.04.2023 17:30:59
StBak na hrad??A teď tam dosadili kovanýho komouse,agenta co zradil přísahu a přeběhl od VS k NATO,,Soudrha co nerozumí ničemu, možná ví něco o armádě,,Tahle země potřebuje chytrého, vzdělaného, né poskoka USA, EU co klidně zradí jen pro svůj prospěch,, Předvedl už podpisem paskvilu,,,

|  21 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …