„Já vytáhl Němcovou. Z naprosté nuly.“ Klaus o senátorce

02.02.2023 8:25 | Ze sítí

Moderátorka Pavlína Wolfová si do svého pořadu na CNN Prima NEWS pozvala k rozhovoru bývalého prezidenta Václava Klause. Ten upozornil na to, že změnou prezidenta se nemění režim ani systém a považuje za tragické, že dříve, než se současným prezidentem, mluvil generál Pavel s prezidenty Tchaj-wanu a Ukrajiny. Zmínil i smutný konec senátorky Miroslavy Němcové a nevhodnou přítomnost slovenské prezidentky ve štábu Petra Pavla. Po Havlovi našel ve své pracovně zdevastovaný nábytek. Pavel by měl podle něj ubrat.

„Já vytáhl Němcovou. Z naprosté nuly.“ Klaus o senátorce
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Václav Klaus

Rozhovor na CNN Prima NEWS začal otázkou, zda by Klaus přijal pozvání na inauguraci nového prezidenta.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Klaus by ji přijal s tím, že se jedná o standardní chování a je rád, že příznivci Babiše prohru přijali a nekoná se žádná občanská válka.

Dále Pavlína Wolfová zmínila, že je Petr Pavel občanský kandidát, což Klaus rozporoval.

Zmínil také, že považuje za štěstí, že v jeho dobách nebyla přímá volba, kterou považuje za tragický omyl, který vyvolává rozdělení lidí a negativní kampaně.

Považuje za překvapivé a tragické také to, že spolu ještě nemluvili současný prezident Miloš Zeman a budoucí Petr Pavel.

To, že si Pavel telefonoval dříve s tchajwanskou prezidentkou a prezidentem Ukrajiny, považuje za tragické a doufá, že Pavel a Zeman k sobě nakonec najdou cestu.

Kriticky se bývalý prezident dívá i na přítomnost slovenské prezidentky Čaputové ve volebním štábu Petra Pavla.

Klaus řekl, že on minutu po volbách nepřijal slovenskou prezidentku. Její přítomnost ve štábu Pavla považuje za nešťastnou s tím, že se to nikdy a nikde na světě nestalo.

Návštěva prezidenta cizí země ve štábu nově zvoleného prezidenta je nešťastná i proto, že návštěvy prezidentů cizí země mají podle Klause svoje pravidla.

 „Chválit to je sporná věc.“

Klaus dále zmínil, že prezident, který vyhrál by měl k úřadu přistoupit s pokorou a respektem a podle něj tomu zatím kroky generála Pavla neodpovídají a měl by ubrat.

„Došlo totiž jen ke změně prezidenta, nedošlo ke změně režimu, nebo systému. Jsem zneklidněn chaosem kolem systému ochranek,“ řekl dále Václav Klaus v narážce na výměnu ochranky, ke které dal generál Pavel pokyn.

Wolfová namítla, že bylo podezření, že někdo z ochranky vynáší informace, tedy že není divné, že se ochrany Policie Pavel zřekl.

To Klaus označil právě už za jakousi změnu systému s tím, že v rámci zachování stability by se měnit měli jen jednotlivci, ne systém.

I to podle bývalého prezidenta je důsledek přímé volby prezidenta a negativních kampaní. Za další důsledek vyhrocené kampaně považuje Klaus třeba vystoupení Michaela Kocába, který v médiích řekl, že po nekomunistovi Havlovi přišel na Hrad kandidát komunistů Klaus.

„Kocáb vědomě lhal, protože dobře věděl, že to tak nebylo. To je součást těch ostrých kampaní, které proběhly v souvislosti se současnou přímou volbou,“ je si jistý Klaus.

Podle něj nejde jen o to, kdo byl zvolen, ale i o ty, kteří byli zvoleni spolu s novým prezidentem.

„Je tam řada ‚neandílků‘, bych to nazval, kteří politicky leccos sehráli a tahali za nitky a politicky vygenerovali vítěze generála Pavla.“

„Míříte na někoho konkrétního,“ zeptala se následně Wolfová.

„Každý vidí, kdo stojí kolem něj, kdo je v zákulisí,“ odpověděl Václav Klaus.

Řeč pak přišla na poslední kroky Miloše Zemana v prezidentském úřadu. Podle Wolfové zaznívají spekulace ohledně jmenování nového předsedy Ústavního soudu, jmenování Petra Hladíka (KDU ČSL) ministrem a podobně.

Hodnotit 10 let prezidentství Miloše Zemana je podle Klause otázkou na delší debatu a vytrhnout ze souvislostí jmenování pana Hladíka ministrem, není zásadním bodem prezidentování Miloše Zemana. Podle Klause se do jmenování Hladíka ministrem nehrne ani premiér Fiala.

Jmenování nového předsedy ústavního soudu pět měsíců před tím, než mu končí období, by se ale Klaus vyhnul.

Václav Klaus se také v reakci na připomínku Pavlíny Wolfové ohledně svého nástupu na „vybydlený“ Hrad zmínil i o tom, že nemohl dlouhé týdny úřadovat ve své kanceláři a nevěřil vlastním očím, když tam našel vylámanou knihovnu, kterou jeho předchůdce Václav Havel dostal od Bořka Šípka.

V závěru přišla řeč i na příspěvek senátorky Miroslavy Němcové, která na svém twitteru uvedla, že bychom se měli naučit nevšímat si dvou exprezidentů Klause a Zemana.

Klaus reagoval s tím, že Němcová byla z naprosté nuly jím vytažena do politiky a vděčí mu za všechno, co má.

„Že se ona odvažuje na twitteru takto psát, to je její ještě smutnější konec,“ řekl Václav Klaus doslova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Němcová stála po boku Klause při "Sarajevském atentátu",, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 02.02.2023 10:27:11
ona vždycky věděla, ke komu se přivinout. A Klaus, v době, kdy ještě byla příčetná, jí to nezapomněl. Ti dva lemplové, Ruml s Pilipem, to stejně nemohli uhrát. No a když se z Klause stal politicky bezcenný " žlučovitý stařík", tak přešaltovala a dala se na lidskoprávní havlismus. Ten teď táhne a ODS je jeho největším vyznavačem. Oportunistka vždy a všude. Daří se jí, ale chce to kachní žaludek.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…