„Jak okrádání mrtvol!“ Naštvaní Češi vzali exekuce dětí do svých rukou

18.04.2019 11:18

REPORTÁŽ Hračky omotané exekuční páskou se v dubnu objevily v ulicích Prahy. Tomu, na co upozorňují, nechtějí mnozí kolemjdoucí uvěřit. „V 6 letech ji revizor přistihl při jízdě načerno, když nedostala od rodičů peníze na jízdenku. Ti pokutu nezaplatili a důsledky ji dostihly až o mnoho let později: Na studijním pobytu v zahraničí se náhle ocitla bez peněz, protože když jí na stipendijní účet přišly peníze, exekutor ho okamžitě obstavil,“ stojí na černé desce příběh Anety S. „Budeme to vymáhat po vašich parchantech,“ vzkazují za to někteří známému advokátovi.

„Jak okrádání mrtvol!“ Naštvaní Češi vzali exekuce dětí do svých rukou
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: "Exekučně zabaveno!" Z kampaně Zadlužené děti, kterou organizuje Člověk v tísni. Má podpořit novelu, která přenese odpovědnost za dluhy dětí do 15 let na rodiče.

Anetin příběh tento týden zveřejnila organizace Člověk v tísni i na svém profilu na Facebooku. Skutečných příběhů má v rukávu ale mnohem více. Například: když zemřel otec Lydky J. a matka brzy poté spáchala sebevraždu, přišla dívka do pěstounské rodiny a zjistilo se, že jsou proti ní vedeny dvě exekuce. Obě za jízdu načerno do školy v doprovodu matky. A to z doby, kdy dívence bylo 8 a 12 let. Celková částka dluhu je nyní 28 674 korun – většinu tvoří náklady na exekuční řízení.

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí

Lukáše M. chytil revizor na cestě do školy v první třídě. Byť měl diagnostikovanou závislost na druhé osobě a později i střední mentální retardaci, rodiče se o něj dostatečně nestarali, neboť otec byl v té době ve vězení a matka v azylovém domě. Dopravní podnik přesto obě exekuce nechal od rodiny i přes Lukášův vážný zdravotní i sociální stav vymáhat.

„Kolemjdoucí nechtějí věřit, že se malé dítě může dostat do exekuce. Jak je možné, že za dluhy dětí fakticky neodpovídají rodiče?“ píší na sociální síti pracovníci Člověka v tísni.

Ať okusí vlastní medicínu!

Dluhy „černých pasažérů“ jsou u dětí ty nejčastější. Favoritem je v tomto směru podle Člověka v tísni plzeňský dopravní podnik. Kampaň „útočí“ na city veřejnosti chvíli poté, co byla odvysílána reportáž České televize, která způsobila poprask zjištěním, že na dětských exekucích se přiživovala také advokátní kancelář Daniela Volopicha, manžela modelky Andrey Verešové, která vede nadační fond na pomoc dětem. Volopich je zakladatelem této organizace.

Na profilu jeho advokátní firmy se po spuštění kampaně Zadlužené děti objevují nepříjemné vzkazy, například:

„(…) Budeme to vymáhat po vašich parchantech, ať okusíte vlastní medicínu.“

Svébytně to okomentovala například Alexandra Alvarová, autorka knihy Průmysl lži: „Vodírat děti z chudejch rodin, aby měla Verešová na nový kozačky. To je jako rabování při povodních a okrádání mrtvol.“

Respondentka Renáta Černá pod to například dopsala: „Stejný princip uplatňuje Bureš, a ještě horší. Zamoří zemi jedy a pak provozuje reprodukční kliniku a ženský za to ještě v mnoha případech platí a on by rád měl jistotu od státu.“

Kritika na profilové stránce advokátní kanceláře Daniela Volopicha.

 „Každopádně Volopichova právní kancelář by nemohla obchodovat s dětskými dluhy, kdyby jim je Plzeňský městský dopravní podnik neprodával. Chybou je především najímání si nemravně drahých advokátů, když má firma vlastní právní oddělení. Plzeňské dopravní podniky jsou kapitola sama o sobě,“ řekl ke kauze pro ParlamentníListy.cz Daniel Hůle, expert Člověka v tísni pro problematiku zadluženosti.

Pod množící se komentáře na sociální síti nezisková organizace vsunula i jeden, který připomíná, že výše dluhů je velmi často absurdní: Například u zmíněných plzeňských městských podniků před rokem 2016 bylo vymáhání jízd na černo zatíženo velmi vysokými náklady zastoupení v nalézacím řízení, tudíž samotný základní dluh 1 006 Kč (6 Kč jízdenka + pokuta 1000 Kč) se vyšplhal s náklady řízení 8 920 Kč a náklady exekuce 7 865 Kč, celkem na 17 791 Kč. A to jen kvůli jedné pokutě. Náklady jsou tedy několikanásobně vyšší než samotná jistina. Pro chudé rodiny je to nesplatitelná výše, komentuje neziskovka.

„Propletenost všelikého svinstva“

Téma nedává spát ani tento týden. Připomněla jej na své facebookovém profilu například Jenny Nowak neboli Jana Moravcová, česká spisovatelka a redaktorka, která se věnuje především žánru historické fikce.

Ikonické hračky v ulicích i postupně zveřejňované příběhy na sociální síti mají zviditelnit, že se chystají legislativní úpravy, jejichž prosazení ještě není jisté. Zvrátit celou tuto nespravedlnost a zvrhlost dětských exekucí mají dvě právní normy, jejichž úpravu budou poslanci v nejbližších týdnech schvalovat. Jedná se o novelu občanského zákoníku a pozměňovací návrh insolvenčního zákona, který by zařadil děti do tak zvané privilegované skupiny dlužníků. Oddlužení stávajících dětských dlužníků by se řídilo stejnými pravidly jako u starobních a invalidních důchodců – tedy bylo by možné do tří let a bez nutnosti splatit stanovenou část dluhů

Veřejnost může rozhodování zákonodárců popostrčit tím, že podpoří kampaň Zadlužené děti na stejnojmenné webové stránce, kde se lze zaregistrovat k odběru aktualit k tomuto tématu. K dnešnímu dni kampaň takto podporuje zhruba 1 350 mužů a žen. „Dětské dluhy pokládáme za zvrácenost, která nemá v Evropě obdoby, a právě teď máme příležitost se s tímto ošklivým dědictvím vypořádat,“ apeluje Daniel Hůle.

V České republice čelí exekucím tisíce dětí a mladistvých a další desetitisíce dnes již dospělých lidí si dluhy přinesly z dětství.

Organizace Člověk v tísni si mimo jiné při příležitosti kampaně Zadlužené děti nechala zpracovat společností Median výzkum, který měl za úkol zodpovědět, jak se na otázku zodpovědnosti za dětské dluhy dívá veřejnost. Z výsledků jasně vyplývá, že drtivá většina (zhruba 80 %) lidí v ČR si myslí, že za dluhy dětí do 15 let by měli být odpovědni jejich rodiče, nikoliv ony. A je jedno, jakou politickou stranu volí.

Kdo má nést odpovědnost za dluhy dětí do 15 let?

Přesné znění novely Občanského zákoníku ve věcech dětských dluhů, které by nově měly u nezletilých do 15 let přecházet na rodiče, najdete ZDEV čem je problém? „Podle současného znění § 31 občanského zákoníku se má za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku. Toto pravidlo se uplatňuje i na způsobilost nezletilého např. k uzavření přepravní smlouvy. Ve chvíli, kdy vznikne nesplacený dluh, žalobu většinou – díky formalismu české justice – neprojednává soudce. A pokud ano, jdou zájmy dítěte většinou stranou.“ Daniel Hůle (Člověk v tísni).

Novela občanského zákoníku se snaží spravedlivěji definovat samotnou finanční odpovědnost zákonných zástupců za nezletilé:

  • Vznikne-li tak peněžitý dluh dítěti, které nedovršilo 15 let, přechází tento dluh okamžikem vzniku na jeho zákonného zástupce.
  • Nemá-li ho, přejde dluh na osobu, do jejíž osobní péče je nezletilý svěřen.
  • Není-li této osoby, přejde tento dluh nezletilého na stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…