„Jak se uživíme?!“ U Maláčové se stavil občan. Kdyby to Babiš viděl

08.09.2021 10:52 | Reportáž

Přehnané množství zahraničních dělníků uměle snižuje cenu práce a naši lidé kvůli tomu třou bídu s nouzí, musí hledat výdělek v západních zemích. Plyne to ze slov ministryně práce Jany Maláčové na středečním mítinku, kde pražská jednička kandidátky ČSSD rozdávala volební noviny a diskutovala s občany. „Je to i obrovské bezpečnostní riziko,“ uvedla.

„Jak se uživíme?!“ U Maláčové se stavil občan. Kdyby to Babiš viděl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ministryně Jana Maláčová rozdává v metru volební noviny

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, která kandiduje jako jednička v hlavním městě, předvolební kampaň rozhodně nezanedbává. 

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí

Prakticky denně několik hodin rozdává materiály a diskutuje s občany u stanic MHD a jiných frekventovaných místech. Aby nezanedbala své ministerské povinnosti a během dne mohla vést svůj resort, předvolební aktivity začíná velmi brzy, již po šesté hodině ráno.

Časné středeční ráno kontaktní kampani přálo. Nad hlavním městem bylo jasné nebe a kolemjdoucí i přes nižší ranní teploty zahřívalo vycházející slunce. U stanice metra Želivského, na okraji pražských Vinohrad, je živo. Přijíždí jeden plný autobus za druhým a další davy proudí z vestibulů metra, vždy v několikaminutových intervalech podle přijíždějících souprav. 

Jana Maláčová s týmem dobrovolníků chvíli rozdává předvolební noviny u venkovních zastávek autobusů, posléze se přesouvá do vestibulu metra. Před tím ještě stihne v rámci on-line přenosu živý vstup do pořadu Snídaně s Novou. 

Někteří kolemjdoucí občané se ani nezastaví a pokračují v cestě do zaměstnání, jiní si naopak ochotně předvolební noviny berou a prohodí s ministryní pár slov. Na ní je vidět, že ji kampaň baví. I přes brzkou ranní hodinu nešetří úsměvy. 

Jeden kolemjdoucí občan se s ministryní Maláčovou pustil do družného hovoru. Narážel na nedávnou kritiku resortu práce a sociálních věcí ze strany premiéra Babiše, že Česku chybí ukrajinští pracovníci a ministerstvo podle něho za poslední roky neudělalo žádné změny. Jana Maláčová odmítá, aby naše země zaměstnávala nadměrné množství cizinců na úkor českých zaměstnanců.

Přivézt sem 300 tisíc Ukrajinců je podle jejích slov obrovské riziko. „Kromě toho, že stlačí cenu práce dolů a nám se v minulých letech podařilo naopak prosadit, aby mzdy rostly, tak jde o obrovské bezpečnostní riziko. Prostě je to špatně. My se máme snažit zaměstnat lidi starší 50 let, kteří mají obrovské problémy najít práci a stejně tak matky s dětmi, které se vrací po rodičovské. Tyto dvě skupiny mají hledání práce velmi obtížné a my jako sociální demokraté hájíme zájmy českých pracujících,“ sdělila ministryně. 

Babiš: ČSSD tu nechce Ukrajince, nemáme lidi

„Jestli mě premiér za tohle kritizuje, pak já na to jsem pyšná. Nemáme sem vozit tisíce lidí z třetích zemí. Prostě ne. Tlačí to cenu práce dolů, Ukrajinci jsou ochotni pracovat za minimální mzdu, ale Češi se potřebují uživit. Kam to povede, když naši budou jezdit za výdělkem na Západ a k nám cizinci? Jak dlouho to má fungovat? Je to neudržitelné,“ konstatovala na mítinku Jana Maláčová.

Co bylo předmětem sporu? Premiér Andrej Babiš kritizoval ČSSD za údajně špatně fungující Ministerstvo práce a sociálních věcí. Prý tam nedošlo k potřebné restrukturalizaci. 

“Není přece normální, že když Zbrojovka Uherský Brod nabízí průměrný výdělek dělníkům 34 tisíc, že tam nenacházíme pracovní sílu, že máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě 2,7 procenta, ale je plno volných pracovních míst. Samozřejmě, my jsme se sociální demokracií měli problém, že oni nechtěli, aby hlavně Ukrajinci tady pracovali. A důsledek toho je, že Ukrajinci dostávají víza v Polsku a tady pracují načerno,“ prohlásil Andrej Babiš před několika dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…