Jako za nacismu, udeřil na Británii kvůli uprchlíkům komisař OSN. A přišla ostrá reakce

15.10.2015 9:55

Včera Parlamentní listy informovaly o vyjádření jordánského prince a komisaře OSN pro lidská práva Zeida Ra'ada Al Husseina, ve kterém přirovnával současné uprchlíky k těm židovským a opřel se za údajně necitlivé výroky na jejich adresu do britských politiků. Britský deník Express nabízí odmítavou reakci konzervativního poslance sira Billa Cashe.

 Jako za nacismu, udeřil na Británii kvůli uprchlíkům komisař OSN. A přišla ostrá reakce
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Al Hussein sice konkrétně nejmenoval žádné politiky, ale narážel na britského premiéra Davida Camerona a ministryni vnitra Theresu Mayovou. Cameron přirovnal uprchlíky přicházející v obrovských počtech zejména z francouzského přístavu Calais k „roji lidí“. Mayová zase na konferenci Konzervativní strany hovořila o tom, že masová migrace narušuje soudržnost společnosti. Vedle toho princ a jordánský komisař OSN pro lidská práva vyplísnil novinářku z bulvárního deníku Sun, která uprchlíky přirovnala ke švábům. Přičemž Al Hussein připomněl, že stejný výraz pro označení lidí za války používal přední člen NSDAP Julius Streicher. Britské politiky však především rozčílilo, že se Britové a další Evropané stavějí vůči uprchlíkům odmítavě jako k židovským uprchlíkům za druhé světové války.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jako první zareagoval poslanec za Konzervativní stranu sir Bill Cash, který označil vyjádření jordánského komisaře za politováníhodné. „Velká Británie do své země v průběhu druhé světové války přijala obrovské množství Židů. Nepovažuji proto za vhodné používat tento druh analogie proti národu, který zachránil Evropu a mnoho jejích obyvatel před zvěrstvy prováděnými v nacistickém Německu. Toto téma navíc vnímám osobně, protože můj otec za 2. sv. války padl a byl oceněn nejvyšším vojenským vyznamenáním,“ prohlásil Cash, který se narodil za druhé světové války a v loňském roce byl oceněn za svoji politickou činnost ve prospěch země prestižním britským oceněním Birthday Honours.

Sir Cash je přesvědčen, že mohou být Britové na svoji pomoc uprchlíkům náležitě hrdí. Není však podle něj možné, aby země přijala naprosto všechny uprchlíky. Ocenil také postoje Jordánska, v jehož uprchlických táborech nyní přebývá asi 650 000 lidí. „Vedle přijímání uprchlíků však také Velká Británie poslala na provozování uprchlických táborů v Libanonu, Jordánsku, Turecku a Sýrii přes jednu miliardu liber. Jen Spojené státy v tomto ohledu pomohly více. Královské námořnictvo navíc zachránilo v posledních měsících ve Středozemním moři před utonutím více než 7000 migrantů. A chystáme se vzít do naší země 20 000 uprchlíků. Proto bych rád vyzval prince Zeida, aby vzal své připomínky zpět. My můžeme být na naše postoje k uprchlické krizi bezpochyby hrdí,“ zopakoval na závěr sir Cash.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…