,,Je jasné, o co jde." Rusko a Ukrajina: Za hrozbami je prý něco jiného

05.04.2021 14:34

Evropou i Spojenými státy se nyní šíří obava, k čemu může dojít na rusko-ukrajinské hranici. Vysoce postavený ukrajinský analytik vidí situaci střízlivě, ke konfliktu podle něj spíše nedojde. Jeho ruský protějšek naopak varuje před velkou válkou. Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa má jasno, a Rusko rozhodně nešetřil. Podle Peksy se Rusko chová jako stát unesený gangstery a vyhrožuje Ukrajině zničením. A na to konto se ozval analytik Štěpán Kotrba, velmi ostře. Jde prý i o plynovod Nord Stream 2.

,,Je jasné, o co jde." Rusko a Ukrajina: Za hrozbami je prý něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí
Ukrajinští vojenští odborníci se podle turecké zpravodajské agentury Anadolu domnívají, že ruská vojenská aktivita na hranici s Ukrajinou zatím nenaznačuje, že by se mělo schylovat k velkému ozbrojenému konfliktu. Zatímco ruští experti hovoří spíše o tom, že Moskva by mohla na Donbasu spustit novou operaci, podle Ukrajiny jde Rusům o to, dotlačit Západ k nějaké formě kompromisu.

Podle Mychajla Samuse, zástupce ředitele ukrajinského Centra pro výzkum armády, konverze a odzbrojení, je současná zvýšená aktivita ruské armády u hranic spíše informačním a psychologickým nátlakem na Ukrajinu, Francii a Německo, s cílem získat jisté obchodní výhody, a to například kolem plynovodu NordStream 2. Dalším faktorem mohou být podle Samuse nadcházející ruské parlamentní volby. „Moskva nemá důvod se do takového útoku pouštět, neboť výsledek nelze předvídat.“ V podobném duchu hovoří i Denis Moskalik z Ukrajinského národního institutu pro strategická studia, podle kterého je ozbrojený konflikt v budoucnu možný, ale v blízké budoucnosti není očekáván. Podle Moskalika může spíše Rusko spustit nějaké drobné ozbrojené konflikty v různých lokalitách s cílem získat při vyjednáváních lepší pozici a zároveň vyvinout tlak na administrativu Joea Bidena a otestovat sílu jeho podpory Ukrajině.

Oproti tomu ruský vojenský analytik Pavel Felgenhauer hovoří o možnosti, že by pohyby na rusko-ukrajinské hranici mohly v konečném důsledku vést až k novému velkému konfliktu. „Tato krize má potenciál eskalovat do panevropské války, možná dokonce i do světové,“ uvedl Felgenhauer pro server Rosbalt. Podle analytika si Západ s nastalou situací neví rady.

Evropská unie mezitím vyjádřila svou „neochvějnou“ podporu Ukrajině, zatímco Josep Borrell, šéf unijní zahraniční politiky, vyjádřil znepokojení ohledně pohybů ruských jednotek na hranici s Ukrajinou.

Americký prezident Joe Biden ujistil v pátečním telefonátu svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského o pevné podpoře Ukrajiny ze strany Spojených států. Jak si ale všiml analytik Štěpán Kotrba, vysoké vojenské kruhy na Ukrajině s přímou podporou USA na Donbase nepočítají. „USA nebudou bojovat za Ukrajinu na Donbassu, uvedl generálporučík ozbrojených sil Ukrajiny, velitel vysoce mobilních výsadkových jednotek Michail Zabrodský,“ zmiňuje Kotrba. „Podle armády je pro Kyjev pomoc Západu kriticky důležitá a zásadní. Generál je přesvědčen, že za Ukrajinu budou bojovat pouze ozbrojené síly Ukrajiny,“ pokračuje Kotrba.

Dále si Kotrba povšimnul toho, jakým způsobem o situaci na rusko-ukrajinské hranici informuje europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Koronavirem těžce zasažená Ukrajina je pod dalším tlakem Putinova Ruska. To posledních několik dní stahuje vojska na ukrajinské hranice a už také pohrozilo Ukrajině, že by mohla být zničena,“ varuje Peksa s odkazem na německé veřejnoprávní zpravodajství Deutsche Welle.

Peksa tím nepřesně naráží na slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o tom, že ti, kteří se pokusí rozdmýchat nový konflikt o region Donbasu, by mohli Ukrajinu zničit. „Situace Ukrajiny je složitá a stát má stále mnoho problémů (třeba s korupcí), ale je třeba si říct jednu věc jasně: Rusko okupuje části Ukrajiny. Rusko nyní vyhrožuje svrchovanému státu zničením, zatímco k němu stahuje armádu,“ varuje dále Peksa. Rusko se podle něj chová jako stát unesený gangstery. Nit nenechal suchou ani na europoslanci za SPD Ivanu Davidovi, ten podle něj namísto boje za národní suverenitu „opakuje bludy ruské režimní propagandy“.

A to se právě nelíbí Kotrbovi. Ten Peksu označil za „amerického štrajchpudlíka“ a obvinil ho ze šíření dezinformací. „V Evropském parlamentu se Peksa stal členem Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku a také Delegace v Parlamentním výboru pro přidružení EU-Ukrajina... Tak možná proto. Nord Stream 2 vadí. Hodně vadí,“ přemítá Kotrba nad možnou motivací pirátského europoslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…