„Je to problém. Ani armády NATO by to nezvládly.“ Z Ukrajiny přišlo přiznání

30.06.2023 8:35

VÁLEČNÝ MONITORING Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před pár dny prohlásil, že ukrajinskou protiofenzivu brzdí mimo jiné i obrovské množství min, které okupanti nakladli. Teď se k tématu vyjádřil i jeden z ukrajinských důstojníků v záloze. Upozornil, že kdyby se do podobné situace dostaly země NATO, bylo by i pro ně velmi složité situaci řešit.

„Je to problém. Ani armády NATO by to nezvládly.“ Z Ukrajiny přišlo přiznání
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zničené tanky Leopard 2R

Ukrajinský důstojník, který na twitteru vystupuje pod označením Tatarigami, se rozepsal o ruských snahách zaminovat ukrajinskou půdu.

„Ve světle pokračujících diskusí kolem protiofenzivy se musíme k tématu min vrátit kvůli jeho nejvyšší důležitosti. Jak jsem již dříve zdůraznil, rozsáhlé rozmístění min ruskými silami zůstává významnou hrozbou pro naše jednotky. Problém s minami, na který se v této protiofenzivě narazilo, by při stejných zdrojích představoval impozantní výzvu i pro NATO nebo západní armády. S tisíci silně zaminovanými kilometry čtverečními jde o složitý a vleklý problém, který nelze snadno vyřešit,“ poznamenal ukrajinský důstojník.

Zaminovaná Ukrajina

Konstatoval, že pokud by spojenci Ukrajině dodali více odminovávacích prostředků, vojákům bránícím svou vlast by to jistě pomohlo, ale celkově by to situaci nevyřešilo, protože Rusové jsou při pokládání min hodně vynalézaví a používají např. miny odpalované na dálku. Stává se také, že na území, které už mělo být vyčištěno, zůstávají nějaké zapomenuté miny, což má psychologický vliv na morálku vojáků, kteří při postupu vpřed nespěchají.

Teoreticky existuje možnost letecky vyčistit průchody v minových pásech, ale to není podle ukrajinského důstojníka bez problémů. „vyžadovalo by to rozsáhlé množství munice a zdrojů, které Ukrajina v současné době postrádá a reálně nemůže získat, aby tímto způsobem vyčistila desítky kilometrů,“ upozornil voják.

Zaminovaná Ukrajina

Zaminovaná Ukrajina

Bylo by také možné využít odminovávací vozidla, ale ani to by nebylo všespásné, protože vozidla mohou v minových polích uvíznout a vojáci mohou následně zemřít při snaze vozidlo vyprostit. Situace je o to složitější, že nad bojištěm křižují drony a není nijak snadné ukrýt své vojáky před zraky nepřítele.

„To vyžaduje mimořádnou úroveň koordinace mezi jednotkami protivzdušné obrany, elektronického boje (EW), ženisty, ženijními jednotkami, dělostřelectvem a průzkumnými složkami v rozsahu, s jakým se mnoho moderních armád v nedávných rozsáhlých operacích nesetkalo,“ upozornil důstojník.

Ukrajinci se ale budou muset naučit, jak těmto hrozbám čelit. Včetně toho, že vylepší spolupráci nemalé množství specializovaných jednotek.

„Je možné, že drony způsobily, že operace narušení na moderním bojišti nejsou životaschopné, dokud nebudou vyvinuta účinnější protiopatření,“ napsal k tomu Haywood.

Zaminovaná Ukrajina

Zaminovaná Ukrajina

Zaminovaná Ukrajina

Zaminovaná Ukrajina

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Degenerace tzv. Západu je už tak obrovské, že se na povel USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 30.06.2023 9:15:58
vytvořil z hromadného, fašistického vraha Zelenského seriálový hrdina. Všichni, vedoucí, političtí hlupáci to vědí, ale nikdo s tím nechce nic udělat. A to i přes hromadné snížení životní úrovně v evropských státech. To je Groteska, tragédie, konec reálného a pravdivého světa ?

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…