„Jen 890 Kč! Zázrak, po kterém vám bude dobře.” Výstraha Čechům

13.07.2023 13:21

MONITORING Objednejte si zlevněný „zázrak" za 890 Kč a bude vám dobře. I tak lze shrnout jednu z podvodných nabídek údajných léčivých preparátů, které žádným léčivem nejsou. Obsáhle před nimi varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zvlášť záludné je, že webové stránky, které zmíněné produkty nabízí, nejsou v ČR. Jedna ze společností dokonce zneužila pro svou propagaci jméno známého lékaře a senátora Jana Pirka.

„Jen 890 Kč! Zázrak, po kterém vám bude dobře.” Výstraha Čechům
Foto: SZPI
Popisek: Výrobek, před nímž varuje SZPI

Na úvod začněme tím nejdůležitějším, co se v naší republice v boji s kvalitou potravin vyskytuje, a tím je SZPI.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) je popsána jako organizační složka státu, která je přímo podřízená Ministerstvu zemědělství. Je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin.

SZPI kontroluje v rámci stanovených kompetencí zemědělské výrobky, potraviny nebo tabákové výrobky, rovněž ale i předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, píše se na jejích webových stránkách.

Jako jeden z nástrojů plnění svého poslání používá SZPI web www.potravinynapranýři.cz.

Ten svoji kontrolní činnost dělí především na kontrolu kvality potravin, kontrolu provozoven, ve kterých se potraviny prodávají, a kontrolu webů, které potraviny nabízejí.

V minulosti jsme již psali jak o vadných či nekvalitních potravinách, které prodávaly i ty největší a nejznámější tuzemské řetězce ZDE, tak o závadách, které inspektoři objevili v rámci kontrol některých provozoven ZDE. Kolikrát jejich nálezy vyžadovaly i silný žaludek.

Dnes se tedy zaměříme na zdánlivě méně problematickou oblast. Tou jsou weby, které nabízejí potraviny, či lépe řečeno potravinové doplňky. Ty ale jsou podle zákona také jen potravinami a ne léky nebo léčivými preparáty, za které je mnoho webů vydává.

Jedním z takových je www.dobre-zdravi.com, tedy web, který je registrován mimo území České republiky a kontrolní činnost našich orgánů směrem k němu a jemu podobným je tak velmi omezená.

Při jeho prověřování došli kontroloři k následujícím zjištěním.

„Webové stránky jsou v českém jazyce. Nabízený produkt je možné koupit za české koruny. Je zde nabízen výrobek Welltone, který údajně umožní vyčistit cévy od cholesterolu,“ píše SZPI a následně varuje, na co si mají případní zákazníci dát pozor.

Nabízený výrobek totiž podle nich vzbuzuje dojem, že je léčivým přípravkem. Ve skutečnosti se ale jedná o potravinu (doplněk stravy), která není registrovaným léčivým přípravkem v ČR. 

Dále jsou na webových stránkách v souvislosti s výrobkem Welltone používána tzv. léčebná tvrzení a neschválená zdravotní tvrzení o nabízené potravině v rozporu s právními předpisy a chybí tam povinné údaje o nabízeném výrobku Welltone.

Velmi závažným obviněním je, že provozovatel webových stránek na nich používá nekalé obchodní praktiky, do kterých zatáhl i významnou lékařskou kapacitu, profesora Jana Pirka.

Ten na dotaz, zda by mohl sdělit své tajemství čištění cév, odpovídá, že pro bezpečné čištění krevních cév může zmínit pouze jeden lék, který má bezvadné účinky - Welltone.

„Čištění cév prodlužuje život o 19 až 23 let, dodává energii a relaxaci,“ říká dále Pirk v rozhovoru na zmíněných stránkách.

SZPI k tomu uvádí, že osoba uváděná na webových stránkách nikdy nerealizovala prezentovaný rozhovor a nikdy nepropagovala zmiňovaný produkt.

Na webu jsou dokonce uváděny i neexistující instituce, naopak ale není uveden provozovatel webových stránek. 

Dalším skandálním odhalením obchodních praktik běžných v tomto odvětví právě u webů s nedohledatelnými zahraničními provozovateli je neoprávněné užívání loga a názvu etablované instituce či média. V tomto případě podle SZPI stránky užívají neoprávněně logo Aktuálně.cz a imitují tyto internetové stránky.

Porušovány jsou ale i další předpisy.

„Nejsou uvedeny obchodní podmínky, spotřebitel tedy při objednání výrobku neví s kým a za jakých podmínek uzavírá smlouvu,“ píše se na stánkách www.potravinynapranýři.cz s tím, že internetová doména „dobre-zdravi.com“ je registrována mimo území ČR a držitelem tohoto doménového jména je subjekt z USA.

„Vzhledem k tomu, že subjekt spravující uvedenou internetovou doménu se nachází mimo území ČR, jsou aktivity českých dozorových orgánů vůči provozovateli těchto webových stránek velmi omezené,“ uzavírají kontroloři zprávu informací, která je zmíněna i v úvodu tohoto textu.

S tím ale souvisí jedno velmi podstatné nebezpečí. Vzhledem k tomu, že jsou provozovatelé webů i vlastníci domén v podstatě nedohledatení, může se jejich zákazníkům velmi snadno stát, že nikdo nebude brát na zřetel jejich případné reklamace – to v tom lepším případě. V tom horším mohou poslat svoje peníze, zboží nemusí dorazit a nárok na vrácení peněz nebude kde uplatnit, ani na kom vymáhat.

To ale není zdaleka jediný případ, který SZPI prostřednictvím „Potravin na pranýři“ zdokumentovala. Ze všech dalších vyberme ještě alespoň jeden, i když používaná obchodní strategie se neliší ani u těch dalších a spočívá téměř výhradně v zavádějících, někdy i nepravdivých informacích o poskytovaném produktu, či jeho vlivu na organismus, v nepravdivých, či upravených referencích a hlavně v nedohledatelnosti majitele internetové domény, tedy v omezené možnosti jak jeho kontroly, tak případného finančního či jiného postihu.

Na stránkách http://cz.gluconv.com je třeba inzerován přípravek Gluconol, který údajně stabilizuje hladinu cukru a normalizuje tvorbu inzulinu. 

I jinak se přípravek tváří jako lék. Je uvedeno, že např. stabilizuje stav nemocného, zabraňuje poruše funkci štítné žlázy, vaječníků a procesu výměny, nebo zlepšuje funkci srdce a jeho rytmus a snižuje množství cholesterolu v krvi.

Dokonce je zvýrazněna i sleva, kterou obdrží zákazníci, pokud tento doplněk stravy objednají. Z téměř 18 stovek za balení mohou tento doplněk klienti objednat v akci za „pouhých“ 890,- Kč.

I před tímto „lékem“ ale kontroloři varují.

Nabízený výrobek totiž podle nich vzbuzuje dojem, že je léčivým přípravkem. Ve skutečnosti se ale jedná o potravinu.

Navíc na webové stránce nejsou uvedeny žádné kontaktní údaje či informace důležité pro uzavření kupní smlouvy.

„Spotřebitel při objednání výrobku neví s kým a za jakých podmínek uzavírá smlouvu,“ píše SZPI doslova.

Navíc je webová doména již „tradičně“ registrována mimo území ČR a držitel doménového jména je z Baham. 

Opět chybí povinné informace o potravině a opět jsou zde uvedena tzv. léčebná tvrzení a neschválená zdravotní tvrzení o nabízené potravině v rozporu s právními předpisy.

„Provozovatel webových stránek na nich používá nekalé obchodní praktiky,“ konstatuje doslova SZPI a opět dodává, že vzhledem k tomu, že subjekt spravující uvedenou internetovou doménu se nachází mimo území ČR, jsou aktivity českých dozorových orgánů vůči provozovateli těchto webových stránek velmi omezené.

Z uvedeného plyne, že navzdory snahám SZPI a serveru „Potraviny na pranýři“ se produktům, které nám nabízejí podobné weby jako léčebné přípravky, nevyhneme a je na každém, aby si ověřil věrohodnost daných stránek, poskytované reference či další informace a posoudil selským rozumem, zda jde o solidní nabídku, či obchodní trik, jak udělat z potravinového doplňku lék a se ziskem ho prodat důvěřivému spotřebiteli.

Někdy to může být těžké, to je třeba objektivně přiznat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 13.07.2023 14:33:40
tady je článek o nějakém malém podvodníku s lidskou hloupostí a dokonce i varování státního úřadu a přitom podvodníci ve vládě, kteří používají stejné metody si této pozornosti nezasluhují? V případě té firmy jde o podvedené jedince, kdežto vládnoucí mocipáni, kteří podvádějí miliony obyvatel jsou beztrestní!

|  12 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …