„Ještě mu měla dát tu plachtu s Putinem v pytli.“ Výsměch Pekarové za tričko pro Zelenského

08.07.2023 20:31

MONITORING SÍTÍ 500 dnů války na Ukrajině: tisíce mrtvých a zraněných, miliony běženců, stamiliardové škody. Z rozpoutání konfliktu se vzájemně obviňují Západ a Rusko. Milník začátku největší války v Evropě od roku 1945 vzbudil ohlasy i na české politické scéně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ocenil podporu, jakou Česká republika Kyjevu poskytuje. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) darovala ukrajinskému prezidentovi tričko s anglickým nápisem „Rusko je teroristický stát“. Na sítích se jí vysmáli.

„Ještě mu měla dát tu plachtu s Putinem v pytli.“ Výsměch Pekarové za tričko pro Zelenského
Foto: z internetu
Popisek: dárek pro Zelenského

Již 500 dnů na východě Ukrajiny probíhá plnohodnotný válečný konflikt mezi Ruskou federací a kyjevskou vládou podporovanou Západem. Jedná se o nejrozsáhlejší přímou vojenskou konfrontaci na území evropského kontinentu od konce druhé světové války. Zatímco Kyjev a západní státy považují válku za nevyprovokovanou agresi Ruska, Moskva z rozpoutání konfliktu naopak obviňuje NATO, jež viní z expanze na východ, a kyjevskou vládu, jíž klade za vinu politiku vůči ruskojazyčnému obyvatelstvu na východě Ukrajiny od roku 2014.

O dopadech války na ukrajinskou společnost a ekonomiku svědčí údaje získané mezinárodními organizacemi. Od 24. února 2022, kdy Moskva zahájila rozsáhlé vojenské akce proti Kyjevu, ze země podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky odešlo 6,3 milionů lidí. Podle informací Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva zemřelo přes 9 tisíc civilistů a téměř 16 tisíc jich bylo zraněno. Ukrajinská ekonomika se za rok 2022 zmenšila o 29,1 %. Válečné škody podle odhadů Kyjevské ekonomické univerzity dosahují 143 miliard dolarů. Kyjev zároveň více než sedminásobně zvýšil své výdaje na zbrojení na 44 miliard dolarů.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí

Milník 500 dnů války vzbudil ohlasy i na české politické scéně. „Dnes je to 500 dní, co se Ukrajina brání Rusku. Ukrajinci mají můj obdiv. A podporu naší země. Tahle vláda (ostatně jako žádná vláda) nedělá vždycky všechno správně. V postoji k Ukrajině ale od prvního dne až dodnes obstála. Díky všem, kdo v tom vládu podporují a Ukrajině pomáhají,“ napsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru.

Česká republika za první rok války dodala Kyjevu zbraně a munici v hodnotě 50 miliard korun. Na přijímání migrantů z Ukrajiny bylo podle květnových dat vynaloženo 35,8 miliardy korun. Podle oficiálních dat jich tu momentálně přebývá 325 tisíc.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se pochlubila, že ukrajinskému prezidentovi během jeho návštěvy Prahy tento týden darovala tričko s anglickým nápisem „Russia is a terrorist state“ („Rusko je teroristický stát“), pod nímž je podepsaná Poslanecká sněmovna. Dolní komora Parlamentu skutečně loni v listopadu přijala rezoluci, v němž označila „současný ruský režim za teroristický“.

„500 dní se brání Ukrajina zločinné ruské agresi a prezident Zelenský má na tom lví podíl. Mohl být v bezpečí, vybral si boj za svobodu své země. Smekám před ním i celou Ukrajinou. Jsem moc ráda, že jsem jej mohla uvítat ve Sněmovně,“ napsala na twitteru Pekarová Adamová.

Dárek vzbudil všelijaké reakce. Zatímco někteří podporovatelé předsedkyně TOP 09 jej ocenili, do Pekarové si na twitteru rýpl např. zástupce šéfredaktora ekonomického deníku E15 Jan Novotný. „Soutěž o nejtrapnější moment Zelenského návštěvy vyhrála jednoznačně Pekarová Adamová. Tričko, které obyčejně dáváte tchánovi k Vánocům, si ukrajinský prezident do války asi neobleče,“ napsal.

Předsedkyně dolní komory Parlamentu ČR dále sklidila kritiku předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla, který nemohl uvěřit vlastním očím. „Ne, ne. Že to není pravda? Tričko s nápisem ‚Russia is a terrorist state‘? Trapnost level 1000. Soudružka by si měla uvědomit, že jí není 19 a už neprodává mobily. Jak hluboko jsme schopní v tom našem pochlebování ještě klesnout? Ještě mu měla dát tu plachtu s Putinem v pytli na mrtvoly. Určitě ji na vnitru někde na půdě pořád mají,“ napsal Rajchl na svůj facebookový účet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oligarcha trei v poradi PANDORA PAPERS, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekoren , 09.07.2023 9:33:57
si leta po Evrope ceskym specialem za poplatky danovych poplatniku a okradenych duchodcu kteri tomuto oligarchovi a vecnemu zebrakovi plati cestovani,podpory ukrainskych uprchliku,zbrani,lekarskeho materialu a leku.Vse platime z nasich dani a odporne se zachoval i prekabateny komous Pavel ktery duchodce podrazil svym schvalovacim podpisem idiotske zlodejske vlady.Zelenskyj,oligarcha ktery zaprodal i UA cizakum je v CR obletovan jak nejake zlate tele.Rusko bylo zahnano do teto situace a to pripravou Minskych dohod - Merklova,Macron k vyuziti zbrojeni na UA.Takze napadeni ze strany UA Ruska bylo pripravovano.Jenze rusky medved predbehl.Nedodrzovani Minskych dohod svedcilo ze najati banderovce strileli rusky mluvici obyvatele.Vzrazdilo se na UA kdo mel jiny nazor.Je hanbou podporovat tuto valecnou situaci zbranemi a nechat zabijet mlade lidi za nejake oligarchy,cizaky.Vzdyt tem lidem na UA neptri vubec nic krome bidy.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…