„Jsem hrdina.“ Ukrajinec bil Češku, nedala mu cigaretu. Dopadl zle

14.06.2023 9:52 | On-line

Během sobotního večera plzeňské policisty zaměstnal případ napadení dvou lidí v Heyrovského ulici, které zbil opilý Ukrajinec. Žena mu nedala cigaretu. Policistům muž podle svědkyně tvrdil, že je „hrdina od Mariupolu“. Samozvaný ukrajinský „hrdina“ podle policejní mluvčí následně nadýchal 3,56 promile a dopadl relativně zle. Nejde o ojedinělý případ a kriminalita Ukrajinců v Česku v posledním roce vzrostla dvojnásobně, vzhledem k počtu příchozích ukrajinských občanů však poměr stíhaných Ukrajinců výrazně poklesl. Mnohem více stíhání připadá na ostatní cizince.

„Jsem hrdina.“ Ukrajinec bil Češku, nedala mu cigaretu. Dopadl zle
Foto: Repro Youtube Krimi-Plzeň videa
Popisek: Opilý Ukrajinec napadl dvojici v Plzni

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29714 lidí
Celý incident v plzeňské ulici Heyrovského měl odstartovat před devátou večer v sobotu, kdy muž z Ukrajiny napadl ženu a následně i jejího známého, který se jí zastal.

Svědkyně pro server Krimi-Plzeň popsala, že muž nejprve žádal, aby mu žena dala cigaretu, když tak neučinila, spustil na ni nadávky a napadl ji. „Ta paní seděla pod stromem, když k ní přišel chlap a chtěl po ní cigaretu. Když mu jí odmítla dát, začal jí ukrajinsky nadávat a kopat do ní. Zastal se jí její známý, ale ten chlap ho srazil na zem a bil ho pěstí do obličeje,“ uvedla svědkyně, jak potyčka začala.

Když muž svého chování ani po napomenutí jedné z kolemjdoucích nezanechal, zavolala svého manžela, který se vydal na pomoc napadeným. Muž, jenž je podle informací serveru členem výjezdové jednotky bezpečnostní agentury, měl útočníka zpacifikovat a zadržel jej do příjezdu policistů, kterým se pokusil utéct.

Videonahrávka incidentu:

Na místo jako první dorazila hlídka strážníků a po dechové zkoušce jej předala policistům. I na ně měl být muž drzý. „On byl drzý i na policisty, furt opakoval, že je hrdina od Mariupolu, a že se tam brodil po kolena v krvi, až po chvíli se uklidnil a začal spolupracovat,“ popsala, že se policistům silně opilý Ukrajinec snažil tvrdit, že je „hrdina“ od ukrajinského přístavního města Mariupol v Doněcké oblasti, které bylo Ruskem v loňském roce tvrdě bombardováno a tamní ukrajinské jednotky i přes obklíčení odolávaly ruským útočníkům až do 20. května, kdy se po týdnech tvrdých bojů vzdali poslední obránci v ocelárnách Azovstal na okraji města.

Tisková mluvčí pro server Krimi-Plzeň dodala, že měl samozvaný „hrdina od Mariupolu“, narozený roku 1983, v krvi 3,56 promile alkoholu a byl po zajištění převezen do policejní cely

Kriminalita Ukrajinců v Česku vzrostla, poměr stíhaných Ukrajinců však poklesl

Kriminalita Ukrajinců v Česku v posledním roce stoupla, nutné je však podotknout, že poměr stíhaných Ukrajinců vzhledem k značnému množství příchozích ukrajinských občanů výrazně poklesl, a přestože Ukrajinci nyní již tvoří nejpočetnější národnostní menšinu v České republice, stíháni jsou více cizinci jiných národností.

Zatímco v roce 2021 v Česku žilo téměř 197 tisíc Ukrajinců, v loňském roce to již bylo necelých 636 tisíc a zatímco se počet příchozích z Ukrajiny zvýšil více než trojnásobně, kriminalita páchaná Ukrajinci vzrostla jen nepatrně. Roku 2021 bylo stíháno 1730 lidí z Ukrajiny, roku 2022 2389 lidí. Oproti tomu dalších 5508 stíhaných cizinců mělo jiné než ukrajinské občanství.

Na to, že ukrajinská kriminalita sice vzrostla o 100 procent, ale pouze z 2,1 procenta na 4,2 procenta, upozornil na nedávném sněmovním semináři o vnitřní bezpečnosti náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík. „Nejde o nic alarmujícího, když si vezmeme, kolik jich sem přišlo. Velká řada kriminálních případů je páchaná na nich. Podvody, a tak dále,“ uvedl Kubík s tím, že prohřešky uvnitř ukrajinské komunity jsou například řízení pod vlivem alkoholu či násilí. To jsou desítky případů, abyste si nemysleli, že to nějak vybočuje,“ upozornil však.

Na konferenci byla prezentována i čísla od vězeňské služby, která ukazují, že od minulého roku narostl počet lidí ve vězení o 721. Ukázána byla i data o cizích státních příslušnících v českých věznicích. Ačkoli jsou největší českou menšinou Ukrajinci, ve věznících je mnohem více Slováků. Těch je v českých věznicích celkem 476 (k 30. 4. tohoto roku, odsouzených i obviněných). Na druhém místě jsou právě Ukrajinci, kterých je zavřených 279.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehelka , 14.06.2023 11:07:22
že brzy budeme mít Ukrajiny a Ukrajinců plné zuby. Chovají se u nás jako doma.....Je zbytečné to dál rozvádět.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…