„Kabelky, kožichy, úplatky! Vše znova.“ Šlachta na koni. Po úderu Nečasovi

08.09.2021 13:25

Pražský městský soud zrušil osvobozující verdikt nad expremiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) v rámci kauzy takzvaných trafik pro poslance občanských demokratů. Odposlechy budou nově u líčení opět brány jako důkaz. „Navíc jsou zpátky ve hře pověstné kabelky za deset milionů. To, že z nich zaplatila pokutu, nic neznamená. Pojďme konečně řešit, proč ty kabelky, kožichy a šperky dostávala,“ vyzývá někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, nyní lídr hnutí Přísaha.

„Kabelky, kožichy, úplatky! Vše znova.“ Šlachta na koni. Po úderu Nečasovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Robert Šlachta na předvolební kampani v Trutnově

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí
Kauza by se nyní měla vrátit k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Podle ČT24 soud vrátil i případ nezdaněných darů pro Janu Nečasovou. Samo zaplacení pokuty neznamená podle odvolacího senátu to, že nemůže být uložen další trest.

Obvodní soud loni v srpnu zprostil viny z podplácení Nečase, jeho ženu i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy.

Soud taktéž zastavil stíhání Nečasové (dříve Nagyové), které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová a Boček slíbili v roce 2012 poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Nečasovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení, Nečasové až osm. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Na verdikt reagoval i někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a aktuální šéf Přísahy Robert Šlachta. „Všechno se vrací zpět a bude se znova komplet soudit. Odposlechy jsou zpátky ve hře a musí být samozřejmě připuštěny jako důkaz. Tak jak jsem celý čas tvrdil,“ uvítal.

Uvedl, že by se mělo též řešit, za co tehdejší premiérova milenka luxusní kabelky dostávala. „Navíc jsou zpátky ve hře pověstné kabelky za deset milionů. To, že z nich zaplatila pokutu, nic neznamená. Pojďme konečně řešit proč ty kabelky, kožichy a šperky dostávala,“ vyzval Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…