Karel Hvížďala: Kreml roku 1968 a dnes, to je v podstatě to samé

20.08.2015 8:52

Český novinář Karel Hvížďala se zabývá otázkou, v čem si je tak podobná sovětská okupace Československa v roce 1968 a ruská okupace Krymu. Podle něj se totiž přístup Rusů a Kremlu nemění. Uvedl to pro server Aktuálně.cz.

 Karel Hvížďala: Kreml roku 1968 a dnes, to je v podstatě to samé
Foto: Daniela Černá
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala na besedě v Ostravě.

„V Rusech je hluboce zakořeněná státní idea dobyvačnosti, silné armády a vyvolenosti. Někdy se jí lidé drží méně, jindy naopak – jako třeba dnes – více. Vždy je ale velmi nebezpečná, propagandou neustále dobře živená, a tedy i lehce rozdmýchatelná,“ uvedl Hvížďala s tím, že chování Kremlu se opakuje jako přes kopírák, ať již v době cara, Stalina, Brežněva nebo Putina.

Podle Hvížďaly jsou státní ideou dobyvačnosti Rusové krmeni od plenek, takže už ani neumějí přemýšlet jinak. „Ostatně jen proto byla možná okupace Československa a nyní i Krymu,“ dodal.

Původní text ZDE.

Stejného názoru je i ruský komentátor a analytik Jevgenij Kiseljov. Podle něj je ruská státní propaganda i dnes velmi promyšlená a většinou také efektivní. „Od okupace Československa před sedmačtyřiceti lety se ve způsobech Kremlu při vymývání mozků Rusů nezměnilo zhola nic,“ dodal Kiseljov, který se v loňském roce velmi výrazně pustil do kritiky své vlasti. „V poslední době mě stále více trápí jedna věc: chování Putinova Kremlu se v podstatě neodlišuje od toho brežněvovského v roce 1968,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…