„Kde to vede Amerika, tam je mír a prosperita.“ USA zpucovaly Čínu a Rusko a oznámily, že odteď zase vedou svět. Zásadní projev

05.12.2018 12:15

Ministr zahraničních věcí USA Mike Pompeo v Bruselu přednesl projev, ve kterém vyslal jasnou zprávu: Amerika má v úmyslu vést „svobodný svět“. Obořil se na Čínu, Rusko a Írán, že zneužívají pravidla svobodného řádu, který se ustálil po konci studené války, a zkritizoval mezinárodní organizace v čele s OSN za to, že neplní své poslání. „Nepřátelé zneužili našeho nedostatku vedení pro své účely. Tohle jsou hořké plody amerického ústupu. Prezident Trump to hodlá změnit,“ slíbil ministr a dodal, že Amerika se vrací zpět do ústřední role na světové scéně.

„Kde to vede Amerika, tam je mír a prosperita.“ USA zpucovaly Čínu a Rusko a oznámily, že odteď zase vedou svět. Zásadní projev
Foto: Repro vláda USA
Popisek: Mike Pompeo při proslovu o úloze USA ve světě

Hned na začátku ministr zahraničí USA vzpomněl na nedávno zesnulého George Bushe staršího. Zmínil, že byl za druhé světové války pilotem a touto oklikou se dostal k něčemu, co podle něj věděl George Marshall, autor Marshallova plánu, a ti, kdo znovu budovali Evropu: „Pouze silné vedení Spojených států ve spolupráci s našimi přáteli a spojenci může spojit suverénní národy na Zemi.“ Zmínil úlohu Ameriky při obnově válkou zničené Evropy a Japonska. „Americké vedení nám umožnilo zažít nejlepší období rozvoje v lidské historii. Vyhráli jsme studenou válku. Vybojovali jsme mír. S nemalou pomocí George Bushe staršího jsme sjednotili Německo. To je typ vedení, které prezident Trump hodlá znovu prosadit,“ prohlásil Mike Pompeo.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Po konci studené války prý nechali tento svobodný řád upadat. „V některých oblastech nás zklamal a v některých zklamal vás a zbytek světa,“ řekl ministr zahraničí USA. Multilateralismus, tedy spolupráce mnoha zemí na společném cíli, prý začal být cílem sám o sobě. „Čím více dohod podepíšeme, tím budeme ve větším bezpečí. Čím více máme byrokratů, tím lépe se nám to povede,“ podával Pompeo příklady tohoto smýšlení. A pak položil otázku, zda tento systém funguje pro všechny lidi světa.

„Dnes se v OSN táhnou mírové mise celá desetiletí bez toho, aniž bychom byli blíže míru. Smlouvy OSN o klimatu jsou některými zeměmi vnímány jako nástroj k redistribuci bohatství. Zaujatost proti Izraeli byla institucializována. Lokální mocnosti se domlouvají, aby zvolily země jako Kuba nebo Venezuela do rady pro lidská práva,“ jmenoval ministr neduhy Organizace spojených národů a ptal se, zda slouží svému původnímu účelu. Podobné výtky měl na adresu Africké unie, Světové banky, Mezinárodního měnového fondu i Evropské unie.

„Nepřátelé zneužili našeho nedostatku vedení pro své účely. Tohle jsou hořké plody amerického ústupu. Prezident Trump to hodlá změnit,“ pronesl Pompeo a začalo kolo obviňování. Ekonomický rozvoj Číny ji prý nepřiměl k větší demokratičnosti a nepřispěl ani ke stabilitě v regionu, naopak přispěl k represím a provokacím. „Přivítali jsme Čínu ve svobodném řádu, ale nikdy jsme neusměrňovali její chování,“ vyčetl Pompeo a dodal, že Čína zneužívá kliček v pravidlech Světové obchodní organizace, chrání svůj vlastní trh a nerespektuje autorská práva a patenty. A ví, že názor mezinárodní komunity ji nemůže přimět odstranit „Orwellské prohřešky proti lidským právům“. Čínou také zdůvodnil, proč Trump odstoupil od pařížské dohody o klimatu, prý by jen utrhovala peníze Američanům a vydělali by na ní čínští znečišťovatelé.

Další na řadě byl Írán, který se prý po dohodě o jaderných zbraní nepřidal ke komunitě národů, ale rozdělil se o nové výdělky s teroristy a diktátory. Pompeo uvedl, že Írán drží americká rukojmí, z nařízení a sankcí OSN si nic nedělá a lže při inspekcích. A také vyvíjí a odpaluje balistické střely v rozporu s nařízeními OSN.

Pak se Pompeo dostal k Rusku, které podle něj nepřijalo za své svobodu a mezinárodní kooperaci, ale místo toho potlačuje opozici a zaútočilo na Gruzii a Ukrajinu. Zmínil také aféru s Novičokem, podle které Rusko porušilo dohodu o chemických zbraních, a již dlouho údajně porušuje dohodu o střelách středního doletu.

„Když se porušují dohody, pachatelé musí být konfrontováni a dohody se musí buď změnit, nebo od nich má být odstoupeno. Dané slovo by mělo něco znamenat,“ tvrdil ministr. Podle Pompea bude Amerika postupovat podle principu „realismu se zásadami“, tedy zdravého rozumu, jak strategii nazývá. „Tohle dělá prezident Trump. Vrací Spojené státy do jejich tradiční, ústřední role ve vedení světa. Vidí svět takový, jaký je, ne, jak by měl být. Ví, že národní stát nemůže nic nahradit jako garanta demokratických svobod a národních zájmů,“ chválil svého prezidenta ministr a dodal: „Ví, jak věděl George Bush starší, že bezpečnější svět vyžaduje odvahu Ameriky na světové scéně. Amerika hodlá vést – teď a vždy.“

Přepis projevu a video ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…