„Kdy si důchodci budou moct koupit kilo hovězího? To je jen pro bohatý!“ U Jílkové v publiku bouchly emoce, když došlo na ceny potravin

02.11.2017 23:01

Moderátorka Michaela Jílková v pořadu Máte slovo otevřela palčivé téma, před Vánoci téma přímo výbušné pro každého, kdo hodlá péct cukroví – cenu vajec a másla. Stanou se vejce potravinou toliko pro horních deset tisíc lidí v Česku?

„Kdy si důchodci budou moct koupit kilo hovězího? To je jen pro bohatý!“ U Jílkové v publiku bouchly emoce, když došlo na ceny potravin
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

„Také jste v šoku, když kupujete čtvrtku másla za šedesát korun a jedno vejce za pět korun? Dobrá zpráva je, že by máslo mělo zlevňovat, ale projeví se to i v obchodech? A stane se z vajec luxusní zboží?“ zeptala se Michaela Jílková v České televizi.

Stát by měl regulovat cenu másla!

U diskusních stolečků o tom debatovali ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá, viceprezident pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Pavel Mikoška, člen představenstva Asociace českého tradičního obchodu Petr Morava, majitel rodinné farmy František Mikoláš, manažer restaurace z Kutné Hory Marcel Mráz.

Jurečka hned v úvodu konstatoval, že až padesát procent ceny másla navyšují obchodníci svými maržemi. A kvůli panice, která je zde vyvolávána, máslo stojí v obchodech až 80 korun. Mikoška oponoval, že si obchodníci rozhodně nenechávají tak vysokou marži, jak ve studiu naznačuje končící ministr. Svou roli v nových cenách másla jistě hrály určité ekonomické tlaky. V Číně notně vzrostla poptávka. „Ale je potřeba říct, že se na tom podílí ředitel Madety, který odstartoval tu hysterii a vy a pan premiér Sobotka jste tu hysterii ještě prohloubili,“ obořil se Mikoška na Jurečku.  

Ve stejném duchu se vyjádřil i pan Petr Morava, který jako český obchodník důrazně odmítl, že by měli prodejci padesátiprocentní marže na másle. Drobní obchodníci prodávají máslo za šedesát korun, protože ho také za vyšší ceny nakupují. Ve chvíli, kdy velké řetězce prodávají máslo za třicet devět korun, prodávají je podle pana Moravy pod cenou, což se mu zdá nefér. 

Pak se přihlásil o slovo pan Mráz z Kutné Hory. „Stát by měl určité ceny garantovat. Když bude panovat určitá hysterie, pak opravdu ta cena naroste až k 80 korunám. Já mám obchodní školu a vím, že marže může být 20 až 30 procent. Ale já jsem byl v obchodě a viděl jsem polské máslo za padesát korun. Já bych si polské máslo nekoupil, myslím si, že se má podporovat česká výroba, ale to je hrozný,“ rozčiloval se manažer restaurace. 

Mojí mámě přidají tři stovky, ale politici si přidali sedm tisíc!

Když se ke slovu dostal František Mikoláš, prozradil, že jeho firma vyrábí denně asi 200 kilo másla, čtvrtka másla u něj stojí přibližně 63 korun a u této ceny také zůstane, protože něco spolknou výrobní náklady, něco je potřeba zaplatit prodavačce a tak podobně.

Pak si vzal slovo znovu Marcel Mráz a zdůraznil, že by stát měl regulovat cenu másla. „Podívejte se, mojí mámě na důchodě přidají od nového roku tři až čtyři stovky. A sami politici si zvedli platy od nového roku o sedm tisíc. Takhle to je,“ zuřil před kamerami pan Mráz.  

Pan Lacina z publika si ještě přisadil. „Vy prodáváte v krámě máslo za padesát korun, ale copak normální rodina spotřebuje máslo za tři dny? A copak je zdravější potravina pro matky a děti, než je mléko? Ti doktoři nám lhali, že mléko s nízkým obsahem tuku je zdravé! Vždyť to je odpad,“ rozčiloval se pan Lacina v publiku.

Takže vy zabíjíte děti, protože si to přejí řetězce?

Obchodník Mikoláš oponoval, že se produkuje nízkotučné mléko, protože si to přály řetězce. „Takže vy zabíjíte děti, protože si to přejí řetězce,“ vykřikl pan Lacina na obchodníka. Ten to důrazně odmítl. Okamžitě také zdůraznil, že musejí vyhovět požadavkům řetězců. Pan Lacina se však vrátil do minulosti a připomněl lidem, že v osmdesátých letech minulého století byla výkupní cena mléka dvě koruny na litr. A máslo tak mohlo být levnější.

Jílková ve studiu prohlásila, že čeští mlékaři vyvážejí mléko s vyšším obsahem tuku do zahraničí a mléko s nižším obsahem tuku zůstává v Česku. „Ale to takhle nemůžete říct,“ ozval se okamžitě Jurečka. Někteří čeští producenti to opravdu dělali, ale také ne všichni. A ti, kteří to dělali, k tomu byli v minulosti dotlačeni mimo jiné tím, že Češi hleděli především na co nejnižší cenu. Teď se to konečně mění, ale trvá to.


ReproFoto: ČT

My chceme vládu, která má trochu v hlavě!

Moderátorka poté přehodila výhybku a věnovala se cenám vajec. Paní Gabriela Dlouhá zaskočila diváky tvrzením, že vajíčka začnou zlevňovat až kolem Velikonoc. Současné ceny ovlivňuje např. fipronilová aféra. Fipronil je pesticid člověku nebezpečný, který se dnes bohužel nalézá ve vajíčkách v mnoha zemích Evropy. Česku se sice tato kalamita vyhnula, ale české ceny tato aféra stejně ovlivnila. Kolem Vánoc může proto v obchodech vajíčko stát až sedm korun. Chovatelé přitom jedno vajíčko vyprodukují za korunu a osmdesát halířů, prozradila paní Dlouhá. Už je pak jiná věc, za kolik prodávají vejce řetězce. A opravdu nesmíme zapomínat na již zmíněnou fipronilovou aféru.

Tato slova však zvedla ze židle dámu sedící v publiku, která se rozkřikla ze všech sil. „Prosím vás, co nás to zajímá, jak je to v cizích státech? My chceme vládu, která má trochu v hlavě! Ti zemědělci od rána do večera dřou, ale nemravný jsou řetězce. A ještě si lidi řeknou: Hele, v Holandsku nejsou vejce, tak je prodáme tam a na Čechy kašleme!“ křičela dáma z plných plic.

Pán sedící v publiku kousek za ní si ještě přisadil, když doporučil lidem, aby se podívali, jak obrovské zisky mají nadnárodní řetězce. „To by měla vláda regulovat!“ zesiloval pán hlas. Jurečka se ihned bránil, že se s tím česká vláda něco snaží dělat. Je ale především na spotřebitelích, aby kupovali kvalitní vejce. Obchodníci by také měli lidem říkat, že české vejce je dražší, protože je kvalitnější.

Dáma, jež by si přála mít vládu, která má „trochu v hlavě“, se však znovu přihlásila o slovo a rozkřikla se na celé studio. „Když nás tu pan ministr nabádá, abychom nakupovali kvalitu, tak se chci zeptat, prosím vás, můžete mi, pánové, říct, kdy si budou moct důchodci koupit kilo hovězího nebo mámy kilo hovězího pro děti? Stojí to 130 korun! To je jen pro bohatý,“ zesilovala paní hlas tak mocně, že jí takřka docházel dech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…