„Kdybych já začal křičet a řvát…“ Fiala se dovolával Havla. Ten by mu zaživa nepomohl

09.07.2022 18:32 | Ze sítí

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) má za to, že vláda Petra Fialy (ODS) dělá dobře, když se dovolává prvního českého prezidenta Václava Havla jako symbolu politika, který patřil mezi přední propagátory EU v Česku. Fialův kabinet tím ale podle Zahradila narazil na jeden paradox. Teď, když intenzivně hájí využití jaderné energie v Česku, vlastně jedná v rozporu s přesvědčením Václava Havla, kterého se jinak v Bruselu dovolával. Havel by nám podle Zahradila s prosazováním využití jaderné energie moc nepomohl.

„Kdybych já začal křičet a řvát…“ Fiala se dovolával Havla. Ten by mu zaživa nepomohl
Foto: Screen Youtube
Popisek: Václav Havel v létě 1996

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Ještě když byl Václav Havel českým prezidentem, poskytl rozhovor Českému rozhlasu, psal se rok 2000, ve kterém si posteskl, že měl ještě jako československý prezident zarazit dostavbu Temelína. Tenkrát by na to podle svých slov ještě možná měl politickou sílu jako silná figura z listopadu 1989.

„Kdybych já začal křičet a řvát, že tam nemá být žádný, tak jsem možná měl tehdy takový vliv, že by se to stalo. Ale vycházel jsem z asi nesprávné úvahy, že oni vědí, co činí,“ uvedl v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas. „Zbývá jediné – pevně věřit a doufat, že tato elektrárna je skutečně bezpečná, že v ní nikdy k žádné havárii nedojde, a já osobně pevně věřím, že je to naše poslední jaderná elektrárna,“ pokračoval tehdy prezident.

Europoslanec Jan Zahradil k tomu na sociální síti Facebook napsal, že vláda Petra Fialy se teď v Bruselu ocitla ve zvláštní situaci. Česko dokázalo prosadit jadernou energii mezi ekologicky přijatelné zdroje, byť jen dočasně, čímž jedná v souladu s českými energetickými potřebami, ale v rozporu s názory prvního českého prezidenta, kterého se jinak v EU dovolává.

„Naprosto chápu, že vláda oživila v rámci českého předsednictví symbol Václava Havla coby výrazného marketingově-mediálního komunikačního prvkku (viz moto „Evropa jako úkol“). Přiznejme si (a to i ti z nás, kdo jej tzv. nemusejí), že Havel dodnes funguje jako dobrá, obecně srozumitelná značka a reklama pro Českou republiku. Svým levicově-liberálním názorovým zaměřením a náklonností k zelené politice navíc naprosto zapadl a dále zapadá do současného hlavního ideového proudu EU,“ pravil Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Ale právě proto zde došlo k jednomu celkem zábavnému paradoxu: vláda oprávněně bojuje na evropském poli za naše zájmy ve věci jaderné energetiky. Včera docílila (byť dočasného) vítězství, kdy jádro v rámci tzv. taxonomie bylo uznáno za bezemisní zdroj, což usnadní financování výstavby dalších bloků. Připomeňme si proto, že Václav Havel byl jedním ze zásadních odpůrců jaderné energetiky. V roce 1999 kritizoval Zemanovu vládu za rozhodnutí o dostavbě Temelína mj. s argumenty, že pro vyrobenou elektřinu nebude odbyt a že je nutné spotřebu elektřiny naopak snižovat, ne zvyšovat. V roce 2000 dokonce prohlásil, že jeho největší chybou v úřadě bylo, že Temelínu nezabránil, a doufá, že to bude poslední jaderná elektrárna u nás. Kdyby dnes ještě žil, asi by nám s tou taxonomií zrovna moc nepomohl,“ pokračoval europoslanec.

Jan Zahradil promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…