„Když řeknete Francouzovi, že muž může být těhotný, vyprskne smíchy.“ Francie se bouří

02.04.2024 11:25 | Zprávy

Ve Francii na jedné straně narůstá odpor proti tzv. woke kultuře, ale na straně druhé se její myšlenky pomalu zakořeňují ve francouzské společnosti. Server Politico nabídl úvahu o tom, kde se tyto dva proudy ve francouzské společnosti vzaly a jak to vypadá s jejich dalším rozvojem.

„Když řeknete Francouzovi, že muž může být těhotný, vyprskne smíchy.“ Francie se bouří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pohled na Eiffelovu věž z náměstí Trocadéro

Nejen v České republice, ale v západní kultuře obecně se už pár let zabydluje anglické slovo woke, což znamená procitnutí. Fakticky jde o kulturu dovolávající se politické korektnosti a šetření práv a citů menšin všeho druhu. Po větší ochraně práv menšin a trvání na politické korektnosti volají ti, kteří „procitli“ a pochopili, že dosavadní fungování společnosti nebylo v pořádku.

A v části francouzské společnosti se vůči tomuto trendu vzmáhá odpor.

Zhruba jednou za měsíc se v Le Laboratoire de la République, think-tanku v centru Paříže, schází smetánka velmi specifické části francouzské společnosti, aby varovala před tím, co považuje za nebezpečný a (společnost) rozdělující import. Mezi řečníky byli francouzsko-alžírský romanopisec Kamel Daoud, který označil wokeismus za ‚nebezpečný‘ a ‚nudný‘, vlivný akademik a specialista na islám Gilles Kepel, který odsoudil cancel kulturu na univerzitách, a Nathalie Heinich, socioložka, která popsala wokeismus jako ‚novototalitu‘,“ napsal na úvod tématu server Politico.

„Nepotřebujeme zakazovat projevy, které se nám nehodí, abychom pokročili v boji proti diskriminaci,“ upozornila socioložka.

Zmíněný think-tank založil v roce 2021 Jean-Michel Blanquer, bývalý ministr školství za prezidenta Emmanuela Macrona. Podle serveru se dovolával obrany hodnot republiky, Blanquer má za to, že woke kultura chápe společnost jako uskupení spojené do skupin a nebere dostatečně v potaz individualitu jednotlivce.

Spisovatel Brice Couturier, jeden z těch, kteří woke kulturu kritizují, má za to, že „republikánský ideál je rovnostářský a není v souladu s myšlenkou, že identita, dokonce i rasová identita, by se měla stát důležitým kulturním ukazatelem.

„Dokonce i dnes francouzská vláda odmítá vést statistiky o etnickém a náboženském složení země a tvrdí, že by to rozdělovalo a připomínalo to shromažďování údajů během druhé světové války, které bylo použito ke shromažďování Židů. A velká část debat o imigraci, zejména z převážně muslimských zemí, se soustředila na námitky proti zjevné religiozitě ve veřejné sféře,“ doplnil k tématu server Politico.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ehm ..............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 02.04.2024 12:04:56
tak logicky, těhotná může být jen žena, to je holý fakt. Ostatní jsou jen výmysly nebo zbožná přání psychicky narušených jedinců či šiřitelů dezinformací. 100x opakovaná lež se nestane pravdou, v tomto rozhodně ne.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…