„Když řeknete Francouzovi, že muž může být těhotný, vyprskne smíchy.“ Francie se bouří

02.04.2024 11:25

Ve Francii na jedné straně narůstá odpor proti tzv. woke kultuře, ale na straně druhé se její myšlenky pomalu zakořeňují ve francouzské společnosti. Server Politico nabídl úvahu o tom, kde se tyto dva proudy ve francouzské společnosti vzaly a jak to vypadá s jejich dalším rozvojem.

„Když řeknete Francouzovi, že muž může být těhotný, vyprskne smíchy.“ Francie se bouří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pohled na Eiffelovu věž z náměstí Trocadéro

Nejen v České republice, ale v západní kultuře obecně se už pár let zabydluje anglické slovo woke, což znamená procitnutí. Fakticky jde o kulturu dovolávající se politické korektnosti a šetření práv a citů menšin všeho druhu. Po větší ochraně práv menšin a trvání na politické korektnosti volají ti, kteří „procitli“ a pochopili, že dosavadní fungování společnosti nebylo v pořádku.

A v části francouzské společnosti se vůči tomuto trendu vzmáhá odpor.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41573 lidí

Zhruba jednou za měsíc se v Le Laboratoire de la République, think-tanku v centru Paříže, schází smetánka velmi specifické části francouzské společnosti, aby varovala před tím, co považuje za nebezpečný a (společnost) rozdělující import. Mezi řečníky byli francouzsko-alžírský romanopisec Kamel Daoud, který označil wokeismus za ‚nebezpečný‘ a ‚nudný‘, vlivný akademik a specialista na islám Gilles Kepel, který odsoudil cancel kulturu na univerzitách, a Nathalie Heinich, socioložka, která popsala wokeismus jako ‚novototalitu‘,“ napsal na úvod tématu server Politico.

„Nepotřebujeme zakazovat projevy, které se nám nehodí, abychom pokročili v boji proti diskriminaci,“ upozornila socioložka.

Zmíněný think-tank založil v roce 2021 Jean-Michel Blanquer, bývalý ministr školství za prezidenta Emmanuela Macrona. Podle serveru se dovolával obrany hodnot republiky, Blanquer má za to, že woke kultura chápe společnost jako uskupení spojené do skupin a nebere dostatečně v potaz individualitu jednotlivce.

Spisovatel Brice Couturier, jeden z těch, kteří woke kulturu kritizují, má za to, že „republikánský ideál je rovnostářský a není v souladu s myšlenkou, že identita, dokonce i rasová identita, by se měla stát důležitým kulturním ukazatelem.

„Dokonce i dnes francouzská vláda odmítá vést statistiky o etnickém a náboženském složení země a tvrdí, že by to rozdělovalo a připomínalo to shromažďování údajů během druhé světové války, které bylo použito ke shromažďování Židů. A velká část debat o imigraci, zejména z převážně muslimských zemí, se soustředila na námitky proti zjevné religiozitě ve veřejné sféře,“ doplnil k tématu server Politico.

„Obávám se, že Francie půjde ve stopách USA, kde je wokeismus dominantní ideologií na univerzitách, na elitních univerzitách,“ řekl Couturier. Dodal, že studenti, kteří promují, „nasákli toto ideologii“.

Nedávno jmenovaná konzervativní ministryně kultury Rachida Datiová se zavázala bojovat proti wokeismu, proti „politice cenzury“.

Server Politico v této souvislosti připomněl, že ve Francii byla s jistými rozpaky přijata i kampaň MeToo. Část společnosti ji přijala, ale část ji odsoudila.  

Francouzská kultura je „odolná vůči wokeismu“, řekl Mathieu Bock-Côté, konzervativní esejista a politický komentátor. „Je tady kultura neúcty. Když řeknete Francouzovi, že muž může být těhotný, vyprskne smíchy,“ dodal.

Server Politico však také k tématu doplnil, že woke kultura se teď vlastně Francii vrací jako bumerang, protože její základy najdeme u francouzských myslitelů Jacquese Derridy, Michela Foucaulta, René Girarda a Jeana Baudrillarda – kteří tvrdili, že pravda je subjektivní a často určována mocenskými vztahy.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15692 lidí

Pohled na francouzskou společnost podle serveru také ukazuje, že odpor proti woke kultuře je sice vidět, ale většina společnosti principy tohoto uvažování pomalu přijímá za své. „24 procent si myslí, že by lidé ,měli přestat dělat karikatury náboženství', což je o 5 procent více než v roce 2015, a 41 procent si myslí, že každá úroveň společnosti je ovlivněna rasismem,“ upozornil server Politico.

Server The New York Post nabídl již v roce 2021 několik cest, jak woke kultuře čelit, pokud s ní nesouhlasíte.

Lidé by si měli opakovaně připomínat, že jsou svobodné bytosti. A s tím souvisí další bod.

„Neříkejte o sobě ani o ostatních nic, o čem víte, že je nepravdivé. Rozhodně odmítněte dovolit kolonizaci vaší mysli. První bláznivá věc, kterou vás někdo požádá, abyste věřili nebo vyznávali, odmítněte. Pokud můžete, udělejte to nahlas. Je velká šance, že to bude inspirovat i ostatní, aby se ozvali.“

Důležité jsou i další dva body.

„Pokud jste slušný člověk, víte, že davová spravedlnost není nikdy spravedlivá. Takže se nikdy nepřipojujte k davu. Vůbec. I když souhlasíte s mafiánem. Pokud jste slušný člověk, víte, že zrazovat přátele je špatné. Pokud tedy přítel nebo kolega udělá něco, s čím nesouhlasíte, napište mu soukromou poznámku. Nebuď šmejd. Každý dav, který si pro ně přijde, přijde pro vás.“

A nakonec v tomto máte jít příkladem svým dětem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ehm ..............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 02.04.2024 12:04:56
tak logicky, těhotná může být jen žena, to je holý fakt. Ostatní jsou jen výmysly nebo zbožná přání psychicky narušených jedinců či šiřitelů dezinformací. 100x opakovaná lež se nestane pravdou, v tomto rozhodně ne.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…