Klaus jmenoval 22 nových soudců, možná naposledy

19.12.2012 11:43

Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval 22 nových soudců a soudkyň. Dvacítka nováčků poputuje k obecným soudům, dva noví soudci nastoupí také k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Jde o generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška a známého advokáta Aleše Roztočila. Hlava státu možná uvedla do funkce poslední skupinu nových soudců ve svém prezidentském období.

 Klaus jmenoval 22 nových soudců, možná naposledy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí Livií odevzali svůj volební hlas na základní škole v Kobylisích

Mezi jmenovanými převažují čekatelé a asistenti soudců, kromě nich nastoupí k obecným soudům pouze jeden advokát. Nejvíce nyní posílí Praha a oblast spadající pod Krajský soud v Plzni - funkce se zde ujme po šesti nových lidech. K Obvodnímu soudu pro Prahu 9 se připojí například dosavadní mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Langášek a Roztočil jsou prvními soudci NSS, kteří prošli novým výběrem zavedeným předsedou soudu Josefem Baxou. Baxa již v říjnu zveřejnil jména uchazečů, aby umožnil obecnou debatu o jejich kvalitách. Adepti byli také slyšeni před plénem soudu, aby prokázali svou erudici. Podle dřívějšího vyjádření předsedy NSS měl soud před novým jmenováním 27 soudců, optimální stav by byl 34 včetně vedení. Některé senáty nejsou plně obsazeny.

Klaus má k četnosti jmenování výhrady

Klaus možná již do konce svého období další soudce nejmenuje. Ministerstvo spravedlnosti mu chce další návrhy předložit jen v případě, že bude ještě v novém roce ochoten počty nových soudců rozšířit. Úřad podle své mluvčí Štěpánky Čechové však zatím s hlavou státu o této možnosti nejednal. Klaus přitom dříve četnost jmenování nových soudců kritizoval.

Klaus jmenuje soudce na návrh vlády, v minulosti ale některé čekatele na funkci soudce odmítl kvůli tomu, že byli mladší než 30 let. Prezident si také stěžoval na to, že soudců příliš přibývá. Dával najevo, že noví soudci by měli být jmenováni jen kvůli přirozené obměně soudcovského stavu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…