„Kolaps státu, skupujte jídlo.“ Unikla Flegrova analýza, přišel smích. Jenže pozor! Na Orlickoústecku se už něco děje...

21.12.2021 17:16 | Ze sítí

Předpovědi vědce Jaroslava Flegra na internetu baví společnost. Podle některých se parazitolog už definitivně zbláznil, další si dělali legraci, že konečně využijí dlouho slibované mrazáky. Ale Flegrovu předpověď nebere na lehkou váhu Zuzana Schreiberová, ředitelka Multikulturního centra Praha. Podle ní se Flegr shoduje s německým ministerstvem vnitra. „Právě teď kvůli nemocem a karanténám řidičů kolabuje autobusová doprava na Orlickoústecku,“ upozornila.

„Kolaps státu, skupujte jídlo.“ Unikla Flegrova analýza, přišel smích. Jenže pozor! Na Orlickoústecku se už něco děje...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Parazitolog Jaroslav Flegr

Analýza profesora Flegra, která po sítích kolovala již včera, dnes vyvolala řadu reakcí, zejména jeho slova o tom, že pro občany bude nutné zůstat několik týdnů doma. „Měli by proto mít přichystané zásoby svých léků a raději i základních potravin a peněz v hotovosti,“ doporučuje Flegr ve své analýze, kterou se snažil doručit vládním představitelům. Také předvídá, že by mohla být nakažená až třetina obyvatel ČR najednou a kvůli tomu se obyvatelé sami uzavřou doma. „Počty nakažených za den určitě přesáhnou 50 tisíc a nejspíš i 100 tisíc, jen se o tom kvůli zahlcení kapacit testování dozvíme až zpětně,“ tvrdí s tím, že proti omikronu prý nebude chránit ani prodělání nemoci, ani dvě dávky očkování, pouze tři dávky budou skýtat částečnou ochranu.

Nad Flegrovou analýzou ale zdvihá varovně prst senátor Zdeněk Hraba (STAN), který nedoporučuje podlehnout hysterii. „Vykřikovat, že si kvůli coviduu mají lidé udělat zásoby, že se zhroutí stát a že hrozí téměř apokalypsa, je na stejné úrovni jako křičet, že covid neexistuje. Ne, hysterie fakt nepomůže. Ani z jedné stran,“ napsal na svém twitterovém účtu Hraba.

A nebyl sám, kdo se nad Flegrovým dílem pozastavil.

„Omlouvám se, ale Flegr se zbláznil, takovou snůšku nepodložených tvrzení a výslovných blábolů jsem snad nečetl ani od Šmuclera,“ reagoval na analýzu ekonomický novinář Daniel Morávek. A dodával: „Analýza tomu opravdu říkat nejde, tam není jediný odkaz na zdroje, je to jen seminární práce na úrovni 8. třídy ZŠ na téma Jak se může zhroutit stát.“

Flegrově předpovědi nevěří ani sázkař Michal Sirový, podle kterého je evoluční biolog buď geniální a nebo je jeho predikční model chybný.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
„Jestli teď prvoci začnou vykupovat krámy jako na začátku, tak to bude vážně bezva,“ nebyl z Flegrových slov nadšen Pavel Kout. A novinář Václav Hnátek si rýpl do Jana Moláčka z Deníku N, který v únoru 2020 napsal, že se Češi „podělali z koronaviru“ stejně jako z uprchlíků, ačkoliv ani jedno v ČR ve výrazné míře nebylo.

„Nejdřív počkejme, jestli to Moláček označí za předposranost. Pokud ho někdo uvidíte, jak tlačí vozejk plnej rejže a těstovin, pak neváhejte a taky skupujte!“ doporučil žertovně. Nebyl sám, koho Flegr pobavil. „No konečně. Jsme loni jako SVJ nakoupili mrazáky, aby se nám tu neváleli tlející sousedi pod oknama, tak to konečně využijeme a zavřeme ústa škarohlídům tvrdícím jaká to byla blbá investice,“ bavil se předpovědí Ondřej Veřtát. Dodejme ovšem, že Flegrova předpověď tentokrát žádné odkazy na mrazáky v ulicích neobsahovala.

Martin Hrubý míní, že Jaroslav Flegr zprávu nechal uniknout schválně, aby sobě a své zprávě dodal publicitu.

Na lehkou váhu ovšem předpovědi parazitologa nebrala ředitelka Multikulturního centra Praha, Zuzana Schreiberová. „Tak se mi zdá, že Jaroslav Flegr netvrdí nic jiného než německé ministerstvo vnitra. A právě teď kvůli nemocem a karanténám řidičů kolabuje autobusová doprava na Orlickoústecku. Fakt si myslíte, že potenciální kolaps infrastruktury, když se omikron rozjede, je jenom strašení?“ ptá se.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …