Krásný Václav Moravec, ohavný Miroslav Kalousek. Nedělní pořad ČT má jedovatou dohru ze strany jednoho z hostů

13.04.2015 8:12

Poslanec a člen předsednictva Martin Komárek se v nedělních Otázkách Václava Moravce velmi srdnatě pustil do obhajoby hnutí ANO, a zejména jeho předsedy Andreje Babiše. Slova chvály ale za svůj výkon nesklidil. Sepsuli ho i na facebookových stránkách hnutí ANO.

 Krásný Václav Moravec, ohavný Miroslav Kalousek. Nedělní pořad ČT má jedovatou dohru ze strany jednoho z hostů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Komárek v OVM vyvracel tezi, že hnutí ANO je pouze protestní hnutí. Podle něho je ANO konstruktivní, neboť přišlo s určitou vizí nápravy státu. „Věcí, které se zkazily až tak, že milenka premiéra byla jeho dveřnicí a dostávala galanterii a klenoty. To je symbol špatného stavu státní správy. Hrůzného stavu. To nám myslím lidé uvěřili,“ vysvětloval poslanec.

Není prý ani pravda, že hnutí ANO je jednolitý monolit, o čemž se se hojně spekulovalo zejména po nedávné volbě předsedy hnutí, kterým byl znovuzvolen Andrej Babiš téměř sto procenty hlasů. „Málokdo ví, že když byl Půta volen lídrem Starostů, dostal kimirsenovských sto procent hlasů. Dokonce on si ten hlas sám sobě hodil. Karel Schwarzenberg, když byl poprvé volen lídrem topky, dostal myslím, 99 % hlasů. Taky kimirsenovské číslo. To může také svědčit o tom, že vůdce je autoritou,“ myslí si Komárek.

Moderátor pořadu Václav Moravec Komárkovi následně připomněl, že ještě jako novinář MF Dnes v roce 2010 kritizoval za podobné věci TOP 09. „My nabízíme osobnosti, my nejsme hnutí Andreje Babiše. TOP 09 nenabízela žádný program, nabízela pouze recyklované politiky. TOP 09 je recyklovaný Kalousek,“ odmítl poslanec podobnost TOP 09 s hnutím ANO. A to, že dříve ve svých komentářích kritizoval i hnutí ANO, Komárek odůvodnil tím, že měl špatné informace od kolegů. „Nehájím ANO, protože jsem kluk z plakátů. Jsem členem skvělého týmu, který má fantastický reformní étos a nasazení, a jsem hrdý na to, že jsem členem tohoto týmu. Když hraju za nějaký tým, je jasné, že ho budu hájit. Kdybych na něj plival, to bych byl za blba,“ dodal Komárek.

Ke znovuzvolení Andreje Babiše předsedou hnutí ANO se vyjádřil i Petr Pithart, který uvedl, že ho těch 99 % procent obdržených hlasů nešokovalo. Přišlo mu ale prý cynické, když to pak Babiš zlehčoval tím, že kdyby to věděl, mohl dopředu domluvit „jen“ 86 %. Z toho dle Pitharta vyplývá, že Babiš si může zařídit cokoli. S tím ale Komárek vyjádřil nesouhlas. „Vy máte smysl pro humor, ale tentokrát jste nepochopil babišovskou ironii. Oni ji nechápou ani kluci z TOPky, když si z nich Babiš dělá srandu s těmi karuselovými obchody. On má anglickej smysl pro humor, vy jste to prostě nepochopil,“ hájil Komárek svého šéfa.

Komárek nevidí problém ani v tom, že Andrej Babiš je podnikatelem působícím v politice. „Myslím, že je dobře, když se bohatí lidé zabývají jednak charitou a jednak politikou. U nás je politika v hrozném stavu a chytrý a bohatý člověk, což Andrej Babiš je, může velmi pomoci a velmi pomáhá. Bohatci, co se skrývají za trojitými zdmi a jezdí jenom svými pancéřovanými mercedesy do Monaka, nám moc nepomůžou. My potřebujeme společenskou odpovědnost bohatých lidí,“ popisoval poslanec. V České republice dle jeho názoru nelze hovořit o oligarchii, jako vidíme v Rusku nebo na Ukrajině. „Mluvit v Česku o oligarchii, to je sprosťárna a kalouskovina,“ rozohnil se poslanec. „To máme bohaté lidi dávat do koncentráků?“ kladl si rozhořčeně otázku.

Srdnatý boj se zombie

Své vystoupení v OVM Komárek ještě ten den okomentoval na svém facebookovém profilu. „Krásné poledne s Václavem Moravcem. Měl stylovou květovanou kravatu a úhledný kapesník v kapse od saka. Pánové Přibáň a Pithart taktéž distinguovaní, byť ne tak šikézně oháknutí. Proč ale tento krásný Moravec vzýval ohavného Kalouskova ducha a já jediný se této zombii srdnatě bránil, zůstane mi záhadou,“ vyvěsil si poslanec.

Jeho status sdílelo na stejné sociální síti hnutí ANO. U příznivců hnutí ANO, kteří se zapojili do diskuze, však Komárek mnoho kladných bodů nezískal. Někteří litovali, že ve volbách hodili hnutí ANO hlas, někteří hovořili o ztrapňování a vyskytl se i takový status, který Komárka označil za „mistra světa v disciplínách trapnost, slizkost a rektální alpinismus“. Objevil se ale i příspěvek, který naopak sepsul moderátora pořadu Václava Moravce a celou veřejnoprávní TV. „Dívala jsem se a bylo jasné za koho kope krásný pan Moravec. Jeho favorit je jasně Kalous a celá TOP 09. Bylo mi za něj trapně! Ale taková je celá ČT1 a ČT24! Trapná a neobjektivní!“ přispěla do diskuze jedna z uživatelek Facebooku.

Prostý mudrlant a jeho velká show

Komárkovo vystoupení okomentoval na svém profilu na sociální síti Facebook i Komárkův kolega z poslaneckých lavic Jan Chvojka (ČSSD). „Martin Komárek už po druhé tento týden předvádí velkou show. Je mi ho trošku líto,“ zveřejnil sociálně demokratický poslanec. Politolog Univerzity Karlovy Kamil Švec na Twitteru konstatoval, že „Martin Komárek má po sněmu v hnutí ANO roli intelektuálně prostého mudrlanta“ a koordinátor projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň s nadsázkou podotknul, že by „jeden nevěřil, jak to mají ti miliardáři u nás těžké“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…