„Kromě tady této debaty to nikoho nezajímá!“ Zaorálek se pořádně rozčílil, když ho útočný Moravec dusil kvůli prezidentovi

02.10.2016 13:15

Hlavními hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a jeho předchůdce ve funkci Karel Schwarzenberg (TOP 09). Věnovali se uprchlické krizi. Zaorálek varoval, že Evropa může prohrát úplně všechno, pokud bude oživovat mrtvé téma kvót. Ostré kritice byl podroben také prezident Zeman. Tady se nedržel stranou ani sám moderátor a tvrdě si Zemana dobíral.

„Kromě tady této debaty to nikoho nezajímá!“ Zaorálek se pořádně rozčílil, když ho útočný Moravec dusil kvůli prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Moderátor Václav Moravec začal debatu pěkně z čerstva, když poukázal na to, že světoví státníci se jeli poklonit zesnulému exprezidentovi Izraele Šimonu Peresovi, zatímco dva čeští prezidenti zamířili na Rhodos. Moravec si kladl otázku, zda je to správné, když vezmeme v potaz, že konferenci pořádá blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin. Ten je hned na dvou sankčních seznamech – USA a EU. Ptal se Zaorálka, zda mu to nepřijde nepatřičné.

„Já s vámi nesouhlasím,“ konstatoval Zaorálek. Účast svou a účast pana premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD) považuje za dostačující. Prezident Zeman oznámil, že chce na ostrově Rhodos jednat o uprchlické krizi, o situaci na ostrově Rhodos, ale také se chtěl zúčastnit fóra Dialog civilizací pořádaného právě Jakuninem. Sečteno a podtrženo, Zaorálek v tom nevidí problém.

Moravcovi to však stále nedalo spát. „Slovenský premiér Robert Fico byl také pozván na Jakuninovu konferenci, ale on dal přednost účasti na pohřbu Šimona Perese. O čem to vypovídá?“ ptal se moderátor.

„Já bych si podobnou konferenci nevybral. Ale říkat někomu, že tam nesmí jet, to mi také nepřipadá správné,“ podotkl Zaorálek s tím, že šlo o akademickou konferenci, na které nevystupoval žádný významný představitel ruského státu. Prezidenta Zemana navíc nikdo nemůže podezřívat z toho, že by neměl vřelý vztah k Izraeli.

Moderátor však u tématu zůstával. „My všichni platíme cestu prezidenta na Rhodos. Kdyby to byla akademická konference a letenky platil Vladimir Jakunin, tak ať si je platí, ale takhle...“ zvedl znovu téma Moravec.

A slovo dostal Karel Schwarzenberg. „Zeman zanedbal povinnosti prezidenta České republiky, když se nezúčastnil takto významné akce. Vypovídá to především o bídném stavu na Hradě, kde už se nedělá česká politika, ale dělá se tam politika více ruská,“ udeřil čestný předseda TOP 09.

Zaorálka tím zvedl ze židle. „Tady se říká, že se dělá ruská politika, a mně to přijde jako nesmysl,“ zahřímal člen vlády. Debatu o konferenci Vladimira Jakunina už chtěl ukončit. „Kromě tady této debaty, kde se o tom bavíme, to nikoho nezajímá, tohle téma,“ rozzlobil se Zaorálek. Je to nafouknuté a zbytečná debata,“ mračil se.

Ačkoli v případě Rhodosu Miloše Zemana ministr důrazně hájil, nenechal na něm nit suchou kvůli tomu, že český prezident při návštěvě New Yorku jasně podpořil republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. „Tady nesdílím názor pana prezidenta, mně to přijde nestrategické,“ posteskl si šéf české diplomacie. Jako jeden stát bychom se kterémukoli jinému státu neměli plést do toho, kdo bude zvolen prezidentem.

Stejně tak nerozumí tomu, proč Zeman oznámil, že příštím českým velvyslancem ve Washingtonu bude současný ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Prezident však svého podřízeného do role velvyslance pasoval ještě předtím, než zazněl předběžný souhlas administrativy USA. Tradice nám přitom velí jednat o velvyslancích v tichosti a konkrétní jména zveřejnit až tehdy, když protistrana vysloví souhlas. „Jestliže přestáváme dodržovat pravidla, tak se ocitáme v pekle,“ obořil se na dálku Zaorálek na Zemana. Schwarzenberg dal svému nástupci ve funkci jasně za pravdu.

Konflikt v Sýrii se hned tak nevyčerpá, varoval Zaorálek

Ve druhé polovině debaty pánové hovořili o situaci v Sýrii. Podle Zaorálka se nyní nalézáme v nešťastném období, protože Američané se snaží situaci zklidnit, jenže Barack Obama za pár měsíců končí v pozici prezidenta, takže se z něj pomalu stává „chromá kachna“. Toto slovní spojení použil sám Zaorálek. Zklidnit situaci v Sýrii chce podle člena vlády také Rusko, protože Rusové mají zkušenost z Afghánistánu a vědí, jak nebezpečná je podobná válka, byť můžou situaci v Sýrii využít k tomu, aby si svět tolik nevšímal konfliktu na Ukrajině.

Dnes se však nalézáme v situaci, kdy Rusové i Američané přiživují obě strany konfliktu. A bohužel nejsou sami. Teroristům se podpory dostává i z dalších koutů světa. Dokonce i někteří Evropané chtějí bojovat v řadách Islámského státu. To všechno ukazuje, že konflikt v Sýrii se může táhnout ještě dlouho. „Politologie říká, že občanská válka končí zpravidla tehdy, když se obě strany konfliktu vyčerpají,“ prohlásil ministr. Kvůli podpoře zvenčí se však nezdá, že by se válčící strany mohly vyčerpat brzo. Rusku se to podle Zaorálka může hodit k odpoutání pozornosti od Ukrajiny.

Podle Schwarzenberga se Rusko snaží obnovit velmocenské postavení z dob Sovětského svazu.

Pokud se nepřestaneme přít o kvóty, prohrajeme všechno

Zaorálek v souvislosti se Sýrií připomněl i aktuální neklidnou situaci v Turecku. Po nezdařeném puči desítky tisíc lidí skončily ve vězení, přičemž se to dotklo i armádních špiček, takže armáda je oslabena. „Ale prezident Erdogan, troufnu si říci mazaně, vyslal armádu do Sýrie,“ řekl ministr. Turecko si navíc i nadále plní své povinnosti, které plynou z dohody z EU o navracení uprchlíků. Do EU skutečně míří méně uprchlíků.

„Kvóty jsou mrtvé,“ prohlásil dále nikoli poprvé Zaorálek. Zatímco v EU je Česká republika kritizována za to, že odmítáme povinné přerozdělování migrantů, tak v USA se člen vlády zúčastnil konference, kde se Česku dostalo pochvaly za to, jak aktivní je v poskytování pomoci na různých místech světa. Podle Zaorálka je to možná tím, že v Americe hledí na jiná kritéria, hledí na posílání humanitární i finanční pomoci do krizových oblastí, ale také na to, že se Česko angažuje v ochraně vnějších hranic EU.

Nakonec člen vlády pronesl hrozivá slova. „Pokud se nepřestaneme přít o kvóty, prohrajeme všechno.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…