„Kromě tady této debaty to nikoho nezajímá!“ Zaorálek se pořádně rozčílil, když ho útočný Moravec dusil kvůli prezidentovi

02.10.2016 13:15 | Zprávy

Hlavními hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a jeho předchůdce ve funkci Karel Schwarzenberg (TOP 09). Věnovali se uprchlické krizi. Zaorálek varoval, že Evropa může prohrát úplně všechno, pokud bude oživovat mrtvé téma kvót. Ostré kritice byl podroben také prezident Zeman. Tady se nedržel stranou ani sám moderátor a tvrdě si Zemana dobíral.

„Kromě tady této debaty to nikoho nezajímá!“ Zaorálek se pořádně rozčílil, když ho útočný Moravec dusil kvůli prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Moderátor Václav Moravec začal debatu pěkně z čerstva, když poukázal na to, že světoví státníci se jeli poklonit zesnulému exprezidentovi Izraele Šimonu Peresovi, zatímco dva čeští prezidenti zamířili na Rhodos. Moravec si kladl otázku, zda je to správné, když vezmeme v potaz, že konferenci pořádá blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin. Ten je hned na dvou sankčních seznamech – USA a EU. Ptal se Zaorálka, zda mu to nepřijde nepatřičné.

„Já s vámi nesouhlasím,“ konstatoval Zaorálek. Účast svou a účast pana premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD) považuje za dostačující. Prezident Zeman oznámil, že chce na ostrově Rhodos jednat o uprchlické krizi, o situaci na ostrově Rhodos, ale také se chtěl zúčastnit fóra Dialog civilizací pořádaného právě Jakuninem. Sečteno a podtrženo, Zaorálek v tom nevidí problém.

Moravcovi to však stále nedalo spát. „Slovenský premiér Robert Fico byl také pozván na Jakuninovu konferenci, ale on dal přednost účasti na pohřbu Šimona Perese. O čem to vypovídá?“ ptal se moderátor.

„Já bych si podobnou konferenci nevybral. Ale říkat někomu, že tam nesmí jet, to mi také nepřipadá správné,“ podotkl Zaorálek s tím, že šlo o akademickou konferenci, na které nevystupoval žádný významný představitel ruského státu. Prezidenta Zemana navíc nikdo nemůže podezřívat z toho, že by neměl vřelý vztah k Izraeli.

Moderátor však u tématu zůstával. „My všichni platíme cestu prezidenta na Rhodos. Kdyby to byla akademická konference a letenky platil Vladimir Jakunin, tak ať si je platí, ale takhle...“ zvedl znovu téma Moravec.

A slovo dostal Karel Schwarzenberg. „Zeman zanedbal povinnosti prezidenta České republiky, když se nezúčastnil takto významné akce. Vypovídá to především o bídném stavu na Hradě, kde už se nedělá česká politika, ale dělá se tam politika více ruská,“ udeřil čestný předseda TOP 09.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…