Krym už nikoho nezajímá. Sestřelené letadlo už nikoho nezajímá. Putinovi se daří jeho hra, naříká americký profesor

08.10.2014 9:53

Americký profesor z katedry mezinárodních vztahů na New York University Mark Galeotti ve svém textu publikovaném v The Moscow Times píše, že lidé na Západě mají krátkou paměť a Rusko toho bezmezně využívá. Přesto tvrdí, že tato tajná ruská zbraň má své limity.

 Krym už nikoho nezajímá. Sestřelené letadlo už nikoho nezajímá. Putinovi se daří jeho hra, naříká americký profesor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

„Hlavní zbraní Moskvy je snaha využít krátkodobé paměti západní společnosti. Skutečně, společnost na Západě má prokazatelně problém s udržením pozornosti. Krym už je pro Evropany i Američany passé. Prostě vyřízená záležitost. Rovněž pád malajsijského letadla dnes kromě Nizozemska a Austrálie nikoho nezajímá. Očima západní společnosti se zdají důležitější zvěrstva Islámského státu, ebola či dokonce poslední iPhone než válka, která zuří mimo působiště NATO a Evropské unie," je přesvědčen Galeotti.

„Rusko se snaží rozptýlit a obrátit pozornost Západu na jiná témata. Islámský stát je vlastně pro Rusko darem z nebes a zároveň jakási nová páka na Západ. Rusové nyní říkají, že by Západu rádi s těmi `huňatými barbary` pomohli, protože jsou přece naším společným nepřítelem. Pokud se ovšem staneme na Středním východě vašimi spojenci, očekáváme nějakou protihodnotu," míní Galeotti.

„Nový model ruského vedení války na Západě nepřichází jako jedna mohutná přílivová vlna, ale proudí prostřednictvím mnoha malých potůčků. Rusofilní užiteční idioti z překvapivě dobře financovaných okrajových politických stran, jednotliví lobbisté vyskytující se v `nezávislých` médiích, legrační think tanky s prázdnými kancelářemi, ale plnými bankovními konty, lobbisté z oblasti byznysu atd. Ti všichni se pokoušejí ve prospěch Ruska překroutit realitu," tvrdí Galeotti.

„Jejich role není ani tak přesvědčit lidi ze Západu, že Putin je jejich přítel a ruský model řízení státu ideální. Místo toho zkreslují a pomocí konspiračních teorií mluví o údajných nedostatcích demokratického světa. Říkají, že Západ není o nic lepší než Rusko. Ptají se, jaké důvody ostatní vedou ke kritice Ruska. Hovoří o jiných problémech, které odvádějí pozornost od meritu věci. Nesoustřeďte se pouze na Ukrajinu, jsou tady přece tyto důležitější věci atd.," objasňuje Galeotti proruské postoje některých západních novinářů a politiků.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Je smutnou pravdou, že tato strategie již značně pokročila v čase a ukazuje se, že funguje. Washington se mnohem více zabývá událostmi na Středním východě než Ukrajinou. Přístup Evropské unie se zdál chvályhodný, ale její jednota je narušována rivalitou mezi jednotlivými členskými státy a rovněž jejich sobeckostí. Jde o výmluvný příklad toho, že Západ skutečně trpí poruchou udržení pozornosti. Již po prvním kole sankcí v březnu ruské ministerstvo i různí experti seběvědomě tvrdili, že to nebude trvat dlouho a Západ se začne věnovat něčemu jinému a vztahy s Ruskem budou brzy jako dřív," píše Galetoii.

„Ostatně tak to bylo v minulosti vždycky. Stačí si vzpomenout na období po gruzínské válce v roce 2008. Jenže teď je situace jiná. Nyní už sankce trvají celých osm měsíců. Je zřejmé, že Západ se nedokáže soustředit na hrozby, které nejsou bezprostřední. Příkladem budiž pomalé a váhavé reakce na klimatické změny, což je asi nejvážnější hrozba pro nás všechny,“ konstatuje Galeotii.

„Závazek Západu prosazovat transparentnost a plularitu a dodržovat zákony mu brání jednat okamžitě a bez průtahů. Západ tvoří společenství různých národů, které mají odišné zájmy a hodnoty. Bez ohledu na tyto skutečnosti se však opravdu zdá, že postoj Západu vůči Rusku se začíná měnit. Může tam být ve hře ještě nějaké pragmatické spojenectví, ale zatím nevidím žádná respektované západní lídry, kteří by považovali Putina za spojence. Naopak v něm vidí nebezpečného a nevypočítatelného souseda. Proto je pravěpodobné, že sankce nebudou v nejbližší době odvolány," domnívá se Galeotti.

„Pokud Západ skutečně trpí poruchou udržení pozornosti, může se přesto naučit vnímat, komu důvěřovat a komu již nikoliv. To sice ještě neznamená, že má snad připravenou strategii pro vyřešení vztahů s Kremlem, ale pro Putina to značí, že jeho tajná zbraň může za určitých okolností způsobit jeho vlastní pád," uzavírá Gaelotti svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …