"Lady Opencard". Přečtěte si více o státní zástupkyni, kterou dnes zatkli

05.10.2016 22:19

Kdo je dnes zadržená státní zástupkyně Dagmar Máchová, které byly už v květnu odebrány trestní případy? Její obraz předložily české veřejnosti ČTK a Lidové noviny. Žena zvaná „Lady Opencard“ neměla za sebou jen tuto slavnou kauzu karty všech Pražanů, která nakonec skončila v propadlišti dějin.

"Lady Opencard". Přečtěte si více o státní zástupkyni, kterou dnes zatkli
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Žalobkyni už od dubna 2015 prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli kauze Opencard. Právě kvůli této kauze se dámě také někdy přezdívalo „Lady Opencard“. Pozornosti se jí dostalo především proto, že na lavici obžalovaných skončili zejména úředníci, kteří projekt spravovali, ale už ne politici, kteří o zřízení Opencard rozhodli – v čele s Pavlem Bémem.

Máchová dozorovala i případ miliardových podvodů s mákem, připomněla ČTK. V této kauze podle serveru Lidovky.cz jde o miliardy z kauzy Mostecké uhelné společnosti. Kauze MUS věnují pozornost české i švýcarské úřady.

V minulosti žalobkyně dozorovala i kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny. Máchová jako dozorující státní zástupkyně zablokovala akcie tiskárny, a uvolnila tím cestu podnikateli Ivo Rittigovi, který pak tiskárnu ovládl. Díky smlouvě s dopravním podnikem pak získal 17 haléřů z každé prodané jízdenky. Po nepravomocném verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se v případu Rittigovou rolí vůbec nezabývala.

Kontakty si budovala 30 let

Server Lidovky.cz připomněl, že Máchová byl velmi úspěšnou státní zástupkyní, protože 90 procent žalob, které vedla, skončilo pravomocným rozsudkem. Tuto statistiku používala žalobkyně na svou obranu, když se jí snášela na hlavu kritika. Ne všichni ji však kritizují. U řady právníků se Máchová těší dobré pověsti jako „myšlenkově pružná“ žalobkyně, která dokáže dobře zareagovat v případě, že se ta či ona kauza, kterou dozoruje, vyvine nečekaným směrem.

„Klíčový bod vlivu Máchové představovalo pražské městské státní zastupitelství, které bylo do letošního ledna řízené Janou Hercegovou. S jejím odchodem na začátku roku však pozice Máchové oslabila. Opěrnou kostrou jejího dosavadního postavení pak byly kontakty, které Máchová nashromáždila během své 30leté praxe. Již před revolucí pracovala jako vyšetřovatelka prokuratury. Utužené kontakty a známosti má logicky mezi žalobci, vyšetřovateli i soudci,“ píše server.

Již zmíněný Vladimír Sitta nenechává na Máchové nit suchou právě za to, že Rittigovi umožnila získat kontrolu nad papírnou. Soudce Alexandr Stolař k tomu poznamenal, že Rittig a spol. se tak snažili Sittu potrestat za to, že se rozhodl mluvit s vyšetřovateli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…