„Lidé se musejí chtít podvolit“. Kupka z ODS hrozí žalobou hnutí Chcípl pes, výrok prý nikdy neřekl

10.12.2021 7:16

Kandidát na ministra dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka podal předžalobní výzvu na hnutí Chcípl PES kvůli tomu, že jej spolek nařkl z autorství kontroverzního výroku o „podvolení se lidí“ covidovým pravidlům. Kupka však výrok, na nějž se spolek odvolává, nevyřkl. Slovní spojení, tvrdící, že „lidé se musejí chtít podvolit“, pochází ve skutečnosti nejspíše od novinářů Lidových novin. Že výrok nepochází od Kupky, však spolek odmítá uznat. „Nenecháme se zastrašit,“ píše a slovní spojení nadále šíří.

„Lidé se musejí chtít podvolit“. Kupka z ODS hrozí žalobou hnutí Chcípl pes, výrok prý nikdy neřekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Kupkova reakce pramení ve snaze spolku Chcípl PES tlačit na jeho nejmenování kvůli jeho údajnému výroku, který ovšem nikdy nevyřkl. Spolek prostřednictvím petice, kterou do čtvrtečního večera podepsalo přes 1 320 lidí, žádá prezidenta Miloše Zemana, aby „v žádném případě“ nejmenoval Martina Kupku a předsedu Starostů Víta Rakušana ministry v nové vládě kvůli jejich údajným „nezákonným a diktátorským výrokům, které nepatří do demokratické společnosti“.

Spolek se odvolává na víkendové vydání Lidových novin, přičemž se tvrdí, že měl Kupka vyslovit větu: „Lidé se musejí chtít podvolit!“ „Tímto výrokem se budoucí ministři dopustili vlastizrady. Tak jako diktátoři v minulosti, ale i v současnosti chtějí pokořit lid. Chtějí zaujmout místo v nové éře totality, chtějí nás ovládat. Nikdy, nikdy nepřipustíme, aby naše děti žily v diktatuře. Neohneme hřbet, nepodvolíme se. Vyzýváme všechny svobodomyslné občany k osobnímu odporu podle článku 32 Ústavy České republiky. Nikdo nesmí porušovat naše práva a svobody garantované v našem právním systému. Kdo tak veřejně činí, stává se zrádcem národa a páchá trestný čin vlastizrady,“ zní od spolku s tím, že kvůli výrokům Kupky, Rakušana i předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové svolá v neděli 12. 12. demonstraci na Václavské náměstí v Praze.

Fráze „lidé se musejí chtít podvolit“ v Lidových novinách skutečně otištěna byla, jedná se však zřejmě o výplod novinářů Lidových novin, jelikož zaznívá pouze coby jeden z titulků, v textu však obsažen není.

Kupka ve článku hovořil o možnosti zavést systém „jednou a dost“, který by při zjištění nedodržování protiepidemických opatření znamenal, že by viník napoprvé nedostal žádnou pokutu, ale byl kontrolou „důrazně upozorněn“. Pokuta by podle něj měla přijít až při opakovaném provinění. Zdůraznil též, že výše peněžitého trestu mý být „výchovná“, nikoliv likvidační.

Vydání Lidových novin sporný výrok obsahuje, Kupka jej však nevyřkl:

Proti tvrzení spolku, že je autorem výroku, se kandidát na ministra dopravy tvrdě ohradil. „Ohrazuji se proti lživé kampani, která je vedena vůči mé osobě a nově vznikající vládě. Spolek dezinformátorů, který si poeticky říká Chcípl PES, se mi snaží agresivně podsouvat v demokratických zemích naprosto neakceptovatelný výrok ‚lidé se musejí chtít podvolit‘,“ odmítl Kupka autorství výroku.  

„Chci všechny ubezpečit, že takovou větu jsem nikdy nevyslovil a ani nevyslovím. Jsem si jist, že každý člověk vidí jasný rozdíl ve volání po dodržování pravidel a totalitnímu povinnému ‚podvolení se‘. Ze strany výše jmenované pseudoiniciativy se jedná o hloupou manipulaci, proti které se samozřejmě budu bránit,“ avizoval dále.

Proti nařčení se následně rozhodl bojovat formou předžalobní výzvy. Spolek Chcípl PES informoval, že jim byla od Kupky předžalobní výzva doručena s požadavkem, aby se hnutí omluvilo za to, že mu přisuzuje sporný výrok o „podvolení“.

Chcípl PES však odmítá uznat, že Kupka slova nepronesl. „Tento výrok sice už zmizel z internetového vydání, ale zůstal pořád v tištěné podobě Lidových novin, ze kterých čerpáme. Naše hnutí na to samozřejmě bude reagovat a určitě se nenecháme zastrašit,“ odmítá hnutí možnost omluvy. Na sociálních sítích rovněž šíří zmiňované vydání Lidových novin, to však ukazuje, že Kupka výrok opravdu nepronesl.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…