Lidé si připomenou výročí vzniku samostatné republiky v roce 1918

28.10.2022 6:30

Česko si dnes připomene 104. výročí vzniku samostatné republiky. V Praze i v jiných městech se uskuteční tradiční pietní akce.

 Lidé si připomenou výročí vzniku samostatné republiky v roce 1918
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Prezident Miloš Zeman jmenuje nové generály a večer udělí státní vyznamenání. V centru Prahy a Brna se chystají protivládní demonstrace. Některé památky a státní instituce také pořádají dny otevřených dveří.

Loni se v tomto termínu jmenování nových generálů ani předávání státních vyznamenání nekonalo kvůli Zemanově hospitalizaci. Zeman pak udělil generálské hodnosti i státní vyznamenání letos na jaře.

Představitelé státu si dnes dopoledne připomenou výročí založení Československa tradičně u Národního památníku na pražském Vítkově. V poledne prezident na Pražském hradě jmenuje nové generály. Večer pak Zeman naposledy předá ve Vladislavském sále Pražského hradu státní vyznamenání.

Podle informací některých médií a dřívějších vyjádření hlavy státu by ocenění měl získat mimo jiné ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, česko-americký tenista Ivan Lendl či ošetřující lékař prezidenta a ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral. In memoriam by mohli vyznamenání obdržet protinacistický odbojář Josef Mašín, zpěvačka Hana Zagorová a americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová. Prezident by mohl vyznamenat také studenty, kteří v listopadu 1939 protestovali proti nacistické okupaci a byli popraveni.

Udílení cen se někteří politici a zástupci veřejných institucí nezúčastní. Někteří neúčast zdůvodňují pracovními povinnostmi, jiní nedorazí kvůli tomu, že Hrad některé ústavní činitele při rozesílání pozvánek vynechal. V sále budou chybět politici Pirátů či TOP 09, nepřijdou také někteří rektoři nebo hejtmani.

V Praze na Albertově dnes od 09:00 chystá oslavu výročí vzniku Československa Univerzita Karlova. Vzpomínkové akce, hlavně u pomníků a soch prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, se uskuteční také například v Brně, Olomouci, Jihlavě, Karlových Varech či středočeských Lánech.

V den státního svátku se uskuteční rovněž jiné akce, například v Račiněvsi se bude dopoledne sázet alej na připomínku Nicholase Wintona, zachránce židovských dětí před koncentračními tábory z roku 1939.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …