„Lidi...“ Napomenul Čechy v Chorvatsku. A ukázal účtenky

21.06.2023 14:42 | Ze sítí

CENY V CHORVATSKU Lidi, pokud jedete na dovču, užívejte! Tak jeden z Čechů, který tráví dovolenou v Chorvatsku, napomenul své spoluobčany, kteří z rostoucích cen v jihoevropské zemi udělali společenské téma. Ale i on přiložil své pozorování. „Benzín na dálnici poblíž Splitu 1,40 Eur/litr + menu na večeři po příjezdu,“ naznačil. Ceny následující: Třetinka minerálky za 2,50, pivo od 3,20 do 4 euro. Rybí pokrmy kolem 17 euro.

„Lidi...“ Napomenul Čechy v Chorvatsku. A ukázal účtenky
Foto: Tomáš Měšťan
Popisek: Záběry z červnového Chorvatska

Chorvatsko zdražuje, od té doby, co přešlo na euro, ještě rychleji. Na tom vládne mezi turisty, kteří navštěvují riviéru na Jadranu, celkem shoda.

Informace o narůstajících cenách přicházejí už od ledna, kdy Chorvatsko přešlo na euro. Třeba ceny pečiva v kombinaci nové měny a energetické krize vystřelily až na dvojnásobek.

V červnu pak přicházely zejména z chorvatských ostrovů informace o totálních cenových excesech, třeba o pivu za 4 eura nebo obědu za 25 euro, které byly komentovány jako „ostrovní přirážka“.

S blížícími se prázdninami ale čím dál častěji zaznívají hlasy, že na dovolené by lidé měli přestat hledět na každou korunu a užívat si, protože se stejně zdražuje úplně všude, a doma v Česku téměř nejvíce.

Debata se rozproudila na facebookové stránce Chorvatsko AKTUÁLNĚ, zaměřující se na poznávání chutí, vůní plodů a vín jihoslovanské země.

Skupina má téměř 58 tisíc členů a jeden z nich se podělil o zážitek z jedné zastávky na čerpací stanici s večeří. Respektive o ceny, které si tam Chorvaté žádají.

„Benzín na dálnici poblíž Splitu 1,40 Eur/litr + menu na večeři po příjezdu. Lidi, ale neřešte to! Pokud už jedete na dovču, užívejte a odpočívejte,“ radil.

Dokumentace jídelního lístku ukazovala místní speciality, převážně rybí, v cenách do 17 euro za porci. Pizza s výjimkou té nejjednodušší za deset euro a více, třetinka minerálky za 2,50, pivo od 3,20 do 4 euro, bez ohledu na to, zda jde o místní značky, nebo globální Heineken.

Výzva k neřešení cen padla v komunitě milovníků chorvatských chutí na velmi úrodnou půdu. Zaznívaly názory, že u nás se zdražilo ještě více, či sousedsky lakonické „aj u nás na Slovensku išlo všetko hore“.

Jiní chtěli uvést do reality spekulace o výši chorvatských cen. Že by třeba zmrzlina stála 90 korun, jak se taky píše, to prý pravda není.

„Před 22 lety tam stála zmrzlina taky dost a nikdo to neřešil. Když na ni nebylo, nevadilo, hlavní je to moře,“ myslí si jedna ze členek skupiny.

Jiní přispěli do debaty užitečnějším postřehem, že některé kavárny a bary na pobřeží už přestaly brát hotovost.

A padly i rady, že pokud si někdo nechce vyčítat každé euro navíc za zmrzlinu, má si zaplatit pobyt all inclusive a mít konzumaci v ceně.

„Sedlač chudobná sa nezaprie,“ shrnul debatu o cenách další ze slovenských členů skupiny.

Účtenka, chorvatsky račun

Několik diskutujících se dokonce ohradilo, že na stránce fanoušků chorvatských krás nechtějí sledovat žádné účtenky.

I další se přidali, že je to trapnost.

Chorvatské účtenky se poprvé dostaly do českého veřejného prostoru, když Andrej Babiš ještě jako ministr financí zaváděl elektronickou evidenci tržeb a od svého chorvatského kolegy čerpal zkušenosti. Na Jadranu totiž vedli boj se šedou ekonomikou pár let předtím.

Do českého veřejného prostoru tehdy Andrej Babiš vnesl chorvatské slovo „račun“, chorvatský výraz pro účtenku.

Slavné je video, na kterém Andrej Babiš pobíhal po jadranském letovisku a sbíral „računy“ na čas.

Při letošních chorvatských cenách se takové výzvy příliš očekávat nedají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …