Euro drahota. V Chorvatsku s evropskou měnou vystřelily ceny všeho

07.01.2023 22:06 | Ze sítí

Chorvaté mají od 1. ledna euro. A zároveň se také od tohoto dne bouří proti zvyšujícím se cenám v obchodech, službách a restauracích. O zdražování píše server Novinky.cz.

Euro drahota. V Chorvatsku s evropskou měnou vystřelily ceny všeho
Foto: Wikipedia
Popisek: Makarska, Chorvatsko

Jestlipak víte, na co si Chorvaté nejvíc ze zdražení stěžují? Na to, že je dražší káva. Jak píše server Novinky.cz, právě posezení u tohoto nápoje patří totiž k běžným denním rituálům řady Chorvatů. Kromě toho však zdražují samozřejmě i základní potraviny. 

Jak uvedla seniorka Alena, jedna z pekáren zvedla cenu chleba skoro na dvojnásobek. Co pak podle jejích slov nezdražilo, je vepřové maso. 

Co se týče hlavního důvodu zdražení, není to jen samotný přechod na společnou evropskou měnu. Jak uvádějí Chorvaté, situace velmi využili jednotliví obchodníci i firmy. Situaci kolem zdražování má řešit už i vláda pod vedením premiéra Andreje Plenkovice. 

Na zdražení se musí připravit i čeští turisté, neboť zvýšení cen avizují často majitelé ubytovacích zařízení. Dosud byla například cena za apartmán a den na ostrově Vir kolem 80 eur, nyní by mohla být až 110 eur.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…