„Malá země, bývalý satelit Sovětů.“ V USA napsali o Česku, Janda nadskočil a velvyslanec začal žehlit

17.03.2024 18:45 | Monitoring

Malý bývalý sovětský satelitní stát. Tak americký list The Wall Street Journal označil Českou republiku v souvislosti s její snahou sehnat velké zásilky munice pro Ukrajinu. Slova o postsovětském státu zvedla ze židle český internet a některé novináře. Situaci se už snaží napravit americký velvyslanec. Americký deník po několika hodinách nakonec svůj titulek označující Česko za „bývalý satelit Sovětů“ změnil.

„Malá země, bývalý satelit Sovětů.“ V USA napsali o Česku, Janda nadskočil a velvyslanec začal žehlit
Foto: Archiv MO ČR
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochova s americkým velvyslancem Bijanem Sabetem po podpisu smlouvy na nákup F-35

Zatímco USA váhají s pomocí, Česká republika se obrací na kontakty z dob studené války, aby dodala munici, kterou Ukrajina nejvíce potřebuje, uvádí list The Wall Street Journal, který Česko označil za postsovětskou republiku.

Proti tomu, že jsme postsovětská země, vystoupil na sociální síti Jakub Janda, výkonný ředitel lobbistického spolku Evropské hodnoty, který zdůraznil, že nejsme žádný „zasraný malý bývalý sovětský satelit“.

Dodal, že jsme hrdá desetimilionová země, jejíž prezident si telefonuje s prezidentem Tchaj-wanu. Poznamenal, že jsme pouze dodali milion dělostřeleckých granátů pro ukrajinské obránce.

Reportér České televize Michal Kubal, který strávil několik týdnů na Ukrajině, se rovněž pohoršoval, že nás americký tisk zařadil mezi státy bývalého Sovětského svazu. Připomněl, že od revoluce uplynulo téměř 35 let a dnes jsme devátou nejlidnatější zemí Evropské unie.

Ekonom Pavel Kohout vyzval západní média, aby přestala ve spojitosti s Českou republikou používat spojení jako postsovětská a postkomunistická.

Irský novinář žijící v Praze Ian Willoughby si rýpl do autora článku Bojana Pancevského, zda se nyní probudil po třiceti letech z kómatu, že dnes označuje Česko za bývalý satelit.

„Je rok 2024 a vy nazýváte Českou republiku ‚exsovětským satelitním státem‘? Proč nenazvete Rusko bývalým mongolským vazalem?“ pozastavuje se ve své reakci politolog Daniel Szeligowski.

Americký velvyslanec Bijan Sabet se pak snažil přešlap amerického listu vyžehlit, ofocený titulek přeškrtal a přepsal, že Česká republika je demokratická země více než 30 let a také důležitý spojenec NATO.

List The Wall Street Journal zároveň uvedl, že Česká republika přitom není vojensky zdatná. „Dohodu uzavřela desetimilionová vnitrozemská země, která leží mezi Německem a Polskem a je známá spíše svým malebným hlavním městem a proslulým pivem než vojenskou zdatností,“ uvádí americký list.

Přesto chce Česká republika obstarat během tohoto roku pro Ukrajinu nejméně 1,5 milionu dělostřeleckých nábojů zhruba za tři miliardy eur, uvedl americký list The Wall Street Journal informující o české iniciativě nákupu velkorážové munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii.

S iniciativou nákupu dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinu přišel prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Česku se už podařilo zajistit téměř veškeré finanční prostředky potřebné na nákup osmi set tisíc nábojů ze zemí mimo Evropskou unii. Americký list v textu odkazuje také na výroky českých diplomatů, že tento počet zřejmě nebude konečný.

Munice by mohla být dodána na Ukrajinu v řádu týdnů.

Po několika hodinách a vlně kritických reakcí americký deník své označení Česka změnil. „Češi ve střední Evropě loví zbraně pro Ukrajinu,“ zní nový titulek serveru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Měli napsat, že to tu vedou užiteční IDIOTI, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFicur , 17.03.2024 19:59:48

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…